Sci-fi filmek, amik valóban megjósolták a jövőt!

Sci-fi filmek, amik valóban megjósolták a jövőt!

2022-07-05 13:10:11 - Pankó Evelin - Blog » Ajánló » Sci-fi filmek, amik valóban megjósolták a jövőt!

A science fiction műfajának egyik legszórakoztatóbb része az, ahogyan egyes történetek megpróbálják megjósolni a jövőt. A sci-fi regényírók már akkor is közel jártak a valósághoz, amikor H. G. Wells megjósolta a vezeték nélküli kommunikációt, vagy amikor Stanislaw Lem elképzelte a mai e-olvasókat. Egy történet persze ritkán teljesen pontos. Néha a filmek közel kerülnek a jövőnk egyértelmű felvillantásához - néha kényelmetlenül is közel. Ezek a jóslatok olyan simán beleszőtték magukat a jelenlegi világunkba, hogy észre sem vesszük, mennyire disztópikus az egész. Vizsgáljunk meg néhányat ezek közül a találgatások közül!


A 2001: Az Űrodüsszeia segített nekünk a táblagépek megalkotásában

Ma már az iPadek, és a Samsung Galaxy Tabok a mindennapok szerves részét képezik. A 2010-es években azonban a cégek azért küzdöttek, hogy piacot szerezzenek az Apple ellen, és elkerüljék a jogsértési pereket. Stanley Kubrick remekművébe, a "2001: Űrodüsszeia" című filmbe az Apple bele is kötött. A bírósági csata középpontjában az állt, hogy az Apple azt állíthatja-e, hogy ők találták fel a számítógépes táblagép fogalmát. Mivel a filmben megjelenik egy táblagép, és az hasonlít a mai eszközökhöz, a Samsung azzal érvelt, hogy a számítógépes táblagép nem kizárólag az Apple ötlete volt. Az ügy végül 2018-ig tartott, és az eredmény még mindig kissé zavaros. A lényeg mindenesetre az, hogy Kubrick és Arthur C. Clarke író egy olyan eszközt képzeltek el, amely annyira közel áll a mai digitális táblagépekhez, hogy senki, még a bíróságok sem hagyhatják figyelmen kívül, hogy a "2001" milyen futurisztikus hatással volt a mai technológiára.


A Star Wars és a Terminátor bemutatta drónokat

A "Terminátor" tette a pilóta nélküli repülőgépeket félelmetessé. Egy kitekintés a Skynet utáni jövőbe mutatja be a HK-Aerial-t, egy pilóta nélküli VTOL-t, amelyet arra programoztak, hogy eltörölje az emberiséget. A "Csillagok háborúja" 1977-ben egy szelídebb futurisztikus drónt mutatott be. "A Csillagok háborújában vannak jedi-képző drónok és egér-droidok, amelyek mindketten elég okosak ahhoz, hogy elvégezzék a munkájukat, de valószínűleg nem képesek átmenni a Turing-teszten.


A Star Trek életre kelti az egyetemes fordítást

Az univerzális fordító ötlete évtizedek óta jellemző a sci-fi regényekre, és gyakran volt fontos cselekmény elem mind a "Star Trek" sorozatában, mind a Douglas Adams "Galaxis útikalauz stopposoknak" című filmjében. De a versenyt, hogy a fordítót elsőként filmre vigyék, 1979-ben a "Star Trek" nyerte meg. Még 1997-ben, a nyilvános internet kezdeti időszakában az AltaVista (ma a Yahoo része) elindított egy webes eszközt, a Babel Fish-t. A Douglas Adams mókás kis segítőjéről elnevezett oldal lehetővé tette a felhasználók számára, hogy beírják a saját nyelvükön használt szavakat, és szinte azonnal kapjanak egy nyers fordítást. 


A cikkhez kapcsolódik:

A cikkben megemlített színészek, filmek és sorozatok adatlapjai, egy kattintással megnézhetitek a filmek előzeteseit vagy kattinthattok egy színész, sorozat adatlapjára.

Csillagok háborúja

Réges régen, egy távoli galaxisban kezdődött a nagy kaland, amikor Leia Organa hercegnő két fura robottal egy alig értékelhető hologramot küldött az egyetlen Jedi lovagnak, a remeteként élő Ben Kenobinak. Az idős jedi Luke Skywalker, Han Solo és szőrős vukija, a hatalmas Chewbacca társaságában útra kel, hogy kiszabadítsa a hercegnőt Darth Vader fogságából, és győzelemre vigye az igaz ügyet az egész Galaxisban.

Tovább

Star Trek

Tökéletes ellentéte egymásnak Kirk és Spock. A bajkeverő iowai farmerfiú és a félig ember, félig vulkáni Spock az akadémián találkozik. A köztük lévő feszültség tovább növekszik, amikor beválogatják őket a Pike kapitány vezetésével első útjára készülő Enterprise csillaghajó legénységébe. A csillagflotta kadétjaként olyan veszélyes ellenséggel kell szembenézniük, amely a bolygók népeit egyesítő szövetséget, a Föderációt fenyegeti. A galaxis sorsa a két ifjú titán kezében van. Ha meg akarják akadályoznia a pusztulást, az ellentéteket félretéve össze kell fogniuk egymással.

Tovább

Terminátor - A halálosztó

2029: a mindentudó Skynet computer az emberi ellenállás utolsó bázisait akarja megtörni, miután szinte az egész emberiséget felszámolta. Skynet megtalálta a módját, hogy néhány harcosát, a tökéletes cyborgokat, azaz a Terminátorokat visszaküldje az időben, hogy megváltoztassa a történelem menetét. A történet arról a Terminátorról (Arnold Schwarzenegger) szól, akinek missziója a lázadók vezérének az anyját megölni 1984-ben, még fia születése előtt. Az ellenállók is visszaküldik az időben saját harcosukat, Kyle Reese-t (Michael Biehn), hogy védje meg az anyát, Sarah Connort (Linda Hamilton). A két fémakarat kegyetlenül összecsap.

Tovább

2001: Űrodüsszeia

Valamikor a távoli múltban, az emberiség hajnalán a különös, fekete monolittal való találkozásnak köszönhetően a majomemberek fölfedezik a tüzet és az eszközhasználatot. Évezredekkel később amerikai kutatók hasonló oszlopra bukkannak a Holdon, amely rejtélyes rádiójelet sugároz a Jupiter felé. Űrexpedíció indul útnak, hogy megvizsgálja, kinek szólhat az üzenet. A hosszú út alatt a fedélzeti komputer meghibásodik, és ez a legénység életébe kerül. Az egyetlen túlélő a visszatérés reménye nélkül mégis megpróbálja teljesíteni a küldetést.

Tovább
  • Film adatlapok: 432788
  • Sorozat adatlapok: 41356
  • Színész adatlapok: 1022962
  • Kommentek: 32
  • Film listák: 120
  • Sorozat Listák: 32
  • Színész listák: 18
  • Cikkek: 144