Keress pénzt filmes cikkek írásával
×

Színész ajánlása a listára

Kezdje el begépelni a beküldeni kívánt film-sorozat-színész nevét és válasszon a listából.

Oscar díjas színészek (Legjobb férfi mellékszereplő)

Az összes színészt találod ebben a listában akik valaha nyertek az Oscar gálán a legjobb férfi mellékszereplő kategóriában, nagyon sok olyan szereplőt is megtalálsz ebben a listában akiket legtöbbször főszereplésben látsz, de egyszer még Ők is mellékszerepléssel kezdték és már akkor kiemelkedően teljesítettek éppen ezért nyertek az Oscar film akadémia értékelésén.

Hozz létre te is egy hasonló listát, a listák létrehozásához nem kell mást tenned mint regisztrálni az oldalunkon, és máris létrehozhatsz film, sorozat vagy színész listákat, amit megmutathatsz ismerőseidnek és persze az oldal látogatóinak.

Hiányzik egy színész a listáról? Ezt a listát te magad is alakíthatod, mert a lista létrehozója engedélyezte a listára való ajánlást. Regisztráció után bárki küldhet be a listára elemeket amiről értesítést kap a lista létrehozója, és ha jónak találja az ajánlatot elfogadhatja.


avatarWakanda DC

76 elem a listán
Oscar díjas színészek (Legjobb férfi mellékszereplő)
Oscar díjas színészek (Legjobb férfi mellékszereplő)

Oscar díjas színészek (Legjobb férfi mellékszereplő) lista elemei

1

Brad Pitt

Brad Pitt Oklahomában született, de a Missouri állam béli Springfieldben nőtt fel. Középiskolás éveiben főleg sporttal foglalkozott, az iskolai tanács tagja volt és érdeklődéssel fordult az iskolai musicalek felé. A Missouri Egyetemen újságírást tanult (főleg reklám szakirányban), de ezen kívül különféle iskolai szórakoztató műsorokban is szerepet vállalt. Tanulmányai befejeztével Kaliforniába költözött, ahol számos munkát vállalt. Kipróbálta a limuzin-sofőrködést, de szállított hűtőket is. Az el Pollo Loco nevű cégnél dolgozva még csirkekosztümben is feltűnt az utcán. Ridley Scott felfigyelt a fiatal srácra, és szerepet ajánlott neki a Thelma és Louise (1991) című filmjében, aki ezután lassan, de biztosan elindult a filmcsillagok útján. A 12 majom (1995) című, posztapokaliptikus alkotás miatt elutasított egy filmszerepet Tom Hanks-szel, végül azonban Terrry Gilliam filmje meghozta számára az első Oscar-jelölést. Érdekesség, hogy 1997-ben készült filmje, a %% (1997) óta Brad Pitt nem teheti be a lábát Kínába. Karrierjének fordulópontját a Trója (2004) jelentette, melynek köszönhetően elfoglalhatta helyét az akciósztárok között. Ezt követte 2005-ben a Mr. és Mrs. Smith (2005), melynek forgatása során megismerkedett Angelina Jolieval, aki miatt elvált korábbi feleségétől. Karrierje során számos különböző műfajú filmben játszott, melybe éppúgy beletartoznak a hollywoodi szuperprodukciók (Megaagy – 2010), és a komoly színészi kavlitásokat igánylő alkotások (Becstelen brigantyk – 2009, Az élet fája – 2011). Két jelölést gyűjtött be az évek során: egyet a Benjamin Button különös élete (2008) című filmben nyújtott alakításáért, a másikat a Pénzcsináló (2011) című drámáért. 1996-ban kezdődött kapcsolata Gwyneth Paltrowval, akivel 1997-ben szakítottak, majd 1999-ben feleségül vette Jennifer Anistont, akitől 2005-ben vált el. Jelenleg Angelina Jolie férje. Hat gyermekük van, két fiút és egy lányt fogadtak örökbe.

Brad Pitt adatlapja Brad Pitt összes filmje

2

Christian Bale

Christina Bale 1974. január 30-án született Pembrokeshire-ben, az Egyesült Királyságban egy cirkuszi táncosnő és egy pilóta gyermekeként. Egész fiatalon vonzódott a színjátszás iránt, és tizenhárom évesen már szerepet kapott Steven Spielberg 1987-es A Nap birodalma című filmjében. A főszerepre mintegy 4000 gyerek jelentkezett, de Bale bizonyult a legjobbnak. Ugyan a film nem tett szert olyan szintű sikerekre, mint az E.T. A földönkívüli (1982), de a szerep óriási lépésnek bizonyul a fiatal színész karrierjében, aki alakításáért a National Board of Review és a Young Artist Award díját is elnyerte. Ezt követően karrierje egy csapásra emelkedő pályára állt. Néhány évvel később már olyan színészek mellett volt lehetősége játszani, mint Nicole Kidman (Egy hölgy arcképe – 1996) vagy Ewan McGregor (Bálványrock - Velvet Goldmine – 1998). 1999-ben Jézus szerepében láthatta őt a közönség a Mária, Jézus anyja című filmben Karrierjének fordulópontját az Amerikai pszichó (2000) jelentette, melyben igen emlékezetes alakítással formálta meg a pszichopata Parick Bateman. A filmben Leonardo DiCaprio, Brad Pitt és Edward Norton voltak a partnerei. Ugyan a kritikusok már korábban is méltatták tehetségét, azonban csak ekkor tett szert széleskörű népszerűségre. Néhány felejthetőbb film után szerepet kapott a 2004-es A gépészben, melynek kedvéért 30 kilóra fogyott, alakítását pedig nem győzte méltatni a szakma. A világhírnévre azonban 2004-ig kellet várnia, ekkor mutatták be a Mementó (2000) és az Álmatlanság (2002) rendezőjének, Christopher Nolan Batman: Kezdődik! című filmjét, melyben Bale alakította az ikonikus képregényhőst. A film meghódította a világot, és az elképezetően népszerű két folytatásnak köszönhetően (A sötét lovag – 2008, A sötét lovag: Felemelkedés – 2012) Bale bebiztosította helyét a legnagyobb hollywoodi filmcsillagok között. A 2000-es évek második felétől a Batman-filmeken kívül olyan sikeres alkotásokban láthattuk, mint A tökéletes trükk (2006), az I'm not there - Bob Dylan életei (2007), Börtönvonat Yumába (2007), Terminátor - Megváltás (2009), a Közellenségek (2009), The Fighter - A harcos (2010) vagy az Amerikai botrány (2013). Christian Bale The Fighter - A harcosban (2010) nyújtott alakításával Golden Globe- és Oscar-díjat nyert. 2014-ben az Amerikai botrányért ismét jelölték, a jelölést azonban végül nem sikerült díjra váltania. Legközelebb Ridley Scott bibliai ihletettségű Exodus: Istenek és királyok (2014) láthatjuk, melyben Mózest fogja alakítani. A színész 2000. január 29-én vette feleségül Sibi Blazic színésznőt, akitől 2005-ben született meg kislánya, Emmeline. Christian Bale számos jótékonysági szervezet és alapítvány tagja.

Christian Bale adatlapja Christian Bale összes filmje

3

Robert De Niro

Filmes karrierjét 1969-ben Brian De Palma "The Wedding Party" című alkotásában kezdte. 1973-ra már kétszer elnyerte a New York-i Filmkritikusok díját a legjobb mellékszereplő kategóriában a "Bang the Drum Slowly" és Martin Scorsese rendezésében bemutatott Aljas utcák (Mean Streets) című filmekben nyújtott alakításáért. A fiatal maffiózó, Vito Corleone ábrázolásáért a Francis Ford Coppola rendezte Keresztapa 2. (The Godfather Part II) című filmben az Akadémia a legjobb mellékszereplőnek járó szobrocskával tüntette ki, 1974-ben. Második Oscarját 1980-ban, a szintén Scorsese rendezte Dühöngő bika (Raging Bull) című filmben nyújtott alakításáért kapta. De Nirót következő munkáiért jelölték további Oscar-díjra: Taxisofőr, A rettegés foka (Cape Fear), A szarvasvadász (The Deer Hunter), Ébredések (Awekenings). 1988-ban Jane Rosenthallal együtt Tribeca Productions néven saját vállalatot hozott létre, mely számos film elkészítését tette már lehetővé, melyekben De Niro producerként, rendezőként és színészként is közreműködött. Néhány Tribeca-produkció, De Niro szereplésével: Viharszív (Thunderheart), A mecénás szeretője (Mistress), A hűtlenség ára (Faithful).

Robert De Niro adatlapja Robert De Niro összes filmje

4

Denzel Washington

Denzel Washington 1954-ben született Mount Vernonban, New York államban. Oscar-díjas amerikai színész, rendező, producer, Los Angelesben él. Az érettségi után újságírást tanult a Fordham Egyetemen, de a diploma megszerzése után San Franciscóba ment, ahol az Amerikai Színházi Konzervatóriumban folytatta tanulmányait. Egy évvel később megkapta első televíziós szerepeit, de a nyolcvanas években már a mozivásznon is feltűnt. Öt és fél éven át alakította Dr. Chandler szerepét az NBC sorozatában, a St. Elsewhereben. 1982. óta boldog házasok Pauletta Pearsonnal, akivel négy gyermeket nevelnek. Első Oscar-jelölését a Kiálts szabadságért (1987) című filmért kapta, 1989-ben pedig Golden Globe- és Oscar-díjjal is jutalmazták Az ötvennegyedik hadtest (1989) című háborús drámában nyújtott alakításáért. Emlékezetesen formálta meg az afroamerikaiak jogaiért küzdő aktivistát a Malcolm X (1992) című filmben (tiszteletből róla nevezte el fiát). 1993-ban szerepet kapott a Philadelphia - Az érinthetetlenben (1993), melyért Tom Hanks Oscar-díjat kapott, de a szakma Denzel Washington játékát sem győzte méltatni. A John Grisham adaptációban, A pelikán ügyiratban (1993) szintén ügyvédet játszott, filmbéli partnere Julia Roberts volt. A forgatást több hónapos közös munka előzte meg a Washington Post újságíróival. Az utolsó esélyben (1995) Gene Hackmannel játszott együtt, A bátrak igazsága (1996) című filmben pedig Meg Ryan oldalán láthattuk. Az 1999-es A csontembert (1999) nagyon negatív kritikai fogadtatásban részesült, annak ellenére Denzel Washington mellett Angelina Jolie és Queen Latifah is főszerepet játszott. A 2001-es Kiképzés (2001) végül meghozta az Oscar-díjat, de a következő években is számos remek alakítást láthattunk tőle (A mandzsúriai jelölt – 2004, A belső ember – 2006, Déjà vu – 2006). Rendezőként a 2002-es Antwone Fisher történeterel (2002) debütált a filmvásznon. Egészen új oldaláról főszerepben láthattuk az Éli könyve (2010) című filmben, melynek munkálataiban producerként is közreműködött. Legközelebb a A védelmezőben (2014) láthatjuk, ahol Chloe Grace Moretz lesz a partnere. Saját bevallása szerint szívesen dolgozna Robert de Niróval, Al Pacinóval és Martin Scorsese-vel. Denzel Washington az első olyan afro-amerikai színész, aki két Oscar-díjat is magáénak tudhat.

Denzel Washington adatlapja Denzel Washington összes filmje

5

George Clooney

George Timothy Clooney amerikai színész, filmrendező, és aktivista 1961. május 6-án született. Elsőként 1978-ban debütált színészként a televízióban, majd elnyerte Dr. Doug Ross szerepét a nagy sikerű orvosi drámában, a Vészhelyzetben. 1994 és 1999 között volt jelen a sorozatban és két Primetime Emmy-díjat is bezsebelt az alakításért. Munkája során egyre csak gyűjtötte a vezető filmszerepeket, beleértve a szuperhősfilm Batman & Robin (1997) és a bűnügyi komédiát az Out of Sight-ot (1998) is, amelyben először dolgozott együtt Steven Soderbergh rendezővel, akivel hosszú ideig munkatársak lettek. 1999-ben megkapta a főszerepet a Három Királyokban, melynek története az Öböl-háborúban játszódik. Clooney igazi hírnévre a 2001-ben megjelent Ocean Elevennel tett szert. A nagy rablás kidolgozásáról és megvalósításáról szóló vígjáték olyan sikeres lett, hogy a film készítői további két filmet készítettek még a témában, s Cloneey mindegyikben főszerepet kapott. Egy évvel később rendezőként is debütált. Ő rendezte az életrajzi kém komédiát az Egy veszedelmes elme vallomásait. Ezt követte a Good Night című történelmi dráma, majd a sport-komédia Leatherheads (2008), a The Ides of March-t (2011) című politikai dráma, valamint a háborús Műkincsvadászok (2014). Clooney Oscar-díjat nyert a legjobb mellékszereplő kategóriában a Közel-Keleten játszódó thriller, a Sziriana kapcsán (2005), majd ezt követően megszerezte a legjobb színész jelöléseket a jogi thriller Michael Clayton (2007) és a vígjáték-dráma, az Egek ura (2009) című filmekért. 2013-ban megkapta az Oscar-díjat Az Argo-ackió (2013) filmben nyújtott szereplésért. Ő az egyetlen olyan színész, akit már hat különböző kategóriában jelöltek Oscar-díjra. 2009-ben Clooney szerepelt a Time éves kiadásában a Time 100-ban, mint a "legbefolyásosabb emberek a világban" egyik kiválóságaként.

George Clooney adatlapja George Clooney összes filmje

6

Robin Williams

Robin Williams 1997-ben kapott Oscar-díjat a Good Will Hunting mellékszerepéért. Az Egy úr az űrből (Mork and Mindy) sorozattal lett ismert, filmvásznon 1980-ban debütált Robert Altman Popeye című filmjében. Sok vígjátékban és családi filmben játszott, például a Mrs. Doubtfire - Apa csak egy vanban, a Patch Adamsben, a Flubber - Szórakozott professzorban, de emlékezetes alakítást nyújtott filmdrámákban is: Garp szerint a világ (The World According to Garp), Ébredések (Awakenings), A halászkirály legendája (The Fisher King).

Robin Williams adatlapja Robin Williams összes filmje

7

Joe Pesci

Joe Pesci olasz származású komikus, zenész, énekes 1943. február 9-én született a New Jersey állam béli Newmarkban. Átlagos családból származik: édesanyja, Mary, borbély, édesapja, Angelo, csapos és targoncavezető. Először 1964-ben nősült meg, de pár évvel később elvált feleségétől. 1988-ban feleségül vette Claudia Harot, de négy év után ez a házassága is válással végződött. A modellt egyébként egy néhány évvel későbbi eset kapcsán gyilkossági kísérlet vádjával 12 év börtönre ítélték. Joe Pesci 2008-ig Angie Everhart modellel élt együtt. Joe Pesci már fiatalon vonzódott a színpadhoz, tízéves korában pedig már a Star Time Kids című sorozatban szerepelt, így adott volt, hogy színészi karrierbe kezdjen. Először 1961-ben tűnt fel a filmvásznon a Hey Let’s Twist című musicalben, de az első komolyabb filmszerepére az 1976-os The Death Collector-ig kellett várnia. Ekkor figyelt fel rá Martin Scorsese, aki Robert De Niro (a két színész között szoros barátság alakult ki, mely meghatározónak bizonyult Pesci karrierjének szempontjából) mellett szerepet ajánlott neki a Dühöngő bika kultikus filmjében, melyért Pesci BAFTA-díjat nyert. Ezt követően számos kevéssé ismert filmben szerepet. Az igazán komoly hírnevet a Halálos fegyver 2. (1989) hozta meg számára. 1990-ben ismét lehetősége volt Scorsesevel forgatni, Nagymenőkben nyújtott alakításáért Oscar-díjjal jutalmazták. A következő években a Reszkessetek, betörők! (1990), a Reszkessetek, betörők! 2.: Elveszve New Yorkban (1992), a JFK - A nyitott dosszié (1991) valamint a Halálos fegyver 3. (1992) című filmekben láthatta a közönség. 1993-ban Robert De Niro rendezésében bemutatott Bronxi mese című filmben kapott szerepet, de együtt játszott a színésszel az 1995-ös Casinoban is. A film után Pesci úgy döntött, hogy befejezi színészi karrierjét, ám Norbert De Niro végül meggyőzte, hogy helyen van a szakmában. A Halálos fegyver 4 (1998) óta a színész csak néhány filmben játszott, melyek azonban már korántsem hozták a nevéhez méltó sikereket.

Joe Pesci adatlapja Joe Pesci összes filmje

8

Sam Rockwell

Sam Rockwell 1968-ban született San Mateo városában, Kalifornia államban. Nem érdekelte az iskola, „csak a flörtölés a csajokkal, a partizás meg a fű”. Mikor szülei beíratták egy alternatív középiskolába, nagy nehezen megszerezte az érettségijét, és New Yorkba ment, hogy színész lehessen. Az első filmszerepe a Halálosztó bohócok (1989) horrorfilmben volt, amit Francis Ford Coppola produkciós cége hozott ki, majd többnyire kisebb sorozat- és filmszerepek jutottak neki (Az utolsó kijárat Brooklyn felé, 1989, Turtles, 1990), és mellékállásokból próbálta eltartani magát. Volt például ételfutár vagy detektívsegéd, végül egy Miller reklám tette lehetővé, hogy a színészetnek szentelje a teljes idejét. A fordulópontot a karrierjében Tom DiCillo filmje, a Holdfényszelence (1996) jelentette. Szintén dicsérték a kritikusok a Gyepkutyák (1997) című filmben nyújtott alakítását, a Montreali és a Katalóniai Filmfesztiválon is megkapta a „legjobb színésznek” járó díjat. Tudta, hogy ha nem akar a független filmek világában maradni, akkor más jellegű szerepekre is szüksége lesz. Ekkoriban olyan produkciókban vállalt szerepet, mint a Sztárral szemben (1998), a Galaxy Quest - Galaktitkos küldetés (1999) és a Charlie angyalai (2000). A Egy veszedelmes elme vallomásai (2002) volt George Clooney rendezői debütálása, és Chuck Barris szerepét kapta meg. Aztán jött a Trükkös fiúk (2003) és a Galaxis útikalauz stopposoknak (2005), s bár utóbbi filmen fanyalogtak a kritikusok, hiszen képtelen volt megközelíteni a regény zsenialitását, Rockwell valójában ott is megmutatta sokszínűségét. A Jesse James meggyilkolása, a tettes a gyáva Robert Ford (2007) című filmben valódi sztárgárdával dolgozhatott együtt, és ő alakította Robert Ford öccsét, Casey Floydot. Már a A vasemberben is szántak neki szerepet, de a másodikban már megkapta a rivális fegyverfejlesztő, Justin Hammer karakterét. Emellett megjelent számos indie filmben, sorozatokban, sokszor cameózott is. Ő volt Victor Mancini a Fulladás (2008) című Palahniuk-feldolgozásban. Egy kritikus azt írta róla, hogy olyan, mint Christopher Walken, ha furaság kell, hozzá kell fordulni. Ezt követte a Hold (2009), amiben egyedül vitte a prímet az űrhajón játszódó scifiben. Azóta is felfele ível a karrierje, az utóbbi években olyan filmekben tűnt fel, mint a Cowboyok és űrlények (2011), A hét pszichopata és a si-cu (2012) és Az első igazi nyár (2013).

Sam Rockwell adatlapja Sam Rockwell összes filmje

9

J.K. Simmons

Jonathan Kimble "J. K." Simmons 1955. január 9-én született Detroitban, Mitchigan államban, az Amerikai Egyesült Államok területén. Édesanyja, Patricia adminisztrátorként, míg édesapja, Donald William Simmons főiskolai tanárként dolgozott. Az Ohio állambeli Columbusban és a montanai Missoulában nőtt fel, míg diplomát az University of Montana-n szerzett. A Seattle Repertory Theatre társulati tagja volt. Többször is fellépett a Broadway színpadán, mint musical énekes és színész. Tévéfilmekben és sorozatokban szerepelt először kamera előtt: Esküdt ellenségek (1994), Swift Justice (1996). Ezt követte Dr. Mingus szerepe a Halálos terápia (1996) című krimiben, melyben Hugh Grant és Sarah Jessica Parker oldalán látható. Több epizódon keresztül szerepelt az Oz (1997) filmsorozatban, majd megkapta Witherspoon szerepét A sakál (1997) című akciófilmben. Richard Gere, Bruce Willis és Sidney Poitier partnere volt. Ezt követte a Rossz álmok (2000) és A mexikói (2001), majd a Pókember (2002) című alkotások; ez utóbbi kapcsán, J. Jonah Jameson bőrébe bújva találkozhatunk vele a Pókember 2-ben (2004) és a Pókember 3.-ban (2007) is. A főszereplők között találjuk a Nehéz idők (2005) című thrillerben, a Vérprofik (2005) krimisorozatban és a Wounded Knee-nél temessétek el a szívem (2007) filmdrámában is. Ezt követően szerepelt az Alattomos érzelmek (2009) és a Diploma után (2009) romantikus vígjátékokban, majd Jessica Alba-val játszott együtt a Láthatatlan jel (2010) című filmdrámában. Övé a főszerep Lou Taylor Puccival a mellékszerepben A zene tovább szól (2011) filmdrámában. Az ő hangján szólal meg Tenzin a Korra legendája (2012) című animációs sorozatban, de hasonló szerepben találkozhatunk vele az Újvilági Pókember a Baljós Hatos ellenben (2012) is. Utolsó munkái közé tartozik a Hogyan írjunk szerelmet (2014) és a Whiplash (2014). Jelenleg a A könyvelő (2015) és a Terminátor: Genisys (2015) alkotásokon dolgozik.

J.K. Simmons adatlapja J.K. Simmons összes filmje

11

Jack Nicholson

John Joseph "Jack" Nicholson 1937-ben született, New Yorkban. (Anyai nagyszülei nevelték fel, és közel negyven éven át hitte azt, hogy ők a vér szerinti szülei, s anyját a nővérének gondolta, míg végül egy újságíró fedte fel az igazságot.) A család a New Yersey állam béli Neptune-ból Spring Lake-be költözött. Középiskolája a színész tiszteletére színházi- és dráma-díjat nevezett el róla. Középiskolai tanulmányai után a saját lábára állt, William Hanna és Joseph Barbera mellett dolgozott az MGM rajzfilmstúdiónál a képregényosztályon. Nem fogadta el az animációs rajzolói állást, ehelyett csatlakozott a Players Ring Theatre színi társulathoz, hogy megvalósítsa színészi ambícióit. Hamarosan megkapta első tévés szerepeit. A mozivásznon az 1958-as The Cry Baby Killer című filmmel debütált, ezt követően több egész estés alkotásban és sorozatban tűnt fel, de forgatókönyvíróként is kipróbálta magát (A Pokol Angyalai újra száguldanak – 1967). A Szelíd motorosokban (1969) nyújtott alakítása hozta meg első Oscar jelölést, rá egy évre hatalmas kritikai és közönségsikernek örvendő Öt könnyű darab (1970) című filmben tűnt fel, melyet 4 Oscarra jelölt az Akadémia. A ’70-es években egymást követték a sikerek. Faye Dunaway-jel közösen szerepeltek a Kínai negyed (1974) című, Roman Polanski rendezésében bemutatott drámai thrillerben, a Száll a kakukk fészkére (1975) című filmben nyújtott alakításáért a szakma Oscar-díjjal jutalmazta. 1978-ban az Irány délre! (1978) című filmmel rendezőként is debütált a filmvásznon. Ezt követte Stanley Kubrick kultikus Ragyogása (1980), melyben Nicholson zseniális érzékkel formálta meg az őrületbe forduló Jack Torrancet. A Becéző szavakban (1983) nyújtott alakítása ismét Oscar-díjat ért, majd olyan további sikerfilmek következtek, mint Az eastwicki boszorkányok (1987) és A híradó sztárjai (1987). A Tim Burton-féle Denevéremberben (1989) ő alakította Joker pszichotikus karakterét, és bár a közönség rajongott érte, ugyanebben az évben Arany Málna-díjra is jelölték legrosszabb alakításért. Burtonnel a Támad a Mars! (1996) című sci-fi komédiában újra együtt dolgozhatott. Egy évvel később Lesz ez még így se! (1997) című romantikus filmben Helen Hunt oldalán láthattuk, mindkettejük alakítása Oscar-díjat érdemlő alakítást hoztak össze. Jack Nicholson karrierje az ezredforduló után is töretlen maradt, 2001-ben életművéért ő kapta meg elsőként a Stanislavsky-díjat. Az utóbbi években olyan filmekben láthattuk, mint a Schmidt története (2002), a A tégla (2006), A bakancslista (2007), Honnan tudod? (2010) 1962 és 1968 között volt házas, Sarah Knighttól egy gyermeke született. Többé nem nősült meg, összesen négy gyermek édesapja. Nicholson a 20. századi művészeti alkotások lelkes gyűjtője. Memóriazavarai miatt egyre kevesebb filmszerepet vállal.

Jack Nicholson adatlapja Jack Nicholson összes filmje

12

Jared Leto

Jared (Joseph) Leto 1971 december 26-án született a Louisiana állambeli Bossier Cityben. Színészként és zenészként is hírnévre tett szert, ő a népszerű 30 Seconds to Mars rockbanda énekese, gitárosa és dalszerzője. Gyermekkorában számos alkalommal költözésre kényszerültek, éltek Louisianában, Colorádóban, Virginiában és Haitin is. Leto a középiskola után pár évig festészetet tanult a University of the Arts Philadelphia falai között, majd a New York-i School of Visual Artson töltött el néhány évet. 1992-ben úgy döntött, hogy Los Angelesbe költözik, és zenészként valamint színészként is szerencsét próbál. 1994-ben szerepet kapott a My so-called Life (1994) című sorozatban. Ezt követően karrierje emelkedő pályára állt, és olyan filmekben láthattuk, mint a Cool and the Crazy (1994), a A szerelem színei (1995), a Az utolsó nagy király (1996) vagy a Harc a másodpercekért (1997). Az ezt követő években többnyire szerepeket kapott (Az őrület határán, 1998, Harcosok klubja, 1999, Amerikai pszichó, 2000), de ekkoriban már az egyik legjobb fiatal tehetségként tartotta számon a szakma. Egyik legjelentősebb alakítását a Rekviem egy álomért (2000) című filmben nyújtotta, melyben egy lecsúszott narkós szerepében láthattuk. Teljesítményét a kritikusok is elismeréssel illették. Kiváló színészi kvalitásait a A fegyvernepperben (2005), valamint a Chapter 27 (2007) és a Mielőtt meghaltam (2013) című filmekben is megcsillogtathatta. Utóbbiban egy AIDS-es transzvesztitát alakított, a szerep pedig meghozta karrierje első Oscar-díját. A filmezés mellett a 30 Seconds to Mars frontembereként is ismerjük. A bandát bátyjával, Shannonnal lapították még 1998-ban. A zenekar sikeréhez az is hozzájárult, hogy Jared Leto rendezi a zenekar videoklipjeit. Eddig négy nagylemezt adtak ki – 30 Seconds to Mars (2002), A Beautiful Lie (2005), This Is War (2009) és Love, Lust, Faith and Dreams (2013). Emellett három további lemezt is piacra dobtak – AOL Sessions Undercover (2007), To the Edge of the Earth (2008) és MTV Unplugged: 30 Seconds to Mars (2011).

Jared Leto adatlapja Jared Leto összes filmje

13

Michael Caine

Sir Michael Caine Londonban született 1933-ban. Tizenöt évesen otthagyta az iskolát, és fizikai munkákból élt, majd beállt katonának. Eredeti nevét (Michael Joseph Micklewhite Jr.) a Zendülés a Caine hadihajón című film után változtatta meg. Több tucatnyi tévés sorozat után a Zulu (1964) című nagyjátékfilmben debütált a mozivásznon. Első főszerepét az Alfie - Szívtelen szívtipróban (1966) kapta, amiért rögtön Oscar-díjra is jelölték. Ebben az évben egy musicalben is szerepelt, ez volt a Gyalogáldozat (1966), melyben Shirley MacLaine-el játszott együtt, alakítását pedig Golden Globe-díjra jelölték. Az olasz meló (1969) című akcióvígjátékban ismét főszerepet kapott, de feltűnt Az angliai csatában (1969) is, melyben többek között Laurence Olivier, Christopher Plummer és Susannah York színészekkel játszott együtt. A The Last Valley (1971) című akciófilmmel (melynek producere is volt) már nevet szerzett magának, és a Máltát látni és meghalni (1972) meghozta számára a második Oscar-díj jelölését. 1975-ben mutatták be a mozik a Sean Connery nevével fémjelzett nagysikerű Aki király akart lennit (1975), melyet A sas leszállt (1977) és A híd túl messze van (1977) című kultikus alkotások követtek. Néhány kevésbé sikeres év után az 1983-as év fordulópontot jelentett a karrierjében, ekkor került bemutatásra az A hazárdőr (1983). Michael Cane a filmben nyújtott emlékezetes alakításáért BAFTA- és Golden Globe-díjat is nyert. Három évvel később szerepet kapott Woody Allen Hannah és nővérei (1986) című filmjében, teljesítményét pedig Oscar-díjjal jutalmazta a szakma. Karrierjének egyik legrosszabb döntése volt, amikor szerepet vállalt a A cápa bosszúja (1987) című horrorban, azonban az olyan filmeknek köszönhetően, mint a Hasfelmetsző Jack (1988) és Sherlock és én (1988) sikerült helyreállítani a renoméját. A Éjféli ügynökben (1996) játszotta el utoljára a karrierjét hosszú évekig meghatározó Henry Palmer ügynök szerepét. A második Oscar-díját az Árvák hercege (1999) című filmben nyújtott alakításáért kapta. Az ezredforduló után nyerte el Alfred Pennyworth szerepét Christipher Nolan Batman filmjeiben (Batman: Kezdődik! – 2005, A sötét lovag – 2008, A sötét lovag - Felemelkedés – 2012), ennek köszönhetően a fiatalabb korosztály körében is nagy népszerűségre tett szert. Ezt követően olyan filmekben láthattuk, mint A tökéletes trükk (2006), az Eredet (2010) és a Szemfényvesztők (2013). Művészi érdemeiért 2000-ben II. Erzsébet brit királynő lovaggá ütötte, míg aktuális filmjében, az Ifjúságban (2015) nyújtott alakításáért elnyerte az Európai Filmakadémia Speciális Életműdíját 2015-ben. Első felesége a színésznő Patricia Haines volt, akivel 1955-től 1962-ig élt házasságban. Egy kislányuk született, Dominique. Második feleségét, a színésznő és modell Shakira Baksh-t 1973-ban vette feleségül, akivel azóta is egy párt alkotnak. Egy közös lányuk született, Natasha.

Michael Caine adatlapja Michael Caine összes filmje

14

Sean Connery

Sean Connery Oscar-díjas skót színész, James Bond egyik leghíresebb alakítója, a kilencvenes évek egyik legnagyobb sztárja. Emellett a magyar közönség olyan filmekből ismerheti, mint az A szikla, a Finding Forrester, Az első lovag, Medicine Man, a Robin Hood, a tolvajok fejedelme, vagy a Hegylakó-filmek.

Sean Connery adatlapja Sean Connery összes filmje

16

Morgan Freeman

Morgan Freeman 1937. június elsején született Tenesse-ben, és a Los Angeles-i tanulmányai után több évet szolgált az Amerikai Légierőnél gépészként, ahol azt tervezte, hogy vadászpilótaként épít karriert, de végül a színészet mellett döntött (emellett megszerezte a pilóta-engedélyét is). Saját bevallási szerint döntésére nagy befolyással voltak Gary Cooper filmjei. Első színpadi szereplése a Hello, Dolly című musicalban volt. A ’70-es években számos színdarabban tűnt fel, első Tony-jelölését (nívós színházi díj) a The Mighty Gentsben nyújtott 1978-as alakításához köthető. A híres Coriolanus-szerepe után pedig megnyerte a rangos Obie-díjat (2008-ban visszatért a Broadway-színpadára is.) Karrierjének kezdtenén többnyire sorozatokban tűnt fel, első főszerepét a Who Says I Can’t Ride a Rainbow című gyerekeknek szóló kalandfilmben kapta. Mára az amerikai filmgyártás egyik legelismertebb figurájává vált. A nyolcvanas évek végén kétszer is jelölték Oscar-díjra, először a Hamis riportban, másodszor (1987) a Miss Daisy sofőrje (1989) című filmben nyújtott alakításáért. Freeman 1989-ban évben szerepelt a kultikus Az ötvennegyedik hadtest (1989) című háborús drámában. A ’90-es években meredeken ívelt felfele a karrierje az olyan filmeknek köszönhetően, mint a Hiúságok máglyája (1990), a Robin Hood, a tolvajok fejedelme (1991) vagy a Nincs bocsánat (1992). Freeman 1993-ban rendezőként is bemutatkozott, első önálló filmje a Bopha (1993) volt, ezután indította el saját produkciós cégét, a Revelation’s Entertainment-et. A 3. Oscar-jelölését a kultikussá vált Remény rabjaiban (1994) nyújtott alakításáért kapta, de emlékezetes teljesítményt nyújtott a Hetedik (1995) és A gyűjtő (1997) című filmekben is, melyekben sorozatgyilkosokat alakított. Karrierje töretlen maradt az ezredforduló után is, szerepet többek között A rettegés arénája (2002) és a Millió dolláros bébi (2004) című filmekben is, utóbbiért Oscar-díjjal jutalmazta a Filmakadémia. Freeman narrálta Steven Spielberg a Világok harca (2005) filmjét, majd Christopher Nolan Batman-mozijaiban Lucios Fox szerepében tűnt fel (Batman: Kezdődik! – 2005, A sötét lovag – 2008, A sötét lovag: Felemelkedés – 2012). A 2000-es évek végén két megindító alkotásban kapott szerepet: A bakancslista (2007), Invictus - A legyőzhetetlen (2009). Utóbbiért számos rangos díjat nyert. Az elmúlt években a scifitől a vígjátékokon át az akcióthrillerig számos különböző műfajú filmen láthattuk: Red (2010), Feledés (2013), Transzcendens (2014), Lucy (2014). 2010-től ő a narrátora a Discovery Science nagysikerű tudományos ismeretterjesztő műsorának, mely a Morgan Freeman: A féreglyukon át címet viseli. A széria jelenleg az ötödik évadánál jár. Morgan Freemant nem afro-amerikai vonatkozású filmszerepei tették rangos művésszé, és hangsúlyozta is, hogy a rasszizmus felszámolásának egyetlen módja, ha nem tesszük állandóan beszédtémává azt, hanem túllépünk a bőrszín kérdésén. Karakteres hangja és finom modora rendkívül flexibilis színésszé tették. Kétszer volt házas: Jeanette Adair Bradshaw-val 1967-től 1979-ig, Myrna Colley-Lee-vel 1984-től 2010-ig. A Katrina hurrikán pusztítása után a katasztrófa károsultjainak egyik legfőbb támogatója volt.

Morgan Freeman adatlapja Morgan Freeman összes filmje

19

Heath Ledger

Heathcliff Andrew Ledger 1979. április 4-én született Perthben, Ausztráliában. Nevét Emily Bronte egyik karakteréről, az Üvöltő szelekben szereplő Heathcliffől kapta. A színésznek egy nővére és két féltestvére van. 10 éves volt, amikor szülei elváltak. Heath már a középiskolában megpróbálkozott a színjátszással, játszott a Hamletben és a Pán Péterben is, majd 17 éves korában úgy döntött, kinőtte szülővárosát, és Sydneybe költözött. 1997-ben kisebb szerepet kapott a Blackrock (1997) című filmben, mely hozzásegítette ahhoz, hogy játszhasson a rövid életű Sweat című, olimpikonokról szóló sorozatban. Ezt követően olyan szériákban tűnt fel, mint az Otthonunk és a Paws, majd főszerepet kapott az ausztrál rendező, Gregor Jordan Kéz és ököl (Kéz és ököl – 1999) című filmjében. A szép sikereket elkönyvelő alkotásnak köszönhetően fellendülni látszott a karrierje, melyet követően olyan produkciókban kapott szerepet, mint a 10 dolog, amit utálok benned (1999), a 3 Oscar-díjra jelölt, Mel Gibson nevével fémjlezett A hazafi (2000) és a Lovagregény (2001). A könnyed vígjátékokról Heath fokozatosan és tudatosan tért át a komolyabb színészi teljesítményt igénylő szerepekre. Egy rövid rész erejéig feltűnt a Szörnyek keringője (2001) című drámában és A gyávaság tollaiban (2002) is. A Ned Kelly - A törvényen kívüli (2003) viszont hatalmas bukásnak bizonyult, és a nemzetközi premiert sem érte meg. A kétezres évek elején játszott a A bűn rendje (2003), a Víz és föld urai (2005) és a Grimm (2005) című filmben, majd Jake Gyllenhaal mellett megkapta élete szerepét Ang Lee 3 Oscar-díjas Túl a barátságon című alkotásában. Ledgert alakításáért számos nívós szakmai díjjal jutalmazták, de jelölték Golden Globe- és Oscar-díjra is. Ledger következő szerepeit már nagyon tudatosan választotta, láthattuk a Casanova (2005), a Candy (2006) és a Bob Dylan életén alapuló I'm not there - Bob Dylan életei (2007) című filmekben is. Heath nagy kihívás elé nézett, amikor megkapta Joker szerepét Christopher Nolan A sötét lovag című filmjében. Az ikonikus gonosztevőt korábban Jack Nicholson formálta meg, aki emlékezetes alakításával igen magasra tette a lécet. Heath Ledger azonban felnőtt a feladathoz, és kiváló teljesítményéért több mint harminc poszthumusz díjat kapott, köztük Golden Globe-, BAFTA- és Oscar-díjat is. Heath a Túl a barátságon forgatásán ismerte meg későbbi feleségét, Michelle Williamst, akitől 2005-ben született egy lánya, Matilda. A színész 2008. január 22-én hunyt el a Doctor Parnassus és a képzelet birodalma (2009) című film forgatása közben New Yorkban. Halálát gyógyszer-túladagolás okozta.

Heath Ledger adatlapja Heath Ledger összes filmje

20

Christopher Walken

Walken 10 éves korában kezdte a színészkedést és 16 éves korában már a Broadwayn szerepelt. Első filmszerepét Az Anderson magnószalagok című filmben kapta. A hetvenes években nem sok sikeres filmben szerepelt, egészen az Annie Hall-ig. Az igazi áttörés 1978-ban jött el, amikor Robert De Niro és Meryl Streep oldalán szerepelt A szarvasvadász-ban. Alakításáért megkapta a legjobb mellékszereplőnek járó Oscar-díjat. Innentől kezdve nem volt megállás a csúcsig. Azazhogy 1981-ben egy csúnya eset csaknem teljesen tönkretette karrierjét: Natalie Wood színésznő rejtélyes vízbefúlását többen az ő számlájára írták, ugyanis Woods titkos viszonyt folytatott a színésszel, melyet férje Robert Wagner is megtudott. Egy, a jachtjukon történt veszekedés során fulladt vízbe a színésznő. Walken remek alakítást nyújtott a Stephen King regényből készült A holtsáv című thrillerben. Azóta számtalan remek alakítással jutalmazott meg minket, főleg gonosz szerepekben. Fontosabb filmjei: Ponyvaregény, Tiszta románc, Batman visszatér, Az utolsó emberig. Színházi alakításaiért Obie-, Clarence Derwent-, Theatre World és Tony-díjat is kapott.

Christopher Walken adatlapja Christopher Walken összes filmje

21

Tommy Lee Jones

Tommy Lee Jones egy benzinkutas és egy rendőrnő gyermekekén született Texasban. Gyermekkorát beárnyékolta apja alkoholizmusa, és szülei válása is. A szomorú valóságtól menekülve focizni kezdett, és a középiskolától a Harvard csapatáig szép sikereket ért el. A színészettel középiskolás korában találkozott, ahol The Caine Mutiny Court Martial című iskolai színdarabban játszott főszerepet. A színpad nagy hatással volt rá, és miután a Harvard angol szakán diplomát szerzett, színészi álmokat dédelgetve New Yorkba költözött. Tíz nappal az érkezése után már megkapta első szerepét a Broadwayen. Számos színpadi szerep és televíziós sorozat után 1970-ben a Love Storyban mutatkozott be a filmvásznon. A film ugyan nem hozta meg számára a világhírnevet, de fontos állomása volt a karrierjének. 1975-ben úgy döntött, hogy Los Angelesben próbál szerencsét. Az áttörést Oliver Stone 1991-es JFK - A nyitott dosszié című filmje hozta meg számára, melyért Oscar-díjra is jelölték. Ekkor figyelt fel rá Andrew Davis, aki Harrison Ford oldalán ajánlott neki szerepet A szökevényben (1993), mely végül meghozta a hosszasan érlelt kritikai és közönségsikert. A filmben nyújtott alakításáért Tommy Lee Jones a Legjobb férfi mellékszereplő kategóriában Oscar- és Golden Globe-díjat nyert. Innentől már nem volt megállás, és nehéz családi körülmények között nevelkedett Jonest a tehetsége a legnevesebb filmcsillagok közé emelte. Karrierje további szakaszát olyan filmek szegélyezik, mint a Mindörökké Batman (1995), Men in Black - Sötét zsaruk (1997), Men in Black - Sötét zsaruk 2. (2002), a Nem vénnek való vidék (2007), a Men in Black - Sötét zsaruk 3. (2012) vagy a Lincoln (2012).

Tommy Lee Jones adatlapja Tommy Lee Jones összes filmje

27

Kevin Kline

Kevin Kline 1947. október 24-én látta meg a napvilágot Missouri-ban. 1976-nan kapta meg első szerepét a Search for Tomorrow című sorozatban, majd a Time of Yoru Life című filmben játszott. 1982-ben főszerepet kapott Meryl Streep oldalán a Sophie választásában, amiért Golden Globe-ra jelölték. Ezt követően olyan sikerfilmekben láthatták őt a rajongói, mint a Penzance kalózai, A nagy borzongás, a Kiálts szabadságért, A hal neve: Wanda, A nagy borzongás, az Újra nyílnak a violák, a Szeretlek holtodiglan, a Szorul a hurok és Az elveszett hercegnő. A hal neve: Wanda-ban nyújtott alakításáért Oscar-díjat kapott 1988-ban, mint a legjobb férfi mellékszereplő. 1995-ben Meg Ryan oldalán láthattuk a Francia csók című romantikus filmben. 1997-ben is több filmben játszott, egyebek között a Jégviharban, a Fészkes fenevadakban és A boldogító nem-ben is. 1999-ben a Wild Wild West - Vadiúj vadnyugatban láthattuk Salma Hayek és Will Smith oldalán. Ezért az alakításáért 2000-ben Arany Málna-díjat kapott. 2003-ban néhány epizód erejéig szerepelt a Freedom: A History of Us című sorozatban, majd 2006-ban szerepet kapott Steve Martin és Jean Reno mellett A rózsaszín párduc című filmben. Felesége Phoebe Cates, két gyermekük van: Owen Joseph és Greta Simone Kline.

Kevin Kline adatlapja Kevin Kline összes filmje

30

Tim Robbins

Tim Robbins 1958. október 16-án született a Kalifornia állam béli West Covina városában. Már tizenéves korában élénk érdeklődést mutatott a színjátszás felé, és középiskolás korában már a Theatre for the New York City társulatában játszott. Az érettségi után a New York-i Egyetemen folytatta tanulmányait, azonban idő előtt otthagyta az iskolát. Kisebb kihagyás után Los Angelesbe költözött, ahol a színvonalas UCLA dráma szakán diplomázott 1980-ban. Az egyetemi évei alatt Franciaországban is megfordult, ahol színészképzésben vett részt. Az egyetem elvégzése után The Actor’s Gang néven megalapította saját színtársulatát, melyben színészként, rendezőként és dramaturgként is tevékenykedett. A színtársulattal számos országban volt lehetősége fellépni. Filmes karrierje 1983-ban, a Quarterback Princess című tévéfilmmel vette kezdetét, és néhány kisebb szerep után feltűnt az 1986-os, hatalmas népszerűségnek örvendő Top Gunban. Ettől fogva rohamosan növekedett a színész renoméja, és 1992-ben a A játékos című filmben nyújtott alakításáért Golden Globe-díjat nyert, valamint a Cannes-i Filmfesztiválon a legjobb férfi alakítás díjával is jutalmazták. A karrier következő fontos állomása a minden idők egyik legjobb filmjének tartott Frank Darabont rendezésében bemutatott A remény rabjai (1994) volt, melyben egy Andy Dufrense nevű bankárt alakította Morgan Freeman oldalán. Rendezőként 1992-ben a Bob Roberts című filmmel mutatkozott be, négy évvel később pedig második filmje, a Ments meg, Uram!, melynek egy személyben volt producere, írója és direktora, (1996) már rendezői kategóriában hozott újabb Oscar- és Golden Globe jelölést, de ebben az évben elnyerte a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál Ökumenikus Zsűri díját. Számos sikeres film után a 2003-as David Boyle rendezésében forgatott Titokzatos folyó hozta meg számára a második Oscar- és Golden Globe-díjat. Tim Robbins számtalan kiváló és megrázó erejű drámai alakítása miatt kétségkívül generációjának egyik legjobbja, a szakma mindezidáig húsznál is több nívós díjjal jutalmazta.

Tim Robbins adatlapja Tim Robbins összes filmje

57

Karl Malden

Karl Malden 1912. március 22-én született. Származását illetően szerb gyökerekkel rendelkezik. A színészmesterség tudásanyagát a Chicago-i Goodman Theater Dramatic School falain belül sajátította el, majd színészkarrierje beindítása céljából New Yorkba költözött. Hamarosan tagja lett a népszerű Group Theater társulatának, mely az orosz Sztanyiszlavszkij-módszer tengerentúli népszerűsítésének volt egyik fellegvára. Első színpadi megjelenésére 1937-ben került sor. Ebben az időben ismerkedett meg Elia Kazannal, akivel hosszú, életre szóló barátságot kötött, ugyanakkor munkakapcsolatuk is igen eredményes volt. Ennek egyik kiváló példája a Tennesse Williams színművéből rendezett A vágy villamosa (1951) című filmdráma - az alkotásban nyújtott alakításáért Maldent Oscar-díjjal jutalmazták. A siker a két főszereplőt, Marlon Brando-t és Vivien Leigh-t is érintette. Ismét Brando partnere volt Barry atya szerepében A rakparton (1954) című filmdrámában és a Félszemű Jackben is (1961). Ez utóbbiban korábbi pozitív karaktereihez képest egy rosszindulatú seriffet keltett életre. Emlékezetes alakításai közé tartozik Shooter megformálása Steve McQueen oldalán a Cincinnati kölyökben (1965), vagy Omar Bradley generális megjelenítése A tábornok (1970) című háborús drámában. Főszereplőtársa George C. Scott volt, s alakítása ismét Oscar-díjat hozott számára. Pályája egyik markáns munkája volt a San Francisco utcáin (1972) című bűnügyi tévésorozat Mike Stone hadnagyának megformálása. A nagyvárosi nyomozó filmbéli kollégáját a fiatal Michael Douglas alakította. Egyik utolsó színészi munkája az Elnök emberei (1999) című tévésorozathoz köthető. Mona Grahammal kötött 1938-as házasságából két lánya született. 2009. július elsején, 97 éves korában érte a halál Los Angeles-i otthonában.

Karl Malden adatlapja Karl Malden összes filmje