A június az LMBTQ filmek hónapja!

A június az LMBTQ filmek hónapja!

2022-06-07 11:24:58 - Pankó Evelin - Blog » Ajánló » A június az LMBTQ filmek hónapja!

A Pride hónapja már javában tart, ami remek alkalom arra, hogy megismerjünk vagy újranézzünk néhány klasszikus LMBTQ filmet. Akár egy csendes otthoni vagy egy bulis baráti filmezésre van szükséged, ebben a cikkben mindent megtalálsz. Ne felejtsd el megnézni az elmúlt néhány év legjobb filmjeit, amelyek az alkotóik miatt is különlegesek, a történetmesélésük különleges és csodásan ábrázolják a világot. Lesz itt vígjáték, dráma, dokumentumfilm, romantika és szenvedély is. Néhány film szexi, vonzó, inspiráló, de lehet szomorú is... mondhatni az érzelmek szivárványa a rendelkezésünkre áll! 


1. Holdfény (Moonlight)

Tudtad, hogy a Moonlight elnyerte a legjobb film Oscar-díját?! A filmben Chiron Harrist (Trevante Rhodes) gyermekkorától felnőttkoráig követhetjük nyomon. Chiron története nem feltétlenül happy enddel végződik, de tele van megrendítő érzelmekkel a furcsa identitású felnőtté válásról.2. Éretlenségi (Booksmart)

A film két legjobb barátot követ nyomon az érettségi előtti egy különleges estén, miután visszaemlékeztek az egész középiskolai pályafutásukra. Amy, akit Kaitlyn Dever alakít, történetesen leszbikus, de nem érzi magát rosszul a kiléte miatt. Csak a szokásos szorongás a viszonzatlan szerelme miatt.3. Portré a lángoló fiatal lányról

Ha szereted a feliratos filmeket, a régi korabeli ruhadarabokat és a vágyakozó pillantásokat a szeles tengerparton, ez a film neked való. Egy fiatal nőnek meg kell házasodnia, de addig nem akarja ezt megtenni, amíg meg nem festet magáról egy elfogadható portrét, amelyet elküldhet udvarlójának. Amikor egy női portréművész megérkezik hozzá, a film a francia tengerpart szépsége, a hétköznapi nők gyakran elnyomott élete és a szenvedélyük előtt tiszteleg. 4. Tangerine

Tangerine című film különlegessége, hogy nem csak a transznemű karakterekről szól, hanem a főszereplők között valódi transzneműek szerepelnek. Egy vidám és megindító vígjáték a szexről, a kapcsolatokról, az árulásról és a közösség fontosságáról egy csúnya világban.5. Egy egyedülálló férfi (A single man)

Colin Firth egy olyan férfit alakít, akit bánat gyötör, miután elveszítette a szeretett férjét. De olyan időszakban él, amikor ezt a kapcsolatot még nem ismerték el, így hónapok óta egyedül szenved. Firth karaktere ekkor úgy dönt, hogy öngyilkos lesz...6. Fülledtség (Bound)

A Fülledtség egyike azoknak a filmeknek, amelyek megmozgatják a fantáziád, kizökkentenek és zihálva hagynak.7. Szabad (Pariah)

A tizenhét éves Alike sok időt tölt a nyíltan leszbikus barátjával, Laurával különböző queer klubokban. Amikor végül bevallja, hogy ő maga is leszbikus, apja kísérletezőleg elfogadja ezt a „fázist”, anyja pedig egyenesen erőszakos lesz vele. Alike végül megtalálja a legmélyebb elfogadást, és saját magát választja a család igényei helyett.8. A szobalány (The handmaiden)

Sarah Waters Fingersmith című erotikus leszbikus történelmi fikcióján alapuló dél-koreai erotikus thriller. Egy fiatal szélhámosról szól, aki megpróbálja kihasználni a gazdagokat, de végül beleszeret egybe. A film nemcsak nagyon szexi, hanem a cselekmény fordulatai is szinte a film végéig székben fogják tartani a nézőket.9. A kedvenc (The favourite)

Rengeteg történelmi film szól azokról az emberekről, akik nem tudnak egymás mellett meglenni, de a The Favorite egyedülálló a fura humorában, a durvaságában, valamint a főszereplő hölgyek, Olivia Coleman, Emma Stone és Rachel Weisz fantasztikus alakításában. Bár ez határozottan a szexről és romantikáról szóló film, inkább a hűség áll a középpontban, és az, hogy mennyire nehéz megbízni másokban. 10. Az órák (The hours)

A The Hours Virginia Woolf Mrs. Dalloway című könyvén alapul, és Woolfot az öngyilkossága és a halála előtti utolsó hetekre helyezi a narratívába.11. Karácsonyi meglepi (Happiest season)

Ha egy klasszikus romcomra vágysz, de leszbikusokkal az élen, akkor ez a film neked szól.12. Kszi, Simon (Love, Simon)

A Kszi, Simon egy nagyon megható, szívmelengető történet egy fiatal tinédzserről, akinek nagy titka van. Mindenki megérdemel egy nagyszerű szerelmi történetet, de a 17 éves Simon Spier számára ez egy kicsit bonyolultabb.13. Rocketman

Ha szereted az életrajzi filmeket, akkor ezt imádni fogod, mivel a meleg ikonról, Elton Johnról és az ő életénél is nagyobb karrierjéről szól. A film végigköveti John-t korai napjaitól egészen a sztárságig való kirobbanásáig, valamint a drog- és az alkoholfogyasztásig, amikor a menedzserével bántalmazott kapcsolatban állt.14. Egy különc srác feljegyzései (The perks of being a wallflower)

A film egy poszttraumás stressz-zavarral vívott fiú küzdelmeit mutatja be, miközben középiskolás útja során új barátokat szerez. A történet nem csak a melegségről szól, hanem arról is, hogy megértsük, hogyan lehet felnőni és felépülni a traumából.15. Rafiki 

Hazájában eredetileg betiltották, de a Rafiki volt az első kenyai játékfilm, amelyet Cannes-ban mutattak be. Két tinédzser lányt, Kenát és Zikit követi nyomon, akiknek családja ellentmondásos politikai hűséggel rendelkezik.A cikkhez kapcsolódik:

A cikkben megemlített színészek, filmek és sorozatok adatlapjai, egy kattintással megnézhetitek a filmek előzeteseit vagy kattinthattok egy színész, sorozat adatlapjára.

Holdfény

Little, Chiron és Black. Három név, melyek ugyanazon embernek három különböző életszakaszát jelölik meg, végigkísérve jellem- és személyiségfejlődésének legfontosabb részeit. A kisgyerek Little Miami leszakadó részén él egyedülálló és drogfüggő anyjával. Itt ismerkedik meg a drogdíler Juannal, és a felnőtt férfival barátságot köt a saját korosztályából kitaszított fiú. A tinédzser Chiron a nemi érés szakaszába lépve keresi identitását. Végül a felnőtt, kigyúrt, harmincas Blackkel zárul a történet, aki képes szembenézni múltbeli énjével és korábbi traumáival.

Tovább

Éretlenségi

Amy és Molly legjobb barátnők és rém szorgalmas tanulók. Iskolaéveiket végiggürcölték a jó eredményekért, ennek köszönhetően biztatóbb jövő előtt állnak, mint folyton bulizó társaik. Ám a diplomaosztó előtti este a két elválaszthatatlan, rendszerezett életű lány egyszeriben rádöbben, hogy totálisan kimaradtak a szórakozásból. Hogy bepótoljanak négy évnyi nem-partizást egyetlen éjszaka alatt, őrült kalandra vállalkoznak, amihez nem lehet elég éretlennek lenni.

Tovább

Portré a lángoló fiatal lányról

Héloïse-ról (Adèle Haenel) portrét rendel grófi családja, hogy a festmény segítségével házasítsák ki. A fiatal lány viszont nem akarja elveszíteni a szabadságát, mindent megtesz a kényszerházasság ellen, így a Bretagne-i szigetre érkező festőnő, Marianne (Noémie Merlant) társalkodónőnek adja ki magát, hogy megfigyelhesse a vonásait. A közös séták során Marianne-nak nemcsak arra kell vigyáznia, hogy Héloïse előtt ne derüljön ki az igazi feladata, de egyre nehezebben tud ellenállni a lány vonzerejének is.

Tovább

Tangerine

Két lány veszekszik a narancssárga színekben pompázó Los Angeles-i utcákon. Úgy tűnik, mintha nyár lenne, pedig karácsony napja van, csakhogy ebben a városban kevés dolog emlékezteti az embert a karácsonyra, pláne abban a negyedben, ahol a lányok élnek. A lányok, akik a szó régimódi értelmében nem is lányok igazán. Sin-Dee és Alexandra férfi testbe születtek, ám aki egy kicsit is rá szán némi időt, hogy figyelje őket, gyorsan rájöhet, hogy a lelkük valóban női lélek. Ők ketten úgy oltják egymást az utcán, mintha csak az Éjjel-nappal Budapest Los Angelesben játszódó különkiadását néznénk, és még csak a film elején járunk. Sin-Dee most szabadult a börtönből, és legjobb barátnője, Alexandra segítségével szeretné megtalálni a pasiját, aki a távollétében megcsalta őt egy “muffos csajjal”.

Tovább

Egy egyedülálló férfi

Az Egyesült Államok a múlt század hatvanas éveinek elején. A kubai rakétaválság árnyékában, Los Angelesben, egy személyes dráma zajlik. George Falconer, az ötvenkét éves angol, homoszexuális professzor nyolc hónappal ezelőtt elveszítette a partnerét. Tizenhat esztendőn át élt Jimmel, a halála után nem találja a helyét. Állandóan kísérti a múlt, a Jimmel töltött pillanatok, emlékek idéződnek fel benne. 1962. november 30-án George végül úgy dönt, hogy véget vet az életének. A nap azonban bővelkedik váratlan eseményekben és találkozásokban, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy George eldöntse, tartogat-e még valamit számára az élet?

Tovább

Fülledtség

Violet, a maffia középszintű hivatalnokának barátnője és Corky, a szomszédban lakó börtönviselt vízvezeték-szerelő nő egymás iránt érzett heves vonzalmánál csak a pénz iránti vágyódása nagyobb. Ravasz haditervet eszelnek ki a bűnszövetkezet vagyonának megcsapolására, majd a háttérből figyelik, ahogy a paranoid gengszterek egymásra kezdenek gyanakodni, s vérfürdő keretében próbálják tisztázni az ügyet. A dolog azonban mégis balul sül el: a talpon maradt, s csak látszólag nyámnyila Ceasar átlát a szitán és bosszút forral.

Tovább

Pariah

Egy brooklyni tinédzser lánynak mindent - családot, barátokat,az egész életét - kockára kell tennie, hogy megtalálja és megélje igazi énjét...

Tovább

สาวลับใช้

Tovább

A kedvenc

A 18. század eleje. Anglia háborúban áll a franciákkal. Ettől függetlenül a kacsafuttatás és az ananászfogyasztás virágzik. A törékeny Anna királynő foglalja el a trónt, nevében közeli barátja, Lady Sarah Malborough kormányozza az országot, s közben el is látja a betegeskedő uralkodót. Mikor egy új szolgáló, Abigail megérkezik az udvarba, bája és talpraesettsége révén Lady Sarah hamar szárnyai alá veszi – Abigail pedig csak az alkalmat keresi, hogy visszatérhessen arisztokrata életéhez. Ahogy a politika és a háború egyre inkább lefoglalja Sarah-t, Abigail szép lassan elfoglalja a helyét Anna mellett. Szárba szökkent barátsága a királynővel lehetőséget kínál számára, hogy megvalósítsa célját, és ebben se nő, se férfi, se politika, se nyúl nem gátolhatja meg.

Tovább

Az órák

Egy röpke nap óráiba sűrítve három nő megkapó története... 1923: Virginia Woolf, a huszadik századi világirodalom nagy egyénisége, a tragikus sorsú írónő hosszú gyógykezelése után elkezdi írni "Dalloway asszony" című regényét. 1951: Laura, az öngyilkossági hajlammal küzdő terhes háziasszony meglepetés bulit akar rendezni férje születésnapjára, de kezébe akad a regény és teljesen belefeledkezik. 2001: Clarissa, a leszbikus kiadótulajdonos szintén meglepetés ünnepséget akar rendezni AIDS-ben szenvedő költő barátja tiszteletére. Mindhárom történet alapkérdése saját boldogságunk igazi célja és annak elérése mások életén keresztül. Három nő, egy regény: az egyik írja, a másik olvassa, a harmadik átéli... Világszerte számtalan díjjal méltán jutalmazott alkotás.

Tovább

Karácsonyi meglepi

Állítólag egy házasságban a lánykérés a legszebb pillanat. Feledhetetlen, felülmúlhatatlan emlék. Kivéve, ha minden rosszul sikerül. Abby (Kristen Stewart) nagyon készül. Mindent eltervez, mindent kigondol, és már a boldogság gondolatától is boldog: a nagy karácsonyi családi összejövetelen akarja megkérni a barátnője kezét. Csak egy a baj: amikor megérkezik Harper (Mackenzie Davis) karácsonyi családi partijába, kénytelen szembesülni vele, hogy a szerelme még nem árulta el a szüleinek, hogy egy lánnyal él. És amikor megismeri őket, azt is megérti, miért nem mert még beszélni nekik…

Tovább

Kszi, Simon

Mindenkinek jár az igaz szerelem. Ám a tizenhét esztendős Simon Spier számára ez nem olyan egyszerű: családja és barátai még nem tudják, hogy meleg, ráadásul még csak nem is sejti, ki az az osztálytársa, akibe online belezúgott. A két ügy megoldása egyszerre lesz számára kacagtató, rémisztő és sorsfordító.

Tovább

Rocketman

A ROCKETMAN egy nagyszabású zenés fantázia Elton John áttörést hozó éveinek hihetetlen emberi történetéről. A film azt a fantasztikus átalakulást követi nyomon, ahogyan a félénk zongorista csodagyerek Reginald Dwightból világszerte ismert szupersztár lesz Elton John néven. Az inspiráló történet – mely Elton legkedveltebb dalaira van felfűzve, a főszereplő Taron Egerton előadásában – nyomon követi a kisvárosi srácot azon az úton, melynek során a popkultúra egyik legikonikusabb figurájává nőtte ki magát.

Tovább

Egy különc srác feljegyzései

A főhős, Charlie egy gimnazista srác, aki egy nem létező barátnak írt leveleken keresztül mutatja be életét. Charlie-nak elég unalmas élete van. Nincsenek barátai, és a családjával sem felhőtlen a kapcsolata. Nagy bánata, hogy a legjobb cimborája öngyilkos lett, de próbálja az eseményen túltenni magát. Később a gimiben összebarátkozik vele egy csoport végzős, Sam, Patrick, Brad és Mary, akik megmutatják a fiúnak, hogy bizony az életet lehet másképp is élni. Charlie élete gyökeresen megváltozik.

Tovább
  • Film adatlapok: 349207
  • Sorozat adatlapok: 38264
  • Színész adatlapok: 797164
  • Kommentek: 26
  • Film listák: 75
  • Sorozat Listák: 11
  • Színész listák: 12
  • Cikkek: 127