A Jurassic Park szereplői régen és most

A Jurassic Park szereplői régen és most

2022-06-10 12:56:57 - Pankó Evelin - Blog » Sztárhír » A Jurassic Park szereplői régen és most

A legelső Jurassic Park filmet 1993-ban, tehát közel 30 éve mutatták be, azóta pedig 5 folytatása is készült. A hatodik, egyben legújabb és utolsó rész (Jurassic World: Világuralom) forgatására az eredeti sztárok (Sam Neill, Laura Dern és Jeff Goldblum) visszatérnek, vessünk egy pillantást a kezdetekre és a jelenre is! Sajnos a film-franchise alatt elveszítettük Lord Richard Attenborough-t és Bob Peck-et, emlékük azonban bennünk örökké élni fog. 


Sam Neill (Dr. Alan Grant)


Az új-zélandi sztár, Sam Neill már a Jurassic Park megjelenésekor is ismert színész volt, de teljesen új rajongótábort szerzett magának a megbízható Dr. Alan Grant paleontológus szerepében. Érdekesség, hogy korábban esélyes volt James Bond szerepére is! A Jurassic Park után a Halálhajóban is láthattunk, a Tudorokban és a Peaky Blindersben is.


Laura Dern (Dr. Ellie Sattler)A Jurassic Park előtt Laura Dern-t olyan filmekben láthattuk, mint a Kék bársony és a Veszett a világ. Egy évvel korábban megkapta első Oscar-jelölését a Rózsa és tövis című filmért, majd szerepelt Clint Eastwood Tökéletes világ, Októberi égbolt, Csillagainkban a hiba és a Vadon című filmekben (amivel második Oscar-jelölést is kapott). A Star Wars: Az utolsó Jedikben is az ellenállás élén állt, és elismerést nyert a Hatalmas kis hazugságok, Házassági történet és Kisasszonyok című filmekben nyújtott alakításáért.


Jeff Goldblum (Dr. Ian Malcolm)

A Jurassic Park előtt olyan szerepei miatt vált ismertté, mint például a David Cronenberg A légy című filmjében. A Jurassic Park óta eltelt évek során tehetsége nemzetközi kincse vált, köszönhetően a szerepei széles skálájának. A Jurassic Parkot követte egy másik hatalmas kasszasikerrel, a Függetlenség napjával, és 1997-ben a The Lost World folytatásában játszotta a főszerepet. Nemrég Jeff a Marvel Cinematic Universe-hez is csatlakozott a Thor: Ragnarökben. Jeff arra is talált időt, hogy kiadja első albumát. Jazz zenekara, Jeff Goldblum és a Mildred Snitzer Orchestra 2018-ban adta ki a The Capitol Studios Sessions című számot.


Joseph Mazzello (Tim Muprhy)


A Jurassic Park után Joseph Mazzello gyerekszínészként lett ismert. Néhány nyugodt év után lenyűgöző színészi karriert futott be, és szinte lerázta magáról a "gyermeksztár" státuszát. Kiváló mellékszerepeket kapott a The Social Networkben és a Spielberg által készített The Pacific tévéműsorban is. A közelmúltban Joseph Queen basszusgitárosát, John Deacon szerepét kapta meg a Freddie Mercury Bohemian Rhapsody című életrajzi filmjében.


Ariana Richards (Lex Murphy)


A Jurassic Park első része után Ariana eltávolodott a színészettől. Napjainkban sikeres festő, aki az oregoni Salemben él, munkáit a Gallery Ariana webhelyen tekinthetjük meg. Ariana persze továbbra is részt vesz a Jurassic Parkhoz kapcsolódó eseményeken, és megjelent a Fallen Kingdom premierjén is.


Samuel L Jackson (Ray Arnold)


Mára minden idők egyik legnagyobb hollywoodi színésze, de a közönség számára viszonylag ismeretlen volt, amikor a Jurassic Park főmérnökét, Ray Arnoldot alakította, egy évvel azelőtt, hogy végül a Pulp Fiction-nel nagy sikert aratott. Azóta szinte számtalan filmben szerepelt, köztük a Jackie Brownban, a Kill Bill: Vol 2-ben, a Django Elszabadulban, a Kígyók a fedélezetenben, a Kingsman: A titkos szolgálatban, a Star Wars előzetes trilógiában, a Die Hardban és még sok más darabban. Samuel számos Marvel-filmben és TV-műsorban játszotta Nick Furyt, és minden idők egyik legtöbbet kereső színészeként tartják nyilván.


Wayne Knight (Dennis Nerdy)


A Jurassic Park előtt Wayne Knight leginkább a Seinfeld című sitcomról volt ismert, illetve a Basic Instinctben is láthattuk. Dennis Nedry pajkos műszaki építészként a Jurassic Parkban játszott híres szerepét követően feltűnt a Space Jamben, a 3rd Rock from the Sun-ban, a Hot in Clevelandben és a Torchwoodban is.

A cikkhez kapcsolódik:

A cikkben megemlített színészek, filmek és sorozatok adatlapjai, egy kattintással megnézhetitek a filmek előzeteseit vagy kattinthattok egy színész, sorozat adatlapjára.

Jurassic World: Világuralom

Négy évvel azután, hogy a Nublar-sziget elpusztult, a dinoszauruszok most már világszerte az emberek között élnek – és vadásznak. Ez a törékeny egyensúly átformálja a jövőt és egyszer s mindenkorra meghatározza, hogy az emberi lények maradnak-e a fő ragadozók a bolygón, melyen most a történelem legfélelmetesebb teremtményeivel kell osztozniuk.

Tovább

Laura Dern

Laura Dern amerikai színésznő 1967. február 10-én látta meg a napvilágot Bruce Dern színész és Diane Ladd színésznő lányaként Los Angeles-ben, Kaliforniában. Színészi vénájára igen korán felfigyeltek; mindössze 6 éves volt, mikor első alkalommal szerepet kapott édesanyja oldalán egy filmben, az Olcsó Whiskey-ben (1973). A következő évben már Martin Scorsese filmjében, az Alice már nem lakik itt című drámában volt látható néhány percig. Karrierjében az áttörés 13 éves korában következett be, amikor lehetőséghez jutott a Rókák című, 1980-ban bemutattott amerikai filmdrámában. Ennek köszönhetően a jövőben egyre több film kapcsán számoltak vele, mint például a Maszk (1985), a Kék bársony (1986) vagy a Veszett világ (1990), a Rózsa és tövis (1991), a Jurassic Park (1993), az Ez az életem (1996), az Októberi égbolt (1999), a Nevem Sam (2001), az Inland Empire (2006), a The Master (2012) és a Csillagainkban a hiba (2014) megszületésénél. Eddig négy alkalommal vehette át a Golden Globe-díjat: 1982: Miss Golden Globe, 1993: legjobb színésznő tv-filmben (Zuhanás után), 2009: legjobb női epizódszereplő tv-filmben (Újraszámlálás), 2012: legjobb színésznő vígjáték tv-sorozatban (Megvilágosultam). A jövőben látható lesz a 2017-ben bemutatásra kerülő új Star Wars moziban és a Wilson című vígjátékban is. 2005-ben feleségül ment Ben Harper zenészhez, akitől két gyermeke született, Ellery Walker és Jaya. 2013-ban azonban útjaik elváltak egymástól.

Tovább

Jeff Goldblum

Jeff Goldblum zsidó származású színész és zenész, apja orvos, édesanyja rádiós műsorvezető. Már fiatal korában a Broadway színpadáról és filmszínészi karrierről álmodozott. Az őrült tudós szerepében számtalan hollywoodi alkotásban láthattuk. Filmes karrierje 1974-ben a Bosszúvágy című filmmel vette kezdetét, de első igazán komoly lehetőségre 1977-ig várnia kellett, ekkor mutatták be a Woody Allen rendezésében készült nagysikerű Annie Hallt, melyben egy kisebb mellékszerepet kapott. A következő egy évtizedben (Testrablók támadása 1978) számos filmben játszott, azonban az áttörést Seth Brundle, A légy (1986) című filmje jelentette (Dadvid Cronenberg klasszikusának remake-je). A filmben együtt játszott Geena Davis-szel, akit 1987-ben feleségül vett, de négy év után a kapcsolatuk válással végződött. Karrierjének következő állomását olyan hollywoodi szuperprodukciók szegélyezik, mint a Jurassic Park (1993), A függetlenség napja (1996), a Az elveszett világ: Jurassic Park (1997). A színész ugyan számtalan scifi- és kalandfilmben kapott szerepet, de helyt állt a legkülönbözőbb műfajú filmekben is. Játszott drámában (A nagy borzongás 1983 ), westernben (Silverado 1985 - Silverado) vígjátékban (A szentfazék – 1998) , feltűnt a Jóbarátok című televíziós sorozatban is, de Los Angelesben színészetet is tanított és tanít napjainkig is. 1982-ben alapított színiiskolát, ahol többek közt olyan későbbi világsztárok is tanultak, mint Jim Carrey és Geena Davis. A színészkedés mellett rendezőként is kipróbálta magát, 1996-ban a Little Surprises című rövidfilmjéért az Akadémia Oscar-díjra jelölte. Legutóbb a Wes Anderson rendezésében készült A Grand Budapest Hotelben (2014) láthattuk.

Tovább

Samuel L. Jackson

Az atlantai Morehouse College dráma szakán végzett, ezt követően számos színpadi produkcióban vett részt. Még főiskolai hallgatóként kapta első filmszerepét a "Together for Days"-ben. Spike Lee Dzsungelláz (Jungle Fever) című filmjének narkós szerepéért a Cannes-i Filmfesztiválon a szokásoktól eltérően mellékszereplő kategóriában adományoztak neki díjat, továbbá elnyerte vele a New York-i Filmkritikusok díját is. Jackson rendkívül aktív fekete polgárjogi harcos. A '70-es években csatlakozott a Negro Ensemble Company társulatához, ahol Morgan Freeman is színészkedett. A Ponyvaregény (Pulp Fiction) filozófikus bérgyilkosának megformálásával nevét örökre beírta az amerikai filmtörténetbe. Az alakításért Oscar- és Golden Globe-jelölést kapott, a Brit Akadémia díját pedig el is nyerte a legjobb mellékszereplő kategóriában.

Tovább
  • Film adatlapok: 500892
  • Sorozat adatlapok: 44624
  • Színész adatlapok: 1309655
  • Kommentek: 38
  • Film listák: 120
  • Sorozat Listák: 32
  • Színész listák: 19
  • Cikkek: 155