Szerelem, intrika, antifasizmus: 80 éves a Casablanca

Szerelem, intrika, antifasizmus: 80 éves a Casablanca

2022-10-26 14:56:06 - Wakanda DC - Blog » Filmhír » Szerelem, intrika, antifasizmus: 80 éves a Casablanca
„Nem kockáztatom a nyakamat senkiért.” „Én csak egy szegény, korrupt hivatalnok vagyok”. „Ha ő kibírta, én is kibírom.” „Párizs örökre a miénk marad”. „Louis, azt hiszem, egy gyönyörű barátság kezdetén vagyunk”. 

A régi filmeket kedvelő filmbarátok számára a fenti beszédfoszlányok alapján könnyen kitalálható, hogy a Casablancáról van szó, Kertész Mihály remekművéről, amelyet közel 80 éve, 1942. november 26-án mutattak be a New York-i Hollywood színházban. 
A jeles évforduló apropóján, a ma már klasszikusnak számító romantikus film elkészítésének hátterét járjuk körül, valamint arra keressük a választ, hogy mitől annyira népszerű napjainkban is.A történet

A film története 1939-ben, nem sokkal a II. világháború kitörése után kezdődött, amikor Murray Burnett és Joan Allison amerikai színpadi szerzők írtak egy Marokkóban játszódó romantikus darabot Mindenki Rickhez jön címmel. 

A darabot sosem mutatták be, ellenben Julius és Philip Epstein, valamint Howard Koch forgatókönyvírók megbízást kaptak az akkor már kalandos történeteiről elhíresült magyar rendezőtől a film megírására. 

Közben a nácik megszállták Európa nagy részét, megvetették a lábukat Észak-Afrikában is, így az eredeti szerelmes sztoriból antifasiszta történet lett, ellenállókkal, menekültekkel, kollaboránsokkal, ügyeskedőkkel, és ennek szolgálatába állították Rick, a homályos múltú amerikai mulatótulajdonos, és a nem kevésbé rejtélyes Ilse románcát.

Casting

Mint a nagy amerikai filmklasszikusok esetében, a legnehezebb a főszereplők kiválasztása volt. Ma már elég furcsa elképzelni, hogy a lehetséges szereplők között ott volt a későbbi elnök, Ronald Reagan, Ilse szerepére csábították Heidi Lamarrt, a botrányos Extázis hősnőjét és az új francia csillagot, Michéle Morgant. 

Fontolgatták azt is, hogy a bárénekesnő szerepére magát Ella Fitzgeraldot szerződtetik. A Warner és Kertész azonban végül tökéletesen választott: az addig csak bűnözőket (Út a villamosszék felé), vagy kőkemény zsarukat (A máltai sólyom) alakító, kicsi, sebhelyes szájú, motyogó Humphrey Bogart valósággal összenőtt a látszólag cinikus, túlélésre játszó, valójában bátor, nemes lelkű és szentimentális Rick alakjával. 

Gesztusai, kalapja, ballonkabátja ugyanúgy fogalommá váltak, mint a filmben elhangzott szállóigék. (Bár az a bizonyos „Játszd újra, Sam” ebben a formában nem hangzik el). A nyúlánk, széparcú fiatal svéd sztár, Ingrid Bergman már bizonyított hasonlóan romantikus szerepben az Intermezzóban, Leslie Howard partnereként. 

A sajátos humorú, „gyakorlatias” francia rendőrfőnököt, Renault kapitányt játszó Claude Rains híres intrikus volt, és ő alakította H. G. Wells Láthatatlan emberét. 

Az ellenálló vezér Victor Lazlo bőrébe a több hősi szerepben ismertté vált Paul Henried bújt, míg ravasz és kegyetlen ellenfele, Strasser őrnagy a német film egyik legnagyobb színésze, Conrad Veidt lett, aki olyan klasszikusokban játszott, mint a Dr. Caligari, a Prágai diák, vagy a Bagdadi tolvaj.

Halhatatlanná vált Dooley Wilson, mint Sam, az As Time Goes By című Max Steiner-dallal. Két magyar színészt is üdvözölhetünk a filmben: a biankó útlevelekkel üzletelő Ugarteként Peter Lorrét, azaz Lőrincz Pétert, az M. - egy város keres egy gyilkost főszereplőjét, és Carl pincér figurájában feltűnik Szőke Szakáll is.

Örökérvényű üzenet

Mitől élvezetes és megható film ma is a Casablanca? Nemcsak a remek színészi játék, a nézőkbe beleivódó párbeszédek miatt. Az emberek többsége ma is gyűlöli a háborút, az elnyomást. 

Bár a történet végén, ahogyan azt Hollywoodban illik, a jók megmenekülnek, a rosszat utoléri a végzet, még sincsen teljes happy end, mert Ilsét inkább a kötelesség köti Victor Lazlóhoz, mint a szerelem, és bár Rick úgy sétál el a ködben a Vichy-vizes üveget undorral eldobó Renault-val, hogy fogadásukról beszélgetnek, tudjuk: a szíve mélyén nagyon fáj neki, hogy örökre elmúltak a párizsi szép napok.

A Casablanca országos amerikai bemutatóját 1943 januárjára időzítették, amikor Franklin D. Roosevelt elnök és Winston Churchill brit miniszterelnök a marokkói városban erősítették meg a náciellenes koalíciót. 1944-ben megkapta a legjobb film, a legjobb rendezés és a legjobb forgatókönyv Oscar-díját. 

Azóta állandó szereplője a moziknak, a különböző tévés filmcsatornáknak, és minden létező örökranglistán a legjobb filmek élmezőnyébe sorolják. Népszerűségére jellemző, hogy a Marx-fivérek már 1946-ban elkészítették paródiáját Egy éjszaka Casablancában címmel. Azóta számos filmes tisztelgett előtte komolyabban is, Jean-Luc Godard-tól Woody Allenig.

A cikkhez kapcsolódik:

A cikkben megemlített színészek, filmek és sorozatok adatlapjai, egy kattintással megnézhetitek a filmek előzeteseit vagy kattinthattok egy színész, sorozat adatlapjára.

Casablanca

Az apolitikus amerikai Rick kávéházat vezet Casablancában. A bár szélhámosok, szerencsejátékosok és vízumra várók találkozóhelye. Váratlanul feltűnik Rick hajdani szerelme férjével, Victor Lászlóval. László egy koncentrációs táborból megszökött ellenálló, akit a nácik keresnek. Ilsa egy évvel korábban azért hagyta el Ricket, hogy a nehéz helyzetben férje mellett legyen. A románc ismét fellobban, a nő végleg szerelmével, a cinikus Rickkel akar maradni.

Tovább
  • Film adatlapok: 498522
  • Sorozat adatlapok: 44412
  • Színész adatlapok: 1308992
  • Kommentek: 38
  • Film listák: 120
  • Sorozat Listák: 32
  • Színész listák: 19
  • Cikkek: 155