Christopher Nolan újra feladta nekünk a leckét

Christopher Nolan újra feladta nekünk a leckét

2020-10-13 12:07:28 - Gutási Gábor - Blog » Kritika » Christopher Nolan újra feladta nekünk a leckét

A Tenet egy nagybetűs Nolan film, amit mindenképp látni kell, még akkor is, ha a felét sem fogjuk érteni. Bár Nolan alapvetően garancia a sikerrel, azért sosem szokta megkönnyíteni a néző dolgát. A legegyszerűbb témákon is képes csavarni egyet, és új perspektívából bemutatni. A Tenet esetén sincs ez másként, az időutazást egy teljesen új oldalról fogjuk megtapasztalni. A film valahol az Eredet és a Csillagok között című filmek közé pozícionálja magát, ugyanakkor itt kapunk a legkevesebb segítséget a rendezőtől a film megértéséhez.

Általában Nolan dob nekünk egy megoldó kulcsot, de ebben az esetben csak magunkra számíthatunk, hogy megértjük elsőre vagy sem. Természetesen a film akkor is élvezetes lesz, ha csak hátradőlünk, és nem megérteni akarjuk, hanem egyszerűen csak kiélvezni. A látvány már bőven kárpótolni fog minket, csakúgy, mint a színészi játék. A filmben nem kisebb nevek szerepelnek, mint John David Washington, Robert Pattinson, Aaron Taylor-Johnson vagy Kenneth Branagh. Aki eddig is szerette Nolan filmjeit, az a Tenetet is szeretni fogja.

Róluk szól

A cikkben megemlített színészek, filmek és sorozatok adatlapjai, egy kattintással megnézhetitek a filmek előzeteseit vagy kattinthattok egy színész, sorozat adatlapjára.

Kenneth Branagh

Kenneth Charles Branagh 1960. december 10-én született Észak-Írországban, Belfastban. 23 éves korában lett a Royal Shakespeare Company tagja, ahol az V. Henrikben és a Rómeó és Júliában is főszerepet kapott. Az RSC-t hamar túl személytelennek találta, így megalapította saját társaságát, a Renaissance Theatre Companyt. 1989-ben, 29 évesen forgatta le az V. Henriket, melynek egy személyben volt rendezője és főszereplője is. Filmben, melyet két kategóriában jelöltek Oscar-díjra későbbi feleségével, Emma Thompsonnal játszott együtt. 1993-ban újabb Shakespeare adaptációval állt a közönség elé (Sok hűhó semmiért – 1993), majd 30 évesen megjelentette önéletrajzát is. 1994-ben került a mozikba következő filmje, a Mary Shelley's Frankenstein, melynek főszerepét Robert De Niro játszotta. A kritikusok keményen bírálták az alkotást, mely a közönség körében sem örvendett nagy népszerűségnek. A renoméját az 1996-os nagysikerű Hamlettel szerezte vissza, melynek egy személyben volt írója és rendezője is, ezt követően több filmben (Sztárral szemben – 1998, Wild Wild West - Vadiúj vadnyugat – 1999, Irány eldorádó – 2000). és sorozatban (10 nap a háborúig, Wallander) is feltűnt. 2011-ben megkapta a Marvel-képregényadaptáció, a Thor rendezői székét, mellyel óriási sikereket ér el világszerte. Még ugyanebben az évben került bemutatásra a közönség- és kritikuskedvenc Egy hét Marilynnel (2011), melyben színészként is közreműködött. Kennet Branagh 1995-ben vált el Emma Thompsontól, jelenlegi második feleségével, Lindsay Brunnock-kal él együtt.

Tovább

Robert Pattinson

Robert Douglas Thomas Pattinson Londonban született. Fiatal korában aktívan sportolt, 3 évesen tanult zondorázni és 5 évesen gitározni. 12 évesen még elég lányos külsővel rendelkezett és sikeres modell volt. Modellkarrierjét azért kellett feladnia, mert elkezdett férfiasan kinézni. Először 15 éves korában szerepelt amatőr színdarabokban a Barnes Theater Club társaságnál. Első szerepét a A gyűrű átka (2004) című filmben kapta, amelyben Giselher-t, a burgundi hetceget alakította, majd a Hiúság vására (2004), amelyben Rheese Whiterspoon játszotta a főszerepet. Bár a filmből utóbb kivágták a jelenetét és csak a dvd-n láthatták a nézők. 2005-ben következett a Harry Potter és a tűz serlege, amely beindította karrierjét és hatalmas női rajongótábora lett az egész világon. Ezután a film után a The Times kikáltotta a British Star of Tomorrownak. Utánna olyan filmekben kapott szerepet, mint a The Haunted Airman (2005), How to Be (2008) és a Lorca és Dali (2008). Legismertebb filmjei az Alkonyat filmek: Alkonyat (2008), Alkonyat: Újhold (2009), Alkonyat: Napfogyatkozás (2010), Alkonyat: Hajnalhasadás - 1. rész (2011), Alkonyat: Hajnalhasadás - 2. rész (2012). 2014-ben két filmben láthattuk: Térkép a csillagokhoz és a Országúti bosszú. 2012-ben az Alkonyat: Hajnalhasadás - 2. rész mellett szerepelt még a Bel Ami - A szépfiú és a Cosmopolis című filmekben. Saját zenét komponál, két általa szerzett szám még az Alkonyat filmekben is hallható - Never think, Let me sign című dalok. Két nővére van, Lizzy és Victoria. Sokáig egy párt alkottak Kristen Stewart színésznővel, aki az Alkonyat filmek női főszereplője. Kapcsolatukat eleint marketing okoból titkolniuk kellett, nyilvánosság előtt nem mutatkozhattak szerelmes párként. Majd megtört a jég és nyilvánvalóvá vált, hogy az ALkonyat filmek főszereplői nem csak a filmvásznon, de a magánéletben is egy párt alkotnak. Sokáig őket tartották Hollywood új álompárjának és arról is hallani lehetett, hogy már az esküvőt tervezgették. De aztán hirtelen jött a hír, hogy Kristen megcsalta Robertet a Hófehér és a vadász című film producerével, upert Sandersszel. Pattinson ez után Sean Penn lányálval, Dylan Pennel randizgatott.

Tovább

Tenet

Egy angol kémnek kell megmentenie a Földet a rá leselkedő és pusztulással fenyegető katasztrófától. Ám a szuperügynöknek nemcsak az idegen hatalmak embereivel, hanem a legnagyobb ellenséggel, az Idővel is meg kell küzdenie.

Tovább
  • Film adatlapok: 218999
  • Sorozat adatlapok: 30448
  • Színész adatlapok: 266289
  • Kommentek: 10379
  • Film listák: 20
  • Sorozat Listák: 4
  • Színész listák: 7
  • Cikkek: 12