Minden, amit Morbiusról tudni kell! (spoiler mentes)

Minden, amit Morbiusról tudni kell! (spoiler mentes)

2022-04-03 11:44:45 - Pankó Evelin - Blog » Ajánló » Minden, amit Morbiusról tudni kell! (spoiler mentes)

Ha a képregények és a vámpírok rajongója vagy, akkor ez az a film, amire vártál. Morbius (Jared Leto) egy zseniális orvos, aki életveszélyes betegségben szenved - legjobb barátjával együtt - , de még egy utolsó kísérletet tesz arra, hogy meggyógyítsa magát. Ám az eredménye egy rémálomszerű új valóság, amely messze túlmutat az elképzelésein. Dr. Michael Morbius ezt az egyébként arrogáns és hősellenes karaktert testesíti meg a Sony és a Marvel legújabb produkciójában. A filmre igazán sokat kellett várnunk, mivel a bejelentés után még 2 évig pihent a polcon a járvány miatt. 

A Venom: Vérontó és a Pókember: Nincs hazaút nyomdokaiba lépve Morbius a terjeszkedés merész odüsszeáját jelenti. A merengő vámpír egy kis fogaskeréknek tűnhet a Marvel univerzumban, ám annál is fontosabb karakterré fog válni a későbbiekben (derül ki a film záró kreditjéből). A film meglepően őszinte a hősellenes megközelítésben. Michael Morbius csupán egy jószándékú tudós, akit a (számára) kudarcba fulladt kísérlete nyomasztja. Ritka az olyan filmes perspektíva, amely a főhős szenvedését mutatja be egy különleges képesség megszerzésén felül. A vámpírdenevérekkel történő kísérletezése megtöri a természet kódját, és összeolvasztja a saját DNS-ét a repülő emlősökével, aminek eredményeként a korábbi betegsége teljesen felszívódik, ám meg kell küzdenie a folyton vérre való túléléshez szükséges következményekkel, és a legjobb barátjával is. 

Morbius a Marvel Comicsban főleg Pókember ellensége volt (és a filmben is találhatunk utalásokat Pókemberre - MURDERER graffiti egy falon, amin Pókember van), de más karakterekkel sem szimpatizált túlságosan. A film egyébként a képregény teljes adaptációja, nem sokban térnek el egymástól. Az egyetlen dolog, ami a filmben nem derül ki, de a képregényben benne van, az Morbius felgyorsult gyógyító képessége (mint Deadpoolnál), ami lehetővé teszi számára, hogy olyan sebekből, mint egy golyólövés vagy csonttörés hihetetlen sebességgel felépüljön. Harapásai általában súlyosan megsebesítik vagy megölik az embereket, de akár magához hasonlóvá is tudja őket változtatni. 

És hogy melyik univerzumba lehet Morbius sorolni? A rendező nem árult el túl sokat, de a záró kreditek megerősítik a Sinister Six-beli tagságát, akik Pókember leghírhedtebb ellenségei. Az eredeti szereplőgárdában Doktor Octopus, The Green Goblin, Electro, Mysterio, Vulture és Kraven the Hunter van. Így Morbius lehet az a film, amely más karaktereket is bevon ebbe a keverékbe.

Ettől függetlenül minden út a Sinister Six-hez vezet. A TE utad pedig a moziba, mivel kihagyhatatlan filmről van szó! 


A cikkhez kapcsolódik:

A cikkben megemlített színészek, filmek és sorozatok adatlapjai, egy kattintással megnézhetitek a filmek előzeteseit vagy kattinthattok egy színész, sorozat adatlapjára.

Morbius

Dr. Michael Morbius, aki egy ritka vérbetegségben szenved, és eltökélt szándéka, hogy megmentsen másokat is, akik ugyanerre a sorsra jutnak, kétségbeesett hazárdjátékba kezd. Ami eleinte radikális sikernek tűnik, hamarosan kiderül, hogy a betegségnél is rosszabb gyógymód.

Tovább

Jared Leto

Jared (Joseph) Leto 1971 december 26-án született a Louisiana állambeli Bossier Cityben. Színészként és zenészként is hírnévre tett szert, ő a népszerű 30 Seconds to Mars rockbanda énekese, gitárosa és dalszerzője. Gyermekkorában számos alkalommal költözésre kényszerültek, éltek Louisianában, Colorádóban, Virginiában és Haitin is. Leto a középiskola után pár évig festészetet tanult a University of the Arts Philadelphia falai között, majd a New York-i School of Visual Artson töltött el néhány évet. 1992-ben úgy döntött, hogy Los Angelesbe költözik, és zenészként valamint színészként is szerencsét próbál. 1994-ben szerepet kapott a My so-called Life (1994) című sorozatban. Ezt követően karrierje emelkedő pályára állt, és olyan filmekben láthattuk, mint a Cool and the Crazy (1994), a A szerelem színei (1995), a Az utolsó nagy király (1996) vagy a Harc a másodpercekért (1997). Az ezt követő években többnyire szerepeket kapott (Az őrület határán, 1998, Harcosok klubja, 1999, Amerikai pszichó, 2000), de ekkoriban már az egyik legjobb fiatal tehetségként tartotta számon a szakma. Egyik legjelentősebb alakítását a Rekviem egy álomért (2000) című filmben nyújtotta, melyben egy lecsúszott narkós szerepében láthattuk. Teljesítményét a kritikusok is elismeréssel illették. Kiváló színészi kvalitásait a A fegyvernepperben (2005), valamint a Chapter 27 (2007) és a Mielőtt meghaltam (2013) című filmekben is megcsillogtathatta. Utóbbiban egy AIDS-es transzvesztitát alakított, a szerep pedig meghozta karrierje első Oscar-díját. A filmezés mellett a 30 Seconds to Mars frontembereként is ismerjük. A bandát bátyjával, Shannonnal lapították még 1998-ban. A zenekar sikeréhez az is hozzájárult, hogy Jared Leto rendezi a zenekar videoklipjeit. Eddig négy nagylemezt adtak ki – 30 Seconds to Mars (2002), A Beautiful Lie (2005), This Is War (2009) és Love, Lust, Faith and Dreams (2013). Emellett három további lemezt is piacra dobtak – AOL Sessions Undercover (2007), To the Edge of the Earth (2008) és MTV Unplugged: 30 Seconds to Mars (2011).

Tovább
  • Film adatlapok: 337672
  • Sorozat adatlapok: 37837
  • Színész adatlapok: 733029
  • Kommentek: 25
  • Film listák: 60
  • Sorozat Listák: 9
  • Színész listák: 12
  • Cikkek: 113