King's Man: A kezdetek - Jól kezdődik? (Spoiler-mentes)

King's Man: A kezdetek - Jól kezdődik? (Spoiler-mentes)

2022-02-04 21:39:55 - Pankó Evelin - Blog » Kritika » King's Man: A kezdetek - Jól kezdődik? (Spoiler-mentes)

Ugyan a King's Man harmadik része (A kezdetek) decemberben jelent meg, nem mehetünk el mellette szó nélkül, hiszen azóta is megállás nélkül vetítik a mozikban! Megéri megnézni? Persze a megjelenésekor szinte tényként közölték, hogy ez bizony nem a második rész folytatása, hanem még jóval korábban, az első rész előtt játszódik. De ez talán félmegoldásként azoknak is szórakoztató lehet, akik még egyetlen részt sem láttak a sorozatból, hiszen nem szükséges semmilyen előismeret! 

Nos tehát, ugorjunk szó szerint az elejére: pontosan azokba az időkbe, amikor a King's Man titkosszolgálat még csak formálódott. Ennek hátterében azonban komoly történelmi eseménynek lehetünk a szemtanúi. A történet 1902-ben kezdődik Dél-Afrikában, majd hirtelen 10 évet ugrunk előre az időben, Szarajevóba. Nem is kell sokat gondolkodnunk ezután, kristálytisztán látszik, hogy az első világháború lesz a középpontban. De nem, ez most nem olyan háborús film, mint amire a Dunkirk vagy Ryan Közlegény megmentése tanított minket. (Habár néha úgy tűnik, hogy Vaughn háborús filmet akart készíteni King's Man elemekkel, nem pedig fordítva.) A film cselekményei nagyszerűen, szinte valósághűen mutatják be a háború kitörésének okait és az ahhoz kapcsolódó mellékszálakat.

A történet persze nem fog megváltozni, az Osztrák-Magyar monarchia nem nyeri meg a háborút, és a King's Man formálódásához sincsen sok köze magának az eseménynek, így ez nem vált ki feszültségeket (más igen). A komoly dolgokat valóban a kezdettől fogva komolyan játsszák, és pont emiatt ez hatalmas nyomást gyakorol az emberi érzelmekre, nyugtalanul üljük végig a teljes filmet. Persze a szokásos intelligens King's Man humor sem maradhat el, ez a szörnyű fordulatok közepette szinte megnyugtatja a nézőket. 

Ha igazán kritikus szemmel szeretnénk nézni a filmet, akkor megjegyezhetjük, hogy a film túlságosan akció-dús, és nem lehet mindent belesűríteni 131 percbe, így előfordul, hogy egyesek számára túlzsúfolt hatást kelhet. Persze a drámai jelenetekre és a fontos párbeszédekre mindig van idő, ezek központi helyen vannak. Az előző két filmhez képest kissé viccesebb, meglepőbb, fordulatosabb és szívhez szólóbb is. A történetet illetően biztosan nem azt hozta, amire a rajongók számítottak, de még így is szórakoztató. Persze hiába tituláljuk előzményfilmnek, nem igazán világít rá a titkos kémszervezetre.

Vizuálisan és rendezésügyileg alig lehet kritizálni a filmet. Matthew Vaughn sohasem unatkozik, és szinte uralkodik az akciójelenetek felett, bár kicsit a James Bond beütésre emlékeztet. Mindenesetre nagyon szuper darab, ajánljuk mindenkinek! 


A cikkhez kapcsolódik:

A cikkben megemlített színészek, filmek és sorozatok adatlapjai, egy kattintással megnézhetitek a filmek előzeteseit vagy kattinthattok egy színész, sorozat adatlapjára.

King's Man: A kezdetek

Mikor a történelem legszörnyűbb zsarnokai és bűnöző lángelméi összegyűlnek, hogy háborút kirobbantva emberek milliót tüntessék el a föld színéről, egyetlen férfi képes rá, hogy versenyt futva az idővel megállítsa őket.

Tovább
  • Film adatlapok: 349952
  • Sorozat adatlapok: 38303
  • Színész adatlapok: 799777
  • Kommentek: 26
  • Film listák: 76
  • Sorozat Listák: 11
  • Színész listák: 12
  • Cikkek: 129