Keress pénzt filmes cikkek írásával
×

Színész ajánlása a listára

Kezdje el begépelni a beküldeni kívánt film-sorozat-színész nevét és válasszon a listából.

Oscar díjas színésznők (Legjobb női mellékszereplő)

Itt találhatod az összes színésznőt aki valaha nyert az Oscar gálán a legjobb női mellékszereplő kategóriában. A lista rendezése a színésznők népszerűsége szerint történik, így a lista elején a napjainkban is népszerű Oscar nyerteseket láthatjátok, a listát minden évben frissítjük az új nyertesekkel.

Hozz létre te is egy hasonló listát, a listák létrehozásához nem kell mást tenned mint regisztrálni az oldalunkon, és máris létrehozhatsz film, sorozat vagy színész listákat, amit megmutathatsz ismerőseidnek és persze az oldal látogatóinak.

Hiányzik egy színész a listáról? Ezt a listát te magad is alakíthatod, mert a lista létrehozója engedélyezte a listára való ajánlást. Regisztráció után bárki küldhet be a listára elemeket amiről értesítést kap a lista létrehozója, és ha jónak találja az ajánlatot elfogadhatja.


avatarWakanda DC

83 elem a listán
Oscar díjas színésznők (Legjobb női mellékszereplő)
Oscar díjas színésznők (Legjobb női mellékszereplő)

Oscar díjas színésznők (Legjobb női mellékszereplő) lista elemei

1

Catherine Zeta-Jones

Catherine Jones 1969. szeptember 25-én született Swanseaben, Walesben, az Egyesült Királyságban, Dai Jones, egy volt cukorkagyár-tulajdonos és Pat Jones varrónő gyermekeként. Két testvére van, David és Lyndon. Catherine a Dumbarton House School falai között tanult, és mivel már gyerekkora óta érdekelte a színjátszás, tánc és az énekelés, musical szakon folytatta tanulmányait. Többször lépett fel olyan nagysikerű darabokban, mint az Annie vagy a Bugsy Malone. 17 éves korában már körbeturnézta hazáját, 1989-re pedig ismert színésznő lett. Első filmes szerepét ugyanakkor egy francia filmben, a Seherezádé (1990) című alkotásban kapta. 1991-ben a The Darling Buds of May című brit televíziós sorozatban játszott, melynek köszönhetően egy csapásra a szigetország egyik legismertebb és legkedveltebb színésznője lett. A következő években olyan filmekben vállalt szerepet, mint a Kolumbusz, a felfedező (1992), a Lökött örökösök (1993), A hullámok rabjai (1995) és A fantom (1996). 1996-ban egy minisorozatban nyújtott alakítására figyelt fel Steven Spielberg, aki beajánlotta a színésznőt Martin Campbellnek – Zeta-Jones így kapta meg a Zorro álarca (1998) női főszerepét Anthony Hopkins és Antonio Banderas mellett. A szerep nemzetközi hírnevet és elismerést hozott a színésznőnek. Következő filmjei (Az átok – 1999, a Pop, csajok satöbbi – 2000, Traffic – 2000, Amerika kedvencei – 2001) tovább növelték hírnevét, 2002-ben pedig pályafutása egyik mérföldkövéhez érkezett a Chicago (2002) című filmmel, alakításáért az Oscar- és a BAFTA-díjat is megkapta. Játszott továbbá a Kegyetlen bánásmód (2003), a Terminál (2004) és az Ocean's Twelve - Eggyel nő a tét (2004) című filmekben is, utóbbiban Brad Pitt és George Clooney oldalán kapott szerepet. Legutóbb az elsöprő kriitkai fogadtatásban részesült Mellékhatásokban (2013) és a RED 2.-ben (2013) láthattuk. Zeta-Jones 2000-ben ment feleségül Michale Douglashoz, akitől két gyermeke született. Bár a pár nem vált el, jelenleg külön élnek.

Catherine Zeta-Jones adatlapja Catherine Zeta-Jones összes filmje

2

Marisa Tomei

Marisa Tomei 1964. december 4-én született Brooklynban, New Yorkban, az Egyesült Államokban. Szülei, Patricia Adelaide angoltanár és Gray A. Tomei ügyvéd mindketten olasz származásúak – a család felmenői Szicíliából és Toszkánából érkeztek az Államokba. Marisának van egy öccse, Adam Tomei, aki szintén a filmiparban dolgozik. Marisa már fiatalon beleszeretett a színházba, és érettségi után csak egy évet töltött a bostoni egyetemen, mielőtt végleg a színészet mellett döntött. Első tévés szerepét a CBS sorozatában, az As the World Turnsben kapta, első filmje pedig a Flamingókölyök (1984) volt Matt Dillon oldalán. Marisa játszott A Different World című sitcomban, majd Sylvester Stallone lányát alakította az Oszkár (1991) című vígjátékban. Az áttörést a komikaként elkönyvelt színésznőnek szintén egy vígjáték, a Vinny, az 1ügyű (1992) hozta meg, a színésznő Joe Pesci partnereként a legjobb mellékszereplőnek járó Oscar-díjat vehette át. A következőkben komolyabb szerepeket vállalt: Lapzárta (1994), Mi kell a nőnek? (2000), a %% (2002) Marisa ezek mellett a drámai szerepeket sem hanyagolta el, a Csillagot az égről (1996) vagy a Köszöntjük Szarajevóban! (1997) című filmekben nyújtott alakítását nem csak a közönség, hanem a szakma is méltatta. Az A hálószobában (2001) című filmért megkapta második Oscar-jelölését, majd ismét felváltva vállalt vígjátékokat és drámákat. Darren Aronofsky A pankrátor (2008) című filmjében nyújtott alakításáért harmadszor is Oscar-díjra jelölték. A színésznő jelenleg New Yorkban él.

Marisa Tomei adatlapja Marisa Tomei összes filmje

4

Jennifer Connelly

Jennifer Lynn Connelly Catskill Mountains-ban, New Yorkban született 1970. december 12-én. Anyja régiség-kereskedő, apja ruhagyári munkás volt. Brooklynban nevelkedett, a St. Ann iskolába járt. A család egyik jó barátja – aki a reklámszakmában dolgozott – javasolta szüleinek, hogy a 10 éves Jennifer jelentkezzen egy modellügynökségnél. Hamarosan több magazinhirdetésben is feltűnt, melyeket tv-reklámok követtek. Egy ilyen válogatás alkalmával figyelt fel rá egy filmes szakember, aki beajánlotta őt Sergio Leonénak, aki a Volt egyszer egy Amerika (1984) című filmjébe keresett táncost. A szerepet végül Connelly kapta. Bár csak pillanatokra tűnt fel, hamar kiderült tehetsége, és szerepet kapott Roald Dahl kultikus horror-antológiájának, a Meghökkentő mesék (1984) televíziós változatának egyik epizódjában. 1985-ben megkapta első komoly szerepét a Jelenség (1985) című filmben, amely Európában nagy siker lett, ám az Egyesült Államokban megbukott. Ezek után Japánban próbált szerencsét, ahol kislemezt jelentetett meg, és több televíziós reklámban is szerepelt. A nagy áttörést Dennis Hoppernek köszönheti, aki látta a Vannak lányok... (1988) című filmben, és szerepet ajánlott neki új krimijében, a Forró nyomonban (1990). Ezt több olyan hollywoodi szuperprodukció követte, mint a Rocketeer (1991), vagy a Dark City (1998). A Rekviem egy álomért (2000) című drámájáéért számos díjra is jelölték. Az átütő sikerekre azonban még egy évet várnia kellett. Ekkor mutatták be ugyanis a Russel Crowe nevével fémjelzett az Egy csodálatos elme (2001) című filmet, melyben a főszereplő feleségét alakította. A szakma több díjjal jutalmazta, megkapta többek között a legjobb női mellékszereplőnek járó Oscar-díjat. Connelly jelenleg New Yorkban él. A grunge zene nagy rajongója, idejének nagy részét családjával tölti.

Jennifer Connelly adatlapja Jennifer Connelly összes filmje

6

Cate Blanchett

Catherine Élise Blanchett 1969. május 14-én született Melbourne-ben, Ausztráliában. Édesanyja, June ausztrál származású tanárnő volt, édesapja, Robert DeWitt Blanchett Jr. texasi születésű tengerész, aki az Egyesült Államok USS Arneb nevű hajóján szolgált, később pedig a reklámszakmában helyezkedett el. Cate-nek egy bátyja (Bob) és egy húga van (Genevieve). Már középiskolás korában érdekelte a színjátszás, azonban a University of Melbourne-ön először közgazdaságtant és szépművészetet tanult, mielőtt beiratkozott volna a National Institute of Dramatic Artra Sydneyben. Karrierjét színházi színészként kezdte, egy színpadon játszott többek között Geoffrey Rush-sal is. Emellett kisebb tévés produkciókban szerepelt, a mozivásznon az 1997-es Láger az édenkertben (1997) című filmmel debütált, melyben Glenn Close és Frances McDormand oldalán láthattuk. Első főszerepét a Ralph Fiennes nevével fémjelzett Játék és szenvedélyben (1997) játszotta. Egy évvel később, 1998-ban került mozikba az Elizabeth (1998), melynek címszerepe már Oscar-jelölést hozott a színésznőnek. A következő években olyan filmekben tűnt fel, mint a Vakrepülés (1999), A tehetséges Mr. Ripley (1999) és a Rossz álmok (2000), majd megkapta Galadriel szerepét A Gyűrűk Ura: A gyűrű szövetsége (2001) című Tolkien-adaptációban (A Gyűrűk Ura: A két torony – 2002, A Gyűrűk Ura: A király visszatér – 2003). Karaktere visszatért a Hobbit filmekben is (A hobbit: Váratlan utazás – 2012, A hobbit: Smaug pusztasága – 2013, A hobbit: Az öt sereg csatája – 2014). A színésznő emellett számtalan sikerfilmben szerepelt, mely közül a legjelentősebbek a Kávé és cigaretta (2003), az Édes vízi élet (2004), Bábel (2006), az I'm not there - Bob Dylan életei (2007) és a Benjamin Button különös élete (2008). Cate kétszeres Oscar-dj nyertes színésznő, első díját 2005-ben kapta Aviátor (2004) című filmben nyújtott alakításáért Leonardo di Caprio partnereként, a másodikat pedig a Woody Allen rendezésében bemutatott Blue Jasmine (2013) főszerepéért. 2014-ben Terrence Malick Knight of Cups (2014) című filmjében láthattuk, következő filmje, a Hamupipőke 2015-ben kerül a mozikba. Cate 1997-ben ment feleségül Andrew Upton forgatókönyvíróhoz, akitől három fia született. A család jelenleg Ausztráliában él.

Cate Blanchett adatlapja Cate Blanchett összes filmje

7

Anne Hathaway

Anne Jacqueline 1982. november 12-én született Brooklynban, New Yorkban, az Egyesült Államokban. Édesapja, Gerald Thomas ügyvéd, édesanyja, Kathleen Ann színésznő. Egy bátyja van, Michael, és egy öccse, Thomas. Az ír, francia, német és indián felmenőkkel is rendelkező színésznő New Jerseyben nőtt fel. A szigorú katolikus elvek szerint nevelt Anne 15 éves koráig apáca szeretett volna lenni, ám miután megtudta, hogy bátyja meleg, letett erről a szándékáról, és inkább másik szenvedélye, a színjátszás és az éneklés felé fordult. A színésznő a Millburn High School falai között tanult, ahol számos iskolai színdarabban is fellépett, de tagja volt a kórusnak is. Később többek közt New Yorkban képezte tovább magát. 16 évesen kapta meg a Légy valódi! című, rövid életű sorozat egyik szerepét, a mozivásznon a 2001-es Meztelen mennyországgal (2001) debütált. Még ebben az évben láthattuk a Meg Cabot regénye alapján forgatott Neveletlen hercegnőben (2001), mely meghozta számára világhírnevet. A következő években Anne főleg családi filmekben szerepelt, melyeknek köszönhetően az amerikai média elsőszámú példaképnek állította be a színésznőt (Nicholas Nickleby – 2002, Elátkozott Ella – 2004, Neveletlen hercegnő 2. - Eljegyzés a kastélyban – 2004). A kétezres évek második felében egyre komolyabb szerepeket kapott, játszott az Oscar-díjas Túl a barátságon (2005) című filmben, és az Ámok (2005) című drámában is. Ezeket követően olyan produkciókban láthattuk, mint Az ördög Pradát visel (2006), a Jane Austen magánélete (2007), a Rachel esküvője (2008) és A 109. utas (2008). Utóbbiban nyújtott alakításáért első ízben jelölték Golden Globe-díjra. 2010-ben szerepet kapott a nagysikerű Disney produkcióban, az Alice Csodaországban (2010) című filmben, játszott a Valentin napban (2010), valamint főszerepben láthattuk az Egy napban is(2011). 2013-ban megkapta Macskanő szerepét a Christopher Nolan rendezésében bemutatott A sötét lovag: Felemelkedés (2013) című nagysikerű képregény adaptációban. Karrierjének csúcsára A nyomorultakban (2012) játszott alakításának köszönhetően ért fel, melyért közel 30 nívós szakmai díjat, köztük Golden Globe- és Oscar-díjat nyert el. A színésznő azóta is folyamatosan forgat, szinkronizál, és továbbra is játszik színpadokon. Legközelebb Christopher Nolan Csillagok között (2014) című filmjében láthatjuk viszont. Anne első házassága 2008-ban ért véget, miután férjét, Raffaello Follierit letartóztatták csalás miatt. Jelenleg Adam Shulman felesége, akivel 2012-ben keltek egybe.

Anne Hathaway adatlapja Anne Hathaway összes filmje

8

Rachel Weisz

Rachel a londoni, Westminsterben született . Apja George Weisz egy magyar feltaláló volt, anyja Edith Ruth tanár, majd pszicho terapeuta volt Bécsben. A szülei Angliába menekültek, mielőtt kitört volna a második világháború. A színésznőt fiatalkorában „angol rózsaszál”-nak hívták a külseje miatt, ezért belekezdett a modellkedésbe, 14 évesen. 1984-ben keltette fel a közvélemény figyelmét, amikor visszautasította a szerepet, a Dávid Király című alkotásban, melyben Richard Gererel szerepelt volna együtt. Miután befejezte az iskolát, Campbridgebe ment, ahol megszerezte a művészeti diplomáját. Az egyetemi évek alatt többek között Sacha Baron Cohennel, Alexander Armstronggal, Sue Perkinsszel, Mel Giedroyc-szal, Richard Ostmannel és Ben Millerrel járt egyetemre. Társaival alapított egy dráma csoportot, aminek a Cambridge Talking Tongues nevet adták. Ez a csoport elnyerte a Guardian diákdráma díjat 1991-ben, az Edinburgh-i Fringe Fesztiválon, egy rögtönzött darab előadásával, a Slight Possessiont, amelyet David Farr rendezett. A drámacsoport 1993-ig létezett. Weisz számára a kitörési lehetőséget a walesi rendező, Sean Mathias 1995-ös Design For Living című Noel Coward–színdarabja jelentette. Kisebb televíziós szerepek után az első moziszerepét a Láncreakció című filmben kapta Keanu Reeves és Morgan Freeman oldalán. Ezután Miranda Fox-szal játszott a Lopott Szépségben, amelyet az olasz Oscar-díjas, Bernardo Bertolucci rendezte. 2009-ben kapta meg az Agora című drámában, Hypatia szerepét. Alakítását a Spanyol Filmakadémia Goya-díjra jelölte. 2009-ben a Komfortos mennyország (The Lovely Bones) című filmben szerepelt, melyet a háromszoros Oscar-díjas Peter Jackson rendezett. A film további szereplői Mark Wahlberg, Susan Sarandon, Saoirse Ronan és Stanley Tucci. A filmmel kapcsolatban Ronan és Tucci alakítását díjazták a kritikusok (utóbbi Oscar-jelölést is kapott), de Weisz alakítását is dicsérték. Weisz játszott a Leleplező című filmben, amely a Torontói Filmfesztiválon debütált 2010-ben. A film igaztörténeten alapult, amely az emberkereskedelmet dolgozza fel. Ugyanebben az évben vendégszerepelt a Simpsonékban. Rachel is szerepet kapott a 2012-es akció-thrillerben, a Bourne-hagyatékban, amely Robert Ludlum könyvsorozata alapján készült. Legutóbbi filmjében, az Óz, a hatalmasban, Evanora szerepét kapta, amely 2013. március 7-én debütált a mozikban. 2015-ben két filmje készült el, az Ifjúság és a Homár. 2016-ban négy szerepben volt látható a Complete Unknow, a Denial, a The Mercy és a Fény az Óceán felett című filmekben, mely utóbbiban Alicia Vikander és Michael Fassbender voltak színésztársai. 2017-ben a Disobedience és a My Cousin Rachel című romantikus drámában lesz szerepelt Sam Claflin mellett. 2018-ra eddig több filmterve is ismert: The Mercy, The Favourite és az Idol's Eye. A színpadon a nagyáttörést Gilda szerepe jelentette, az 1994-es Sean Mathiasban, amelyért megkapta a London Critics' Circle díjat, mint a legígéretesebb újonc. 1999-ben játszotta el Catherine-t a Suddenly Last Summer-ben. A kritikusok „lenyűgözőnek” és „rendkívül hitelesnek” titulálta a színészi játékát. Ugyanebben az évben Rachel játszott a Shape of Thingsben, amely az Almeida Színházban debütált, majd átmenetileg játszott a Londonban található Kings Crossban.

Rachel Weisz adatlapja Rachel Weisz összes filmje

9

Alicia Vikander

Alicia Amanda Vikander 1988. október 3-án született a svédországi Göteborgban. Édesanyja Maria Fahl Vikander szintén színésznő, míg édesapja, Svante Vikander pszichiáter. A Royal Swedish Ballet School-ban készült a balett művészi pályára; a Gothenburg Operában több darabban is fellépett. A táncból fakadó sérülések miatt váltott pályát, s kezdett el a színészettel foglalkozni. Hazájában az Andra Avenyn (2010) tévésorozat révén vált ismertté, majd megkapta Katarina főszerepét a Tiszta (2010) filmdrámában. Az alakításért a Stockholmi Filmfesztivál ’feltörekvő csillagnak járó’ Rising Star Award elismerését, majd a Berlini Filmfesztivál Shooting Star Award díját érdemelte ki. Szintén a főszerepben tündökölt a Koronaékszerek (2011) című svéd filmdrámában, majd az Egy veszedelmes viszony (2012) történelmi drámában Mads Mikkelsennel volt alkalma együtt játszani. Kitty szerepét nyerte el a Keira Knightley főszereplésével készült Anna Kareninaban (2012), majd az élvonalban látható a Hotell (2013) című drámában és a Fenegyerek (2014) akciófilmben. A hetedik fiú (2014) fantasztikus kalandfilmben Julianne Moore oldalán mutatkozott, míg a Fény az ócean felettban (2014) Rachel Weisz partnereként. 2015-ben három filmben is szerepet vállalt: Az U.N.C.L.E. embere (2015), Ex Machina (2015), A dán lány (2015). Vikander 2015-től a Louis Vuitton divatcég arca.

Alicia Vikander adatlapja Alicia Vikander összes filmje

11

Angelina Jolie

Angelina Jolie Pitt Los Angelesben született 1975. június 4-én. Amerikai színésznő, rendező, és a humanitárius. Eddigi legnagyobb díjai közé tartozik az Oscar-díj, a két Screen Actors Guild Awards-díj, és három Golden Globe-díj, így nem véletlenül vált Hollywood egyik legjobban fizetett színésznőjévé. Először csak videóklipekben szerepelt, majd filmes karrierbe kezdett a George Wallace című filmmel (1997), amiért Golden Globe és Emmy-díjra is jelölték. Ezt követően olyan filmekben játszott, mint az Észvesztő (2000) és a Vakrepülés (1999), amiért újabb Golden Globe díjat kapott. Ekkor házasodott össze Billy Bob Thortonnal. Az igazi áttörést azonban egy videojáték-adaptáció, a Lara Croft: Tomb Raider (2001) című film hozta meg számára, mely ugyan nem aratott sikert szakmai körökben, a mozipénztáraknál kimondottan jól szerepelt. A kambodzsai forgatás során vált elkötelezetté a humanitárius ügyek iránt, később így lett az ENSZ nagykövete. Jelenlegi férjével, Brad Pitt-tel való kapcsolata állítólag a Mr. és Mrs. Smith (2005) című kémfilm forgatásán kezdődött, Pitt mindenesetre még abban az évben elvált korábbi feleségétől, Jennifer Anistontól. Jolie rendezőként is bizonyított, először 2011-ben a bosnyák-szerb háborút feldolgozó A vér és méz földje című filmmel. Legutóbb a filmvásznon a Demóna (2014) című Disney-szuperprodukcióban láthattuk. Brad Pitt-el 2014-ben házasodtak össze, de házasságuk 2016-ban hivatalosan is véget ért.

Angelina Jolie adatlapja Angelina Jolie összes filmje

17

Maggie Smith

Dame Margaret Natalie Smith (Ilford, Essex, Anglia, 1934. december 28. –), művésznevén Maggie Smith kétszeres Oscar-díjas, négyszeres Emmy-díjas, háromszoros Golden Globe-díjas, valamint hétszeres BAFTA-díjas angol színésznő. Az 1950-es évektől kezdve mind színpadon, mind filmvásznon szép karriert futott be, több mint 60 filmben és 70 színdarabban szerepelt. Nagy-Britannia egyik legismertebb színésznője, II. Erzsébet királynő 1990-ben "dáma" (dame) kitüntetést adományozott neki a művészethez való hozzájárulásáért, 2014-ben pedig Companion of Honor kitüntetést a drámai alkotásokért.

Maggie Smith adatlapja Maggie Smith összes filmje

18

Judi Dench

Judith Olivia Dench 1934. december 9-én született Yorkban, Angliában. Divattervezőként kezdte pályafutását, 1950-ben azonban már színpadokon játszott. Profi színészként az Old Vic Company társulatában debütált. 1961-ben csatlakozott a Royal Shakespeare Companyhoz, majd 1964-ben kapta első filmszerepét a The Thrid Secret című krimiben. Színházi munkái mellett feltűnt a BBC Langrishe Go Down (1978) című romantikus tévéfilmjében is. Színpadi szerepeit olykor a filmvászonra is átvitte, ilyen volt A Midsummer Night's Dream (1968), majd a A Performance of Macbeth (1979). Nemzetközi sikereket azonban csak a '80-as évek közepétől ért el. 1986-ban A Room with a Viewban nyújtott alakításáért megkapta a legjobb mellékszerepléonek járó BAFTA-díjat, majd két évvel később a A Handful of Dustért ismét magáénak tudhatta az elismerést. 1988-ban debütált rendezőként a Renaissance Shakespeare on the Road című darabbal. Miután szerepelt Kenneth Branagh nagysikerű Shakespeare adaptációjában, az V. Henrikben (1989), 1995-ben először játszhatta el M szerepét az Aranyszemben (1995). 1996-ban Dench történelmet írt a színpadon, először a világon egy évben két különböző szerepért is elnyerte az Olivier-díjat, majd 1998-ban a Szerelmes Shakespeare (1998) című filmben nyújotott alakításáért a legjobb mellékszereplő kategóriában Oscar-díjat kapott. Érdekesség, hogy a filmben mindössze 8 percet láthattuk Erzsébet királynő szerepében. Újabb sikereket ért el a Tea Mussolinivelvel (1999), de karrierje az ezredfordulót követően is töretlen maradt, és olyan filmekben láthattuk, mint a Csokoládé (2000), az Iris - Egy csodálatos női elme (2001), a Mrs. Henderson bemutatja (2005), az Egy botrány részletei (2006), a J. Edgar - Az FBI embere (2011), de a James Bond- és a Karib-tenger kalózai franchise több részében is szerepelt. Pályafutása során hét alkalommal jelölték Oscarra, kivételes színészi kvalitásainak köszönhetően a legjobb angol színésznők között tartják számon.

Judi Dench adatlapja Judi Dench összes filmje

24

Octavia Spencer

OCTAVIA SPENCER a veterán színésznő Hollywood egyik legkeresettebb tehetsége, mind a televízióban és a mozivásznon. A kritikusok által is elismert színésznő, mint Minny „A segítség” (The Help) című filmben nyerte 2012-ben Oscart, BAFTA-díjat, Golden Globe® Díjat, SAG Díjat® és Broadcast Film Critics' Choice Díjat is, a számos más kitüntetés mellett. Spencer nemrég szerepelt a „Snowpiercer” akció-kaland filmben Tilda Swinton és Chris Evans oldalán; valamint Tate Taylor „Get on Up”, James Brown életéről szóló filmben Viola Davis és Chadwick Boseman mellett. Legközelebb a „Black or White” Kevin Costner; „Fathers and Daughters” Quvenzhané Wallis, Diane Kruger, Russell Crowe, Amanda Seyfried és Aaron Paul oldalán; illetve a „The Great Gilly Hopkins” Katherine Paterson fiatal felnőtt regényének adaptációjában játszik majd Sophie Nelisse, Glenn Close, Kathy Bates és Danny Glover oldalán. Tavaly, Spencer az indie-drámában, „Fruitvale Station”-ben szerepelt. A film Oscar Grant utolsó óráit mutatja be, annak afiatal férfiét, akinek halála nemzeti felháborodást keltett miután videofelvétel megjelent 2009 szilveszterén. Fruitvale Station több rangos díjat is nyert, köztük zsűri és közönségdíjat az amerikai Drámai film kategóriában a 2013-es Sundance Filmfesztiválon és ez Un Certain Regard-díjat a 2013-as Cannes-i Filmfesztiválon. Nevezték mint AFI filmet 2014 Independent Spirit Awards, és NAACP Image Awards jelölést is kapott. Spencer színészi karrierja 1995-ben indult Joel Schumacher „Ha ölni kell” (A Time to Kill) filmmel, Sandra Bullock oldalán. Azóta Spencer egy változatos és lenyűgöző karriert épített, 2009-ben mint komikus emelte ki az Entertainment Weekly.com, és a „25 legviccesebb színésznők Hollywoodban” listáján landolt. Rengeteg filmje között szerepel a Pókember, „A John Malkovich menet” (Being John Malkovich) és A Bombanő (Never Been Kissed) is. Tévés szereplésai között kiemelendő a „Ki ez a lány?” (Ugly Betty), a Vészhelyzet, CSI: a Helyszínelők, CSI: New Yorki Helyszínelők és az „Agymenők” (The Big Bang Theory).

Octavia Spencer adatlapja Octavia Spencer összes filmje

28

Penélope Cruz

Penélope Cruz Sánchez Madridban, Spanyolországban született 1974. április 28-án. Édesanyja, Encarna Sánchez fodrász, édesapja, Eduardo Cruz autószerelő. Két fiatalabb testvére van, Mónica, aki szintén színésznő, és Eduardo, aki énekes lett. Penélope fiatalkorában nem vágyott színésznői karrierre, sokkal jobban vonzotta a tánc: évekig tanult klasszikus balettet a Spanyol Nemzeti Konzervatóriumban és New Yorkban. A filmszakma kamaszkorában Pedro Almodóvar hatására kezdte el érdekelni. Meghallgatásokra kezdett járni és ügynököt keresett, ám fiatal kora miatt sok helyről elutasították, végül 1989-ben, 15 éves korában sikerrel járt. Egy tehetségkutató ügynökség a szárnyai alá vette, és Cruz több klipben és tévéműsorban is feltűnt. A filmes debütálás sem váratott sokat magára, 1992-ben szerepet kapott az El laberinto griego című filmben. Cruz nevét a Sonka, sonka (1992) kapcsán ismerte meg a szakma, de még ugyanebben az évben az Oscar-díjas Belle epoque (1992) című filmben is feltűnt, majd sorra kapta a szerepeket spanyol és olasz filmekben. 1997-ben lehetőséget kapott, hogy együtt dolgozzon Pedro Almodóvarral a Eleven hús (1997) című filmben, majd megkapta az Nyisd ki a szemed (1997) egyik szerepét. A spanyol film 8 Goya-díjat nyert, azonban a közönség körében nem aratott osztatlan sikert. Az alkotást néhány évvel később Cameron Crowe újrarendezte (Vanília égbolt – 2001). A főszerepet ismét Cruz kapta, filmbéli partnerét Tom Cruise alakította. Penélope első angol nyelvű szerepét a The Hi-Lo Country (1998) című filmben kapta, majd főszerepet játszott az Álomlány (1998) című drámában, alakításáért Goya-díjat kapott. Karrierjében az áttörést Pedro Almodóvar Mindent anyámról (1999) című filmjének köszönheti, amely már a tengerentúlon is sikert aratott. Ezt követően olyan filmekben kapott szerepet, mint a Terítéken a nő (2000), a Vad lovak (2000) Matt Damonnal, és a Betépve (2001) Johnny Deppel. Pályafutása az ezredforduló után is töretlen maradt, játszott Nicolas Cage-dzsel a Corelli kapitány mandolinja (2001) című filmben, a Tulipános Fanfan (2003) és a Gothika (2003) című alkotásokban, majd Salma Hayek partnereként leforgatta a Las Bandidas (2006) című kalandfilmet. Cruz a közönségsiker mellett a szakmai elismerést is megkapta: a Pedro Almodóvar rendezésében bemutatott Volver (2006) már Oscar-jelölést hozott neki, majd Woody Allen Vicky Cristina Barcelona (2008) című filmjében nyújtott alakításáért megkapta az Akadémia aranyszobrát. 2012-ben és 2013-ban mindkét rendezővel alkalma volt újra együtt dolgozni a Rómának szeretettel (2012, Woody Allen) és a Szeretők, utazók (2013, Pedro Almodóvar) című filmek forgatásán. Játszott továbbá a pozitív kritikai fogadtatásban részesült Kilencben (2009), és a népszerű kalandfilm sorozat utolsó részében, A Karib-tenger kalózai: Ismeretlen vizeken (2011) című produkcióban. Legutóbb A jogász (2013) című alkotásban láthattuk. Cruz 2007-ben kezdett el randizni Javier Bardemmel, akivel 2010-ben összeházasodtak. Két gyermekük született, Leonardo és Luna.

Penélope Cruz adatlapja Penélope Cruz összes filmje

30

Laura Dern

Laura Dern amerikai színésznő 1967. február 10-én látta meg a napvilágot Bruce Dern színész és Diane Ladd színésznő lányaként Los Angeles-ben, Kaliforniában. Színészi vénájára igen korán felfigyeltek; mindössze 6 éves volt, mikor első alkalommal szerepet kapott édesanyja oldalán egy filmben, az Olcsó Whiskey-ben (1973). A következő évben már Martin Scorsese filmjében, az Alice már nem lakik itt című drámában volt látható néhány percig. Karrierjében az áttörés 13 éves korában következett be, amikor lehetőséghez jutott a Rókák című, 1980-ban bemutattott amerikai filmdrámában. Ennek köszönhetően a jövőben egyre több film kapcsán számoltak vele, mint például a Maszk (1985), a Kék bársony (1986) vagy a Veszett világ (1990), a Rózsa és tövis (1991), a Jurassic Park (1993), az Ez az életem (1996), az Októberi égbolt (1999), a Nevem Sam (2001), az Inland Empire (2006), a The Master (2012) és a Csillagainkban a hiba (2014) megszületésénél. Eddig négy alkalommal vehette át a Golden Globe-díjat: 1982: Miss Golden Globe, 1993: legjobb színésznő tv-filmben (Zuhanás után), 2009: legjobb női epizódszereplő tv-filmben (Újraszámlálás), 2012: legjobb színésznő vígjáték tv-sorozatban (Megvilágosultam). A jövőben látható lesz a 2017-ben bemutatásra kerülő új Star Wars moziban és a Wilson című vígjátékban is. 2005-ben feleségül ment Ben Harper zenészhez, akitől két gyermeke született, Ellery Walker és Jaya. 2013-ban azonban útjaik elváltak egymástól.

Laura Dern adatlapja Laura Dern összes filmje

38

Whoopi Goldberg

Whoopi Goldberg, eredeti nevén Caryn Johnson egész fiatalon vonzódott a színészet iránt, és már nyolc évesen a New York-i Helena Rubinstein Children’s Theatre színpadán játszott. A kiváló hangi adottságokkal rendelkező színésznő a ’70-es évek elején már a Broadway színpadán játszott olyan sikeres musicalekben, mint a Hair, a Jézus Krisztus szupersztár vagy a Pippin. Sűrű időszak volt ez az életében: férjhez ment, heroinfüggő volt, melyből sikeresen kigyógyult, majd elvált. 1974-ben lányával a jobb lehetőségek reményében Los Angelesbe költözött. A költözés után rögtön nevet változtatott, és a kisebb színházi mellékszerepek mellett dolgozott kőművesként, pénztárosként de hullákat is sminkelt. Whoopinak fiatal korától kezdve jó érzéke volt a humorhoz, és komikusi képességeit a színpadon is kamatoztatni kezdte. Az egyik szólóestéjén figyelt fel rá a rendező Mike Nickhols, aki 1984-ben hozzásegítette őt egy broadwayi szerephez. Ennek kapcsán fedezte fel az akkoriban még csak hollywoodi csodagyerekeként emlegetett Steven Spielberg, aki szerepet ajánlott neki 1985-ös Bíborszín című filmjében. Whoopi az alakításáért Golden Globe-díjat kapott, de Oscarra is jelölték. Ettől fogva beindult a karrierje, számos televíziós showműsor házigazdája volt, feltűnt több sorozatban is, de iszonyatos munkabírásáról tanúskodnak az ezekben az időkben forgatott szép számú filmjei is. A feszített munkatempó azonban nem vált be igazán, mivel filmjei rendszeresen leszerepeltek a nézők és a kritikusok körében is. A Bíborszínhez mérhető sikereket csak a 90-es években tudta megismételni. Karrierjének egyik legmeghatározóbb filmje ezekből az időkből az Oscar-díjas Ghost (1990). Két évvel később az Apáca show (1992) című filmnek köszönhetően pedig világszerte az egyik legkedveltebb színésznővé lépett elő. A film 1993-as folytatásáért (%%) akkor még rekordösszegnek számító 8 millió dolláros fizetséget kapott. Whoopi Goldberg ugyan napjainkig igen aktív, de korábbi sikereihez az elmúlt húsz évben már nem tudott felérni, legújabb filmje a vegyes fogadtatású hollywoodi szuperprodukció, a Tini nindzsa teknőcök (2014) volt. A színésznő hosszú ideig Ted Danson felesége volt, akivel nem sokkal közös filmjük (Made in Amerika – 1993) forgatása után váltak el, a válás hátterében állítólag Danson durva viselkedése és rasszista megjegyzései álltak. A válást követő években ismerkedett meg színész kollégájával, Frank Lagnellel, akivel hosszú évekig alkottak egy párt. Whoopi Goldberg eddig két alkalommal, 1994-ban és 1996-ban vezette az Oscar-gálát, emlékezetes teljesítményéért máig sokan emlegetik.

Whoopi Goldberg adatlapja Whoopi Goldberg összes filmje

40

Juliette Binoche

Juliette Binoche 1964. március 9-én született Párizsban, Franciaországban. Művészcsaládból származik, édesapja szobrász és színházi rendező, édesanyja irodalomtanár és színésznő volt. A színészetet már középiskolában elkezdte tanulni, az érettségi után nem is volt kérdéses, hogy tanulmányait a Nemzeti Színművészeti Egyetemen folytassa. A mozivásznon az 1982-es Liberty Belle című független filmben debütált. Karrierjének egyik fordulópontját a Milan Kundera regénye alapján forgatott A lét elviselhetetlen könnyűsége (1988) című film jelentette. A széleskörű ismertséget és a szakmai sikereket a Három szín-trilógia hozta (Három szín: Kék – 1993, a Három szín: fehér – 1994, Három szín: piros – 1994) meg számára. Julie Vignon szerepéért számos nívós európai díjat nyert el (Velencei Filmfesztivál – legjobb női alakítás, Cézár-díj), de Golden Globe-díjra is jelölték. 1996-ban szerepet kapott Az angol beteg (1996) című filmben, emlékezetes alakítását legjobb női mellékszereplő kategóriában az Amerikai Film Akadémia Oscar-díjjal jutalmazta. Négy évvel később Johnny Depp oldalán kapott szerepet a Csokoládé (2000) című filmben, alakításáért már főszereplő kategóriában jelölték Oscar-díjra. Ezt követően olyan független filmben vállalt szerepeket, mint az Bűnös viszonyok (2006), vagy a Hiteles másolat (2010), utóbbiban nyújtott alakításáért Cannes-ban megkapta a legjobb női főszereplőnek járó díjat. Juliette Binoche napjaink legjobban fizetett, és legelismertebb francia színésznője, filmes szerepei mellett fellépett a Naked című színdarabban Londonban, és a New York-i Broadwayen is. Két gyermeke van. Fia, Raphael Andre Halle-tól, lánya, Hana a francia színész, Benoit Magimeltől született.

Juliette Binoche adatlapja Juliette Binoche összes filmje