Tényleg brutális a Doktor Strange multiverzuma? (spoiler)

Tényleg brutális a Doktor Strange multiverzuma? (spoiler)

2022-05-11 12:21:08 - Pankó Evelin - Blog » Kritika » Tényleg brutális a Doktor Strange multiverzuma? (spoiler)

A Marvel legújabb filmjének a folytatása legalább olyan sokoldalú és érdekes, mint Doktor Strange személye. Ezt tekinthetjük a Bosszúállók: Végjáték és a Pókember: Nincs hazaút következő részének, mivel bőven találunk benne mindkét filmre utaló hivatkozásokat, ugyanakkor ez a Disney+ műsorán elérhető WandaVision közvetlen gyökere is (habár szerintünk inkább Wandáról szól a film, mint Stephen Strangeről), így a cím kissé félrevezető lehet.

A fent említett streaming tv-műsorban Wanda egy "Vissza a jövőbe" szerű városkába, Westview-ba téved, ahol meglepetésünkre Vision él és még két gyermekük is születik. Kiderül, hogy Wanda a semmiből alkotta meg a vibrániumból készült családtagjait, akiket a sorozat végére el is veszít. Doktor Strange filmjében Wanda (immáron a Skarlát Boszorkány a sötétség gonosz bűvöletében) úgy véli, hogy a multiverzum a legjobb lehetőség a gyermekeinek a megtalálására, hogy újra anya lehessen. (Az persze meg sem fordult a fejében, hogy újra feleség legyen.)A film Christine Palmer (Rachel McAdams), Stephen viszonzatlan szerelmének az esküvőjén kezdődik, amikor az utcákon káosz tör ki egy hatalmas polipszerű lény támadása miatt. A szörny egy America Chavez nevű fiatal lányt üldöz különböző dimenziókon keresztül. Stephen és Wong persze azonnal akcióba lendül, hogy megmentsék Americát, ám a lányról kiderül, hogy portálokat tud kialakítani különböző univerzumok között. Ez Wanda érdeklődését is felkelti, aki hajlandó bármit megtenni, hogy abban az univerzumban éljen, ahol a gyermekei vannak, így America erejét a lány élete árán is a saját magáénak szeretné tudni.


A multiverzum megjelenése lehetővé tette a Marvel Studios számára, hogy az alternatív Bosszúállók világát ("What if" című sorozat a Disney+ műsorán), az X-Men és a Fantasztikus négyes karaktereit is belecsempésszék a filmbe, ám szerintünk teljesen feleslegesen. 

A film megrendezéséhez Kevin Feige producer felkereste a veterán horror-rendezőt, Sam Raimit, aki a 2000-es évekbeli Pókember trilógia óta nem vett részt az MCU-ban.

"Amikor Kevin bejelentette, hogy egy kis horror elemet szeretne belevinni Doktor Strange-be, nagyon érdekes gondolat volt számomra. A horror és a feszültség keltése mindig nagyon szórakoztató." - nyilatkozta Sam Raimi

Tehát igen, a filmben nem kevés a horror konvenció és a számítógéppel generált speciális effekt. Raimi filmje minden bizonnyal igazi lakoma a szemünknek, azonban egy perc gondolkodási időt sem hagy nekünk, mivel mintha egy Skrillex számban lennénk, megállás nélkül ömlesztik a káoszt, az akciót és a horrort a nyakunkba. Egyszerű példának ilyen a zombi-szerű Doktor Strange és a félbevágott, felszeletelt, nyakatörött véres szuperhősök. Olyan hátborzongató varázslatokat jelenítenek meg, mint az elmekontroll és a hallucinációk. Más Marvel filmekben is voltak szörnyek és szörnyű jelenetek, de ez az első alakalom, valóban ijesztő művel alkottak. Így igen, valóban a brutalitás határát súrolja a film. Ez is csak azt sugallja, hogy a multiverzum egy ellenőrizhetetlen, bármire képes birodalom, amely igazán kiszámíthatatlan.

Meg lehet e érteni a filmet akkor is, ha nem láttuk a Disney+ műsorán elérhető előzményeket? Részben. Minden bizonnyal jobban fogjuk értékelni a jeleneteket, ha ismerjük Wanda háttértörténetét, ám a "What if?" sorozatát mellőzhetőnek gondoljuk (akik látták, azok számára pár jelenet kissé ismétlődőnek fog hatni).

Ami egy izgalmas történetnek indul a világ megmentéséről, hamarosan a gyászról, a szerelemről, és a személyes traumákról szóló történetté válik. Raimi pedig a Marvel eddig legmerészebb, legélénkebb alkotását készítette el.

A cikkhez kapcsolódik:

A cikkben megemlített színészek, filmek és sorozatok adatlapjai, egy kattintással megnézhetitek a filmek előzeteseit vagy kattinthattok egy színész, sorozat adatlapjára.

Doctor Strange az Őrület Multiverzumában

Doctor Strange, régi és új misztikus szövetségesei segítségével bejárja a Multiverzum észbontó és veszélyes alternatív valóságait, hogy szembeszálljon egy titokzatos új ellenféllel.

Tovább

WandaVízió

Wanda Maximoff és Vízió egy átlagos házaspár egy átlagos amerikai kisvárosban. Illetve, ha jobban belegondolunk: dehogyis átlagosak. Wandának és Víziónak bőven vannak titkaik, előbbi tárgyakat képes mozgatni a puszta akaratával, Vízió pedig anyagtalanná tud válni. Ők ketten újonnan beköltözött lakókként próbálnak beilleszkedni egy amerikai kertvárosi közösségbe, de még a külvilág számára is érezhető, hogy valami nincsen teljesen rendjén velük. Vízió feltűnően okos és merev, Wanda pedig - mind kiderül - nem éppen a konyha ördöge, ám szeleburdiságát tudjuk csak be európai származásának (ahogyan arra az első epizód egyik legmulatságosabb jelenetében is utalnak). Kettejük különcsége pedig megannyi vicces szituáció forrása lesz.

Tovább

Mi lenne, ha...?

A sorozat bemutatja, hogy mi történne, ha a Marvel-moziuniverzum (MCU) filmjeiből származó főbb pillanatok másként történnének.

Tovább
  • Film adatlapok: 390288
  • Sorozat adatlapok: 40975
  • Színész adatlapok: 929071
  • Kommentek: 30
  • Film listák: 108
  • Sorozat Listák: 23
  • Színész listák: 13
  • Cikkek: 138