×

Színész ajánlása a listára

Kezdje el begépelni a beküldeni kívánt film-sorozat-színész nevét és válasszon a listából.

Oscar díjas színészek (Legjobb férfi főszereplő)

Az összes Oscar díjas színész aki a legjobb férfi főszereplő díjat nyerte el, az első Oscar díjtól (1929. május 16) a mai napig nyertesek mind megtalálhatóak a listán. A lista rendezése népszerűség szerint történik, igaz nem ez a legjobb választás, de így legalább minden színész adatlapján megjelenik, hogy szerepel az Oscar díjasok listájában, a díjak időrendi sorrendjében volna természetesen a legjobb rendezni a listát, de több színész is több évben is elnyerte a díjat.

Hozz létre te is egy hasonló listát, a listák létrehozásához nem kell mást tenned mint regisztrálni az oldalunkon, és máris létrehozhatsz film, sorozat vagy színész listákat, amit megmutathatsz ismerőseidnek és persze az oldal látogatóinak.

Hiányzik egy színész a listáról? Ezt a listát te magad is alakíthatod, mert a lista létrehozója engedélyezte a listára való ajánlást. Regisztráció után bárki küldhet be a listára elemeket amiről értesítést kap a lista létrehozója, és ha jónak találja az ajánlatot elfogadhatja.


avatarWakanda DC

83 elem a listán
Oscar díjas színészek (Legjobb férfi főszereplő)
Oscar díjas színészek (Legjobb férfi főszereplő)

Oscar díjas színészek (Legjobb férfi főszereplő) lista elemei

1

Nicolas Cage

Nicholas Cage (eredeti nevén Nicolas Kim Coppola) 1964. január 7-én született Long Beachen, Kaliforniában. Édesapja, August Coppola, egyetemi tanár, édesanyja, Joy Vogelsang, koreográfus és táncosnő. Apai ágon Francis Ford Coppola unokaöccse. Két testvére van, Christopher és Marc. Gyerekkorában még nem akart színész lenni, inkább apja nyomdokaiba lépett volna, de az Édentől keletre (1955) című filmben annyira lenyűgözte őt James Dean alakítása, hogy attól kezdve mindenáron színész akart lenni. Az American Conservatory Theater elvégzése után eleinte kisebb színházi és televíziós szerepeket kapott. A mozivásznon az 1982-es Változó világ című filmmel debütált, melyben még Nicolas Coppola néven láthattuk Sean Penn oldalán. 1983-ban lehetőséget kapott a Rablóhal című filmben, melyet több kisebb filmszerep követett. Az áttörő sikerekre 1987-ig kellett várnia. Ekkor mutatták be a mozik az Arizonai ördögfióka és a három Oscar-díjas Holdkórosok című filmeket, utóbbiért a színészt is Oscar-díjra is jelölték. Több romantikus vígjáték után szerepelt David Lynch Veszett a világ (1990) című filmjében, ami a vártnál kevésbé szerepelt jól a kritikusok körében. Ezt követően az Nászút Vegasba (1992) című filmben visszatért a romantikus filmek műfajához. 1995-ben főszerepet kapott a Las Vegas, végállomásban, emlékezetes alakítását pedig Oscar-díjjal jutalmazta a szakma. Ezt követően olyan nagysikerű akciófilmekben kapott szerepet, mint A szikla (1996), a Con Air - A fegyencjárat (1997) és az Ál/Arc (1998). A kilencvenes évektől napjainkig számos sikerfilmben játszott (Angyalok városa – 1998, A fegyvernepper – 2005, Ha/Ver – 2010), de nem kerülték el a nagy bukások sem (8 milliméter – 1999), A fegyverek szava – 2002, A szellemlovas: A bosszú ereje – 2011). Cage szinkronszínészként olyan produkciókban működött közre, mint a G-Force - Rágcsávók (2009) vagy a Croodék (2013). Többször is volt nős, első felesége Patrcica Arquette volt, akivel 1995-től 2001-ig voltak házasok. A válást követő évben vette el Lisa Marie Presley-t, de kapcsolatuk két év házasság után megromlott. 2004-ben harmadszor is megnősült, Alice Kim-et vette feleségül, akivel napjainkig egy párt alkotnak. Jó barátja Johnny Depp, aki többek közt neki köszönheti filmes karrierjét, ugyanis Cage mutatta be a kezdő színészt korábbi ügynökének.

Nicolas Cage adatlapja Nicolas Cage összes filmje

2

Leonardo DiCaprio

Leonardo Dicaprio 1974. november 11-én született Los Angeleben, Kalifornia államban. Apja George DiCaprio képregényrajzoló, anyja Irmelin Indenbirken korábbi jogi titkárnő. Nevének eredete, hogy anyja épp egy Leonardo da Vinci festmény előtt állt, amikor fia rúgott egyet. Szülei egyéves korában elváltak, de mindkét szülője gondoskodott róla. A Seeds általános iskolába járt. Gyerekként érdekelték a múzeumok, és a képregények. Később a John Marshall középiskoában tanult, majd Los Angeles Centre for Enriched Studies hallgatója lett. Ezután kezdte el érdekelni a színészet. 12 évesen már ügynökök után nézett, de kezdetben elutasították. Az egyik azt javasolta, angolosítsa a nevét Lenny Williams-ra, de DiCaprio hallani sem akart róla. 1989-ben indult be a karrierje, amikor megkapta Garry Buckman szerepét a Vásott szülök című sorozatban. Itt ismerkedett meg Tobey Maguire színészkollégájával, akivel szoros barátságot kötött. 1991-ig sorozatokban volt látható, majd megkapta a Rémecskék 3-ban Josh karakterét. 1993-ban jött a nagy áttörés, amikor az Ez a fiúk sorsa című filmben alakította a főhőst, Toby-t. 19 évesen kapta első Oscar-jelölését a Gilbert Grape-ben nyújtott alakításért. 1996-ban ismét főszerepet kapott a Rómeó és Júliában, majd elnyerte pályája egyik legemblematikusabb szerepét: 1997-ben ő lett Kate Winslet főszereplőtársa a Titanic című romantikus drámában. A film világsiker lett; máig az egyik legtöbb Oscart nyert alkotás. DiCaprio életében elérkezett az aranykorszak. Megkapta XIV. Lajos uralkodó karakterének kidolgozási jogát a Vasálarcos-ban 1998-ban. A színész úgy érezte, egyfajta sztereotipikus kép alakult ki róla, ezért először Steven Spielberg Kapj el, ha tudsz című filmjében, majd Martin Scorsese New York bandáiban vállalt szerepet. Mindkét film sikeres volt. Scorsese-vel folytatta a munkát: 2004-ben az Aviátorért megkapta második Oscar jelölését, majd ezt követte a szintén közös A tégla című akciófilm 2006-ban. A Véres gyémántokban ismét biznyított - begyűjtötte második Oscar-jelölését. 2008-ban került bemutatásra a Szabadság útai, mely kapcsán ismét Kate Winslettel dolgozott együtt, majd két évvel később főszerepet kapott Christopher Nolan Inception (Eredet) című filmjében, ami hatalmas siker lett. Ugyanebben az évben megint együtt dolgozott Scorsese-vel, a Viharszigeten. 2012-ben Quentin Tarantino filmjében, a Django elszabadul című drámában játszhatta a főgononszt. Következő filmjében, A nagy Gatsy-ben együtt játszhatott legjobb barátjával, Tobey Maguire-val, majd ismét Scorsese-vel dolgozott együtt - 2013-ban került bemutatásra a Wall Street farkasa. 2015-ben főszerepet kapott Alejandro Inárritu A visszatérő című produkciójában, mely kapcsán a filmakadémia a legjobb férfi színésznek járó Oscar-íjban részesítette DiCapriót.

Leonardo DiCaprio adatlapja Leonardo DiCaprio összes filmje

3

Tom Hanks

Thomas Jeffrey "Tom" Hanks népszerű és elismert színész, rendező, író és producer. Minden valószínűség szerint Hollywood legelismertebb és leggazdagabb színészeinek egyike, akinek neve szinte garantálja a kasszasikert. Pályája során Amerika legelismertebb rendezőivel forgatott már. Középiskolás évei alatt kóstolt bele a színészetbe, később az egyetemen tanult színjátszást. Valódi nagyközönség előtt elsőként a Nagy Tavak Fesztiválon lépett fel. Fellépései sűrűsödtek, ezért távolmaradása miatt kirúgták az egyetemről. Komikus színészként vált ismertté. Legismertebb filmjei ebből a korszakból: a Csobbanás (1984), a Segítség, felnőttem! (1988), az Egyik kopó, másik eb (1989), vagy a Joe és a vulkán (1990). Pályáján az első fordulatot a Hiúságok máglyája (1990) című film főszerepe jelentette, ahol az eddigiekhez képest kevésbé rokonszenves figurát alakított. Bár a film megbukott, számára mégis siker volt, hiszen ettől kezdve vették őt komolyan a szakmában. Következett a romantikus filmek időszaka. Ekkor forgatta A szerelem hullámhosszán (1993) című filmet. Az újabb kitörést a Philadelphia (1993) főszerepe jelentette. A film óriási siker lett, és ennek köszönhető a színész első Oscar-díja is. A másodikat a következő évben az azóta kultuszfilmmé vált Forrest Gump főszerepéért kapta. Hanks játéka valójában negyvenes évei elejére ért be. Zseniálisat alakít a Halálsoronban (1999), és az ő érdeme, hogy a Számkivetett (2000) igazi siker lett. Spielberg Ryan közlegény megmentése című filmjében kitűnő alakítást nyújtott. A Da Vinci-kódban (2006) Robert Langdon szimbólumkutatót játssza. A 2006 májusában a Cannes-i Filmfesztivál nyitófilmjeként levetített alkotás azonban nem nyerte el mindenki tetszését. A Charlie Wilson háborújában (2007) címszereplő és társproducer, partnere a vászonra visszatérő, szintén Oscar-díjas Julia Roberts.

Tom Hanks adatlapja Tom Hanks összes filmje

4

Will Smith

Willard Christopher Smith Jr. 1968. szeptember 25- én született a pennsylvaniai Philadelphia városában. Édesanyja, Caroline Bright iskolaigazgató volt, apja, id. Willard Carroll Smith pedig mérnök. Megnyerő és ravasz viselkedésével nyerte el a "Prince" becenevet - ebből lett később a Fresh Prince művésznév, Smith ugyanis gyerekkorába kezdett rappelni, majd egyik barátjával, Jeff Townesszal (D.J. Jazzy Jeff) 1985-ben megalakították a D.J. Jazzy Jeff & The Fresh Prince nevű formációt, amelyben Will a szövegekért volt felelős, Jeff pedig a zenéért. Will színészként 1990-ben robbant be a köztudatba, amikor is leszerződött az NBC televíziós társasággal egy, a személyére épülő sitcomra, mely hazánkban Kaliforniába jöttem címmel vált ismertté. Hat évadon és 147 epizódon át játszott a sorozatban, alakítását kétszer (1993 és 1994-ben) Golden Globe-díjra is jelölték. Karrierjében az igazi áttörést a Bad boys - Mire jók a rosszfiúk? (1995) című akciófilm hozta meg, amelyben partnerével, Martin Lawrence-szel egy nagydumás miami rendőrpárost alakítottak. A következő évben véget ért a Kaliforniába jöttem, Smith pedig főszerepet kapott a Roland Emmerich rendezésében bemutatott A függetlenség napja (1996) című nagysikerű sci-fiben. 1997-ben Tommy Lee Jones oldalán megkapta James Edwards, vagyis J. ügynök szerepét a hatalmas népszerűségnek örvendő Barry Sonnenfeld Men in Black - Sötét zsarukban (1997). 1999-ben visszautasította Neo szerepét a Mátrix című filmben, hogy a Wild Wild West - Vadiúj vadnyugat (1999) western-komédiára tudjon koncentrálni. 2001-ben karrierje legnagyobb kihívása elé nézett, amikor is egy valós személyt, Cassius Clayt, vagyis Muhammad Alit alakította az Ali (2001) című életrajzi drámában. 2002-ben és 2003-ban két korábbi sikerfilmjének folytatásán dolgozott. Ismét J ügynököt alakította a Men in Black - Sötét zsaruk 2.-ben (2002), valamint Johnny Tapia drogbáró után nyomozott a Bad Boys 2. - Már megint a rosszfiúkban (2003). Két évvel később főszerepet vállalt az Én, a robot (2005) című sci-fiben, de még ugyanebben az évben A randiguruban (2005) is láthattuk, melyben egy randi-tanácsadót alakított. 2007-ben ismét egy sci-fi főszerepében, a Legenda vagyokban (2007) láthattuk, Dr. Robert Neville-t, egy pusztító járvány egyetlen emberi túlélőjét játszotta. Egy évvel később főszerepet kapott a Hancockban (2008), melyben egy lecsúszott szuperhőst alakított. 2009-től három évig nem forgatott, majd 2012-ben tért vissza mozik világába a Men in Black - Sötét zsaruk 3.-mal (2012).

Will Smith adatlapja Will Smith összes filmje

6

Gary Oldman

Gary Oldman ikonikus gazemberek, gyilkosok, elmebetegek megformálójaként tett szert széleskörű ismertsége, idővel azonban sikerült kitörnie a negatív hős skatulyájából. Hamar világossá vált, hogy fantasztikus karakterszínész, aki bármilyen műfajban képes emlékezeteset alkotni. London egyik nyomornegyedébe született, apja nem sokkal ezután elhagyta a családját. Egy ilyen környezetből bekerülni a brit színészi elit körébe szinte emberfeletti teljesítményt követelt. Gary Oldmannak viszont sikerült, és mint számos kollégája, ő is színpadi színészként kezdte pályafutását, ahol hamar elismerést vívott ki magának a nézőktől és a kritikusoktól egyaránt. Nem is kellett sokáig várnia a filmes szerepekre. Pályafutása elején olyan filmekben szerepelt, mint a Időközben (1984), a Sid és Nancy (1986) és a Hegyezd a füled! (1987). Kiemelkedő színészi kvalitásai gyorsan elrepítette őt az Egyesült Államokba, ahol 1990-ben már Sean Pennel játszott együtt a A pokol konyhája című filmben, amelyben továbbra is rosszfiút alakított. A '90-es években számos filmben szerepelt, és szinte mindegyikben negatív figurát alakított: JFK - A nyitott dosszié (1991), Drakula (1992), Léon, a profi (1994), Az ötödik elem (1997), Az elnök különgépe (1997), Lost in Space - Elveszve az űrben (1998). Az ezredforduló tájékán számos kritikailag elismert alkotásban tűnt fel (Hannibal - 2001, Úttalan út - 2002), azonban néhány gyengébb film is belekerült az életművébe (Bűn - 2003). 2004-ben szerepet kapott a Harry Potter és az azkabani fogolyban, melynek köszönhetően a fiatalabb generáció körében is széleskörű népszerűségre tett szert. 2005-ben Christopher Nolan pozitív szereppel bízta meg a Batman: Kezdődik!ben, amelyben Jim Gordont alakította. Később még kétszer volt alkalma eljátszani Gotham rendőrfőnökét A sötét lovag (2008) és A sötét lovag: Felemelkedés (2012) című filmekben. A 2010-es évek végén ismét többnyire negatív karaktereket formált meg: Éli könyve (2010), Paranoia (2013). Meglepő módon a 2011-es a Suszter, szabó, baka, kém filmben nyújtott alakításáért jelölték először Oscar-díjra. Legutóbb olyan filmekben láthattuk, mint a Robotzsaru (2014) és A majmok bolygója: Forradalom (2014). A színészkedés mellett a Éhkoppon (1997) és a Jack White: Unstaged (2012) című filmekkel rendezőként is kipróbálta magát a filmvásznon.

Gary Oldman adatlapja Gary Oldman összes filmje

7

Robert De Niro

Filmes karrierjét 1969-ben Brian De Palma "The Wedding Party" című alkotásában kezdte. 1973-ra már kétszer elnyerte a New York-i Filmkritikusok díját a legjobb mellékszereplő kategóriában a "Bang the Drum Slowly" és Martin Scorsese rendezésében bemutatott Aljas utcák (Mean Streets) című filmekben nyújtott alakításáért. A fiatal maffiózó, Vito Corleone ábrázolásáért a Francis Ford Coppola rendezte Keresztapa 2. (The Godfather Part II) című filmben az Akadémia a legjobb mellékszereplőnek járó szobrocskával tüntette ki, 1974-ben. Második Oscarját 1980-ban, a szintén Scorsese rendezte Dühöngő bika (Raging Bull) című filmben nyújtott alakításáért kapta. De Nirót következő munkáiért jelölték további Oscar-díjra: Taxisofőr, A rettegés foka (Cape Fear), A szarvasvadász (The Deer Hunter), Ébredések (Awekenings). 1988-ban Jane Rosenthallal együtt Tribeca Productions néven saját vállalatot hozott létre, mely számos film elkészítését tette már lehetővé, melyekben De Niro producerként, rendezőként és színészként is közreműködött. Néhány Tribeca-produkció, De Niro szereplésével: Viharszív (Thunderheart), A mecénás szeretője (Mistress), A hűtlenség ára (Faithful).

Robert De Niro adatlapja Robert De Niro összes filmje

8

Denzel Washington

Denzel Washington 1954-ben született Mount Vernonban, New York államban. Oscar-díjas amerikai színész, rendező, producer, Los Angelesben él. Az érettségi után újságírást tanult a Fordham Egyetemen, de a diploma megszerzése után San Franciscóba ment, ahol az Amerikai Színházi Konzervatóriumban folytatta tanulmányait. Egy évvel később megkapta első televíziós szerepeit, de a nyolcvanas években már a mozivásznon is feltűnt. Öt és fél éven át alakította Dr. Chandler szerepét az NBC sorozatában, a St. Elsewhereben. 1982. óta boldog házasok Pauletta Pearsonnal, akivel négy gyermeket nevelnek. Első Oscar-jelölését a Kiálts szabadságért (1987) című filmért kapta, 1989-ben pedig Golden Globe- és Oscar-díjjal is jutalmazták Az ötvennegyedik hadtest (1989) című háborús drámában nyújtott alakításáért. Emlékezetesen formálta meg az afroamerikaiak jogaiért küzdő aktivistát a Malcolm X (1992) című filmben (tiszteletből róla nevezte el fiát). 1993-ban szerepet kapott a Philadelphia - Az érinthetetlenben (1993), melyért Tom Hanks Oscar-díjat kapott, de a szakma Denzel Washington játékát sem győzte méltatni. A John Grisham adaptációban, A pelikán ügyiratban (1993) szintén ügyvédet játszott, filmbéli partnere Julia Roberts volt. A forgatást több hónapos közös munka előzte meg a Washington Post újságíróival. Az utolsó esélyben (1995) Gene Hackmannel játszott együtt, A bátrak igazsága (1996) című filmben pedig Meg Ryan oldalán láthattuk. Az 1999-es A csontembert (1999) nagyon negatív kritikai fogadtatásban részesült, annak ellenére Denzel Washington mellett Angelina Jolie és Queen Latifah is főszerepet játszott. A 2001-es Kiképzés (2001) végül meghozta az Oscar-díjat, de a következő években is számos remek alakítást láthattunk tőle (A mandzsúriai jelölt – 2004, A belső ember – 2006, Déjà vu – 2006). Rendezőként a 2002-es Antwone Fisher történeterel (2002) debütált a filmvásznon. Egészen új oldaláról főszerepben láthattuk az Éli könyve (2010) című filmben, melynek munkálataiban producerként is közreműködött. Legközelebb a A védelmezőben (2014) láthatjuk, ahol Chloe Grace Moretz lesz a partnere. Saját bevallása szerint szívesen dolgozna Robert de Niróval, Al Pacinóval és Martin Scorsese-vel. Denzel Washington az első olyan afro-amerikai színész, aki két Oscar-díjat is magáénak tudhat.

Denzel Washington adatlapja Denzel Washington összes filmje

9

Al Pacino

Al Pacino New York szegény, olaszok lakta negyedében, Bronxban nevelkedett, és bár művészeti középiskolába járt, 17 évesen otthagyta, hogy a színészetnek éljen. Miközben kézbesítőként és gondnokként dolgozott, Lee Strasberg világhírű Actors Studiójában próbálta elsajátítani a szakma fortélyait és Strasberg forradalmi Módszerét (Method acting), melyet előtte olyan nagy színészek is tanultak, mint James Dean vagy Marilyn Monroe. Már első filmszerepe, a Pánik a Tű parkban előtt Tony-díjat kapott egy Broadway darabban nyújtott alakításáért. Debütálása nyomán figyelt fel rá Francis Ford Coppola, aki 1972-ben ráosztotta a Corleone-családot irányító maffiavezér, Michael Corleone szerepét a Keresztapa című filmjében. Ez a szerep hozta egyébként Pacinónak az első Oscar-jelölést. A soron következő Serpicoban ismét a bűnözés volt a téma, de ezúttal Pacino a másik oldalon állt: megvesztegethetetlen nyomozót játszott, méghozzá olyan hitelesen, hogy alakításáért Arany Glóbusz-díjat kapott. Filmjei témájául azóta is gyakorta szolgál a szervezett bűnözés, a New York-i olasz maffia: főszerepet játszott A sebhelyesarcúban; a Dick Tracyben Warren Beatty-vel, majd a Szemtől szemben felügyelőjeként Robert DeNiro illetve a Fedőneve: Donnie Brascoban Johnny Depp partnereként. Az elmúlt évtizedek alatt Hollywood és a Broadway között folyamatosan ingázó Pacino olyan ajánlatokat utasított eddig vissza, mint a Kramer kontra Kramer, a Született július 4-én, az Apokalipszis most vagy Han Solo szerepe a Csillagok háborújaban. Ugyanakkor elfogadta a Carlito útja, Az ördög ügyvédje, valamint az Egy asszony illata főszerepeit, melyek az eddig említett alakításai mellett az egyik leginkább elismert színésszé tették.

Al Pacino adatlapja Al Pacino összes filmje

10

Jeff Bridges

Jeffrey Leon Bridges Kaliforniában született. Színészcsaládban született, apja Lloyd Bridges, bátyja Beau Bridges. Gyerekként mindkét családtagjával alkalma volt együtt dolgozni a Sea Hunt (1958-61) című televíziós sorozatban. Később az Azok a csodálatos Baker fiúkban (1989) is együtt játszottak. Jeff Bridges a Herbert Berghof Studióban tanult színjátszást. 1975-ben feleségül vette Susan Gestont, akitől három lánya született. Több mint 50 éves pályája eredményeként több tucat filmben szerepelt. Már pályája elején Oscar-díjra jelölték a Az utolsó mozielőadás (1971) című filmben nyújtott teljesítményéért. Pár évvel később ismét jelölést kapott, ezúttal Clint Eastwood mellett mutatott meggyőző teljesítményt a Villám és Fürgelábban (1974). 1976-ban megkapta első főszerepét a King Kongban (1976), a klasszikus fekete-fehér 1933-as film remake-jében. Ekkoriban sokat cikkeztek róla és LSD-szenvedélyéről a bulvársajtóban. Harmadszor is jelölték Oscar-díjra, ezúttal a Csillagember (1984) című filmben nyújtott alakításáért. Emlékezetes filmjei ezek mellett a Tron, avagy a számítógép lázadása (1982), az Esélylesők (1984), a Tucker, az autóbolond (1988), az Azok a csodálatos Baker fiúk (1989) és A halászkirály legendája (1991). Olyan sztárokkal volt lehetősége együtt dolgozni, mint Terry Gilliam, Robin Williams és Michelle Pfeiffer. Jeff Bridges karrierje soha nem stagnált, a legnagyobb rendezők filmjeiben kapott szerepeket. A kilencvenes évek elejének legismertebb filmje a Félelem nélkül (1993) volt, amelyben Max szerepében láthattuk. Max repülőszerencsétlenséget szenved, amely során rájön, hogy a halhatatlanság hatalmával bír. Stephen Hopkins thrillerjében, az Időzített bombaban (1994) pedig Tommy Lee Jones mellet egy pszichopatát alakít. Feltűnt továbbá a kultikus A nagy Lebowskiban (1998) is. Újabb Oscar jelölést tudhatott magáénak a A manipulátor (2000) című drámában nyújtott alakításáért, de felejthetetlen volt K-PAX - A belső bolygó-ben (2001) is. Az ezredforduló után főleg érett férfiakat, tekintélyt parancsoló, karizmatikus, problémákat megoldó profikat alakított. Az utóbbi évek legemlékezetesebb filmjei a teljesség igénye nélkül: Vágta (2003), A vasember (2008), Kecskebűvölők (2009), Tron: Örökség (2010), Örült szív (2009). Utóbbiért élete első Oscar-díját vehette át. A filmezés mellett zenekarával Be Here Soon címen kiadott egy lemezt is, 2003-ban pedig fotóválogatást is megjelentetett, ugyanis a ’80-as évek óta készít felvételeket a forgatásokon.

Jeff Bridges adatlapja Jeff Bridges összes filmje

12

Russell Crowe

Russel Crowe 1964. április 7-én született Wellingtonban, Új-Zélandon, azonban a család nem sokkal születése után Ausztráliába költözött. Mivel szülei számos film stábjában munkát vállaltak, Russel már fiatalon megismerkedett a forgatások világával. A színészkedés kezdetben csak játék volt számára, azonban csakhamar Ausztrália legünnepeltebb gyerekszínésze lett belőle. Első jelentősebb szerepeire azonban a kilencvenes évek elejéig várnia kellett, ekkor került mozikba a Romper Stomper (1992) és a Mennyit érünk (1994). Előbbiért a Seattle-i Nemzetközi Filmfesztiválon elnyerte a legjobb színésznek járó díjat. Ekkoriban figyelt fel rá Hollywood, és 1995-ben már Sam Riami Gyorsabb a halálnál (1995) című westernjében játszotta az egyik főszerepet Sharon Stone oldalán. Szintén ebben az évben került a mozikba a SID 6.7 - A tökéletes gyilkos, melyben Denzel Washington oldalán tűnt fel. Ugyan a film nem volt nagy kasszasiker, de arra elegendő volt, hogy a Warner Bros.-nál felfigyeljenek Crowe-ra, akinek felajánlották a Szigorúan bizalmas (1997) egyik főszerepét. A filmet óriási kritikai- és közönségsikert övezte, melynek köszönhetően a színész végérvényesen beírta magát Hollywood nagyjai közé. Ezt csak tovább tetézte Ridley Scott Gladiátor című filmje, mellyel a színész 2001-ben a legjobb férfi alakítás Oscar-díját nyerte el. Egy évvel később ismét igen emlékezetes alakítást nyújtott Ron Howard az Egy csodálatos elme (2001) című filmjében, melyért újra Oscarra jelölték, azonban jelölést másodszorra már nem sikerült díjra váltania. Bár az aranyszobrocskát nem kapta meg, de Golden Globe- és BAFTA-díjjal jutalmazta a szakma. Az elmúlt években olyan sikerfilmekben szereplet, mint %% (2005), a Börtönvonat Yumába (2007), a %16995 (2009), a %82695% (2012), A lázadás (2013) vagy a (2014).

Russell Crowe adatlapja Russell Crowe összes filmje

13

Anthony Hopkins

Anthony Hopkins 1937-ben született Wales-ben. Saját bevallása szerint Richard Burton hatására kezdte kezdett színészkedni. Az internátusban hanyagolta a tanulmányait, jobban vonzotta a szabad alkotás öröme. 1957-ben szerezte meg színészi végzettségét a Királyi Színiakadémián, ezüst fokozattal. Két éves sorkatonai szolgálat után, 1965-ben Londonba költözött, és Laurence Olivier meghívására csatlakozott a Nemzeti Színház társulatához. 1967-ben Az oroszlán télen (1968) című kosztümös filmben jelent meg először a képernyőn, melyben Oroszlánszívű Richárdot alakította, ezt az 1969-es klasszikus, a %% követte. Hopkins számos irodalmi filmadaptációban kapott szerepet, emlékezetes alakítást nyújtott az Othello (1981) című filmben és a A Notre Dame-i toronyőr-ban (1982) is. Az 1977-es A híd túl messze van (1977) című már kultikussá vált háborús történelmi drámában olyan színészekkel dolgozott együtt, mint Sean Connery, Michael Caine, James Caan, Gene Hackman és Laurence Olivier. Egyik legemlékezetesebb alakítása ezekből az időkből %% (1980) című filmhez köthető. A viktoriánus korban játszódó alkotásban Hopkins lelkes fiatal orvost alakít, aki egy társadalom peremére sodródott, fogyatékkal élő embert igyekszik visszaintegrálni a társadalomba. A filmmel David Lynch berobbant a köztudatba, melyet az Amerikai Filmakadémia nyolc Oscarra jelölt, de végül nem kapott díjat. A ’90-es évek minden téren meghozta a sikert Hopkins számára. 1993-ban II. Erzsébet brit királyné lovaggá ütötte, és sorra jöttek az Oscar-jelölések, 1991-ben %% (1991) pedig meghozta neki az Oscar- és BAFTA-díjat is. A következő években már az Akadémia kitüntetett figyelmét élvezte, és több Oscar jelölést is begyűjtött (Napok romjai – 1993, %% – 1995). Még az ezredforduló előtt olyan kultikus filmekben szerepelt, mint az %% (1997), a %% (1994) vagy a Ha eljön Joe Black (1998). 1996-ban az %%tal (1996) rendezőként is debütált a filmvásznon. A Nagy Sándor, a hódító (2004) és a %% (2005) bukása után erős alakítással örvendezette meg rajongóit A leggyorsabb Indian (2005) című, a legendás sebességi rekordert, Burt Munro életét feldolgozó filmben. 2007-ben került mozikba harmadik saját filmje, a Tudathasadás (2007), mely sem a közönséget sem a kritikusokat nem győzte meg. 2012-ben a Sascha Gervasi rendezésében bemutatott rendkívül megosztó Hitchcock (2012) címszerepében láthattuk, de olyan hollywoodi szuperprodukciókban is feltűnt, mint a Thor (2011) és a Thor: Sötét világ (2013), melyekbe a villámisten apjának, Odin szerepében láthattuk. A közelmúltban André Rieu hegedűművész és szimfonikus zenekara a legendás színész több mint ötven évvel ezelőtt írt keringőjének szimfonikus változatával tisztelgett Hopkins előtt, aki maga is ott volt az előadáson. A színész könnyekig hatódott.

Anthony Hopkins adatlapja Anthony Hopkins összes filmje

14

Jack Nicholson

John Joseph "Jack" Nicholson 1937-ben született, New Yorkban. (Anyai nagyszülei nevelték fel, és közel negyven éven át hitte azt, hogy ők a vér szerinti szülei, s anyját a nővérének gondolta, míg végül egy újságíró fedte fel az igazságot.) A család a New Yersey állam béli Neptune-ból Spring Lake-be költözött. Középiskolája a színész tiszteletére színházi- és dráma-díjat nevezett el róla. Középiskolai tanulmányai után a saját lábára állt, William Hanna és Joseph Barbera mellett dolgozott az MGM rajzfilmstúdiónál a képregényosztályon. Nem fogadta el az animációs rajzolói állást, ehelyett csatlakozott a Players Ring Theatre színi társulathoz, hogy megvalósítsa színészi ambícióit. Hamarosan megkapta első tévés szerepeit. A mozivásznon az 1958-as The Cry Baby Killer című filmmel debütált, ezt követően több egész estés alkotásban és sorozatban tűnt fel, de forgatókönyvíróként is kipróbálta magát (A Pokol Angyalai újra száguldanak – 1967). A Szelíd motorosokban (1969) nyújtott alakítása hozta meg első Oscar jelölést, rá egy évre hatalmas kritikai és közönségsikernek örvendő Öt könnyű darab (1970) című filmben tűnt fel, melyet 4 Oscarra jelölt az Akadémia. A ’70-es években egymást követték a sikerek. Faye Dunaway-jel közösen szerepeltek a Kínai negyed (1974) című, Roman Polanski rendezésében bemutatott drámai thrillerben, a Száll a kakukk fészkére (1975) című filmben nyújtott alakításáért a szakma Oscar-díjjal jutalmazta. 1978-ban az Irány délre! (1978) című filmmel rendezőként is debütált a filmvásznon. Ezt követte Stanley Kubrick kultikus Ragyogása (1980), melyben Nicholson zseniális érzékkel formálta meg az őrületbe forduló Jack Torrancet. A Becéző szavakban (1983) nyújtott alakítása ismét Oscar-díjat ért, majd olyan további sikerfilmek következtek, mint Az eastwicki boszorkányok (1987) és A híradó sztárjai (1987). A Tim Burton-féle Denevéremberben (1989) ő alakította Joker pszichotikus karakterét, és bár a közönség rajongott érte, ugyanebben az évben Arany Málna-díjra is jelölték legrosszabb alakításért. Burtonnel a Támad a Mars! (1996) című sci-fi komédiában újra együtt dolgozhatott. Egy évvel később Lesz ez még így se! (1997) című romantikus filmben Helen Hunt oldalán láthattuk, mindkettejük alakítása Oscar-díjat érdemlő alakítást hoztak össze. Jack Nicholson karrierje az ezredforduló után is töretlen maradt, 2001-ben életművéért ő kapta meg elsőként a Stanislavsky-díjat. Az utóbbi években olyan filmekben láthattuk, mint a Schmidt története (2002), a A tégla (2006), A bakancslista (2007), Honnan tudod? (2010) 1962 és 1968 között volt házas, Sarah Knighttól egy gyermeke született. Többé nem nősült meg, összesen négy gyermek édesapja. Nicholson a 20. századi művészeti alkotások lelkes gyűjtője. Memóriazavarai miatt egyre kevesebb filmszerepet vállal.

Jack Nicholson adatlapja Jack Nicholson összes filmje

15

Michael Douglas

Michael (Kirk) Douglas karrierje jó példa arra, hogyan lehetséges meghaladni a szülők hírnevét. Édesapja, Kirk Douglas ugyanis híres filmcsillag volt az ’50-es, ’60-as években. Diana Douglas, leánykori nevén Dill, pedig brit színésznő volt. Kettőjük házassága csak nyolc évig tartott, de Michael bevallása szerint ez nem viselte meg gyermekkorát, ugyanis szülei békében váltak el, és a nyarakat hosszú éveken át mindig apjával tölthette. Anyja később újraházasodott Connecticutban. Michael itt nőt fel, és itt végezte el a Choate Rosemary Hall Boy’s iskolát. Ezután Kaliforniába a Santa Barbarai Egyetemen tanult drámát, ahol Dany DeVito szobatársa volt. Kettejük közt szoros barátság alakult ki, és számos filmben dolgoztak együtt. Michael apja segített fiának kiépíteni a szükséges kapcsolatokat a filmes világban, mindezt annak ellenére, hogy korábban nem támogatta őt a filmes pályán. Néhány jelentéktelen mellékszerep után első említésre méltő alakítását a Hail, Hero! (1969) című filmben nyújtotta. Az itt nyújtott teljesítményéért Golden Globe díjra jelölték. A szintén háborúellenes, hippi közegben játszódó Lepergetett élet (1971) című filmben apjával dolgozott együtt. Ez után is sikerült szerepet kapnia olyan filmekben, mint a Napoleon és Samantha (1972), When Michael Calls (1972). A színészkedés mellett Michael kipróbálta magát producerként is. Apja volt Ken Kasey Száll a kakukk fészkére című regényének jogutódja. Michael hosszas kérlelés után végül lehetőséget kapott egy nagyobb projekt realizálásához, és egy örök klasszikust vitt a vászonra nem kisebb színészekkel, mint Dany Devito, Christopher Lloyd vagy Jack Nicholson. Michael Douglas a Száll a kakukk fészkére (1975) című film producereként Oscar-díjat kapott. Michael Douglas viszont jobban érezte magát a kamerák előtt, és vissza is tért a vászonra olyan filmekben, mint a Kóma (1978) vagy a Kína szindróma (1979). A nyolcvanas évektől aztán több filmben is DeVito oldalán tűnt fel: A smaragd románca (1984), A Nílus gyöngye (1985), A rózsák háborúja (1989). Ez idő tájt sikerült bezsebelnie egy újabb Oscar-díjat és egy Golden Globe-díjat is a Tőzsdecápák (1987) című klasszikusban nyújtott alakításáért. A nyolcvanas évek végére ő volt az egyik legjobban fizetett hollywoodi filmcsillag. Emellett nem hagyott fel a filmgyártási karrierjével sem, 1988-ban megalapította a Stonebridge Entertrainment Inc. stúdiót, mellyel több filmet is készített. Michael Douglasről a bulvársajtó azt híresztelte, hogy óriási szexuális étvággyal rendelkezik, melyre Diana Douglastől való válása adott okot, ugyanis 23 év házas élet után a hölgy arra hivatkozott, hogy Michael mániákusan követeli az együttléteket. Ezt a képet több híres filmje is alátámaszthatja: Végzetes vonzerő (1987), Elemi ösztön (1992) , a Zaklatás (1994). A válása után Catherine Zeta-Jonest, a tőle 25 évvel fiatalabb brit színésznőt vette feleségül. Douglas komoly, tekintélyt sugárzó szerepekben is megállta a helyét olyan filmekben, mint a Szerelem a Fehér Házban (1995), a Traffic (2000) vagy a Tőzsdecápák: A pénz nem alszik (2010). Emellett könnyedebb vígjátékokban is feltűnt: Ne szólj száj! (2001), Apósok akcióban (2003), Én, a nő és plusz egy fő (2006).Michael Douglas két Oscar-, és három Golden Globe-díj, valamint számos további filmes díj tulajdonosa.

Michael Douglas adatlapja Michael Douglas összes filmje

16

Joaquin Phoenix

Joaquin Rafael Bottom 1974. október 28-án született született Puerto Ricóban. Négy testvére van, River (elhunyt 1993-ban), Summer, Liberty, Rain, mindegyikük színész. Szülei tagjai voltak a Children of God nevű szektának és Joaquin gyermekkorában beutazták egész Dél-Amerikát, közben azoban a gyerekek nem kaptak megfelelő oktatást. Miután szülei otthagyták a szektát, Los Angelesben telepedtek el. A mozivásznon az Űrtábor (1986) című filmmel debütált volt, majd szerepet kapott az elsöprő kritikai sikereket arató, Steve Martin főszerelésével bemutatott Vásott szülőkben (1989). Ezt követően egy időre felhagyott a színészkedéssel, és apjával beutazta Dél-Mexikót. 1993-ban került ismét a figyelem középpontjába, amikor bátyja, River, a karjaiban halt meg drogtúladagolásban. A tragédia után egy évre teljesen elvonult a nyilvánosság elől. 1994-ben kezdett újra forgatni, olyan filmekben kapott szerepet, mint a Majd\' megdöglik érte (1995), a 8 milliméter (1999) vagy az 5 Oscar-díjas Gladiátor (2000). Az ezredfordulót követően Hollywood egyik legsokoldalúbb drámai színészeként tartották számon, láthattuk a Jelek (2002), A falu (2004) és Hotel Ruanda (2004) című produkciókban is. 2005-ben Johnny Casht alakította A nyughatatlan című filmben, amelynek kedvéért énekelni és gitározni is megtanult. Emlékezetes alakításáért Golden Globe-díjat kapott, énekhangja pedig Grammy-díjat ért. Legutóbbi filmjei a Philip Seymour Hoffman nevével fémjelzett The Master (2012) és az Oscar-díjas A nő (2013), mindkét alkotás remek kritikai fogadtatásban részesült. A '90-es évek elején 3 évig járt Liv Tylerrel, azóta több rövidebb kapcsolata is volt. Vegetariánus és sokat jótékonykodik, illetve önkéntes munkát is vállal különböző humanitárius szervezeteknél.

Joaquin Phoenix adatlapja Joaquin Phoenix összes filmje

21

Rami Malek

Az egyiptomi származású Rami Said Malek 1981. május 12-én született Los Angelesben, két fiútestvére van. Egyetemi tanulmányait Evansville-ben végezte. Karrierjét sorozatszínészként kezdte 2004-ben, és csakhamar nagy népszerűségre tett szert. Olyan szériákban kapott szerepet, mint a Szívek szállodája, a Házi háború, a 24, a The Legend of Korra (szinkronszínészként) és az Alcatraz. 2010-ben szerepet kapott a hatalmas népszerűségre szert tett The Pacific - A hős alakulatban is, mely meghozta számára a szakmai elismerést. A filmvásznon a 2005-ös Házi háború című komédiában debütál, ezt követte az Éjszaka a múzeumban (2006) és annak folytatása, az Éjszaka a múzeumban 2. (2010). 2011-ben már Tom Hanks oldalán láthattuk a Larry Crowne című filmben, 2012-ben pedig szerepet kapott a Paul Thomas Anderson rendezésében bemutatott, Joaquin Phoenix és Philip Seymour Hoffman nevével fémjelzett The Masterben, melyet rendkívül pozitívan fogadtak a kritikusok. Akárcsak következő filmjét, Sundance Filmfesztiválon debütáló az Vétkező szenteket (2013), melyben Rooney Mara oldalán láthattuk. 2013-ban került mozikba az Oldboy hollywoodi remake-je, egy évre rá pedig a népszerű videojáték sorozat, a Need for Speed (2014) filmadaptációjában tűnt fel Aaron Paul mellett. 2014-ben mutatták be a mozik a Éjszaka a múzeumban: A fáraó titka című filmet, melyben Ben Stiller és Robin Williams oldalán kapott lehetőséget. Rami Maleket a szakma generációja egyik legnagyobb tehetségének tartja. Jelenleg Los Angelesben él.

Rami Malek adatlapja Rami Malek összes filmje

22

Eddie Redmayne

Edward John David „Eddie” Redmayne 1982-ben született Londonban. Angol színész, modell, énekes. Művészettörténetet tanul a Trinity College-ban, Cambridge-ben. 2002-ben volt színházi debütálása a londoni Shakespeare’s Globe-ban, ahol a Vízkereszt vagy amit akartok című Shakespeare drámában láthatta őt a nagyközönség. A 2004-es Evening Standard Theatre Awards-on megkapta a „Kiváló új színész” díját Edward Albee a „The Goat, or Who Is Sylvia?” című színdarabjában nyújtott alakításáért. Majd Christopher Shinn „Now or Later” drámájában szerepelt a Royal Court Theatre-ben. 2009-ben John Logan új színdarabjában tűnt fel a Donmar Warehouse-ban Londonban, amiért megnyerte az Olivier Award díját a „legjobb mellékszereplő” kategóriában 2010-ben. Ezt követően visszatért a John Golden Theatre-be, és megnyerte a 2010-es Tony-díjat szintén mellékszereplő kategóriában. Ő volt Richárd király a II. Richárdban, amit Michael Grandage rendezett a Donmar Warehouse-ban. Televíziós szereplései közt szerepel a Egy tiszta nő (2008), a (2010) és a kétrészes minisorozat, a (2012). Legismertebb filmje a Kegyetlen báj (2007), A másik Boleyn lány (2008), a A kék szoba (2009), A Dicső 39 (2009) és Hick (2012). A Sárga zsebkendő (2008) filmdráma a Sundance Filmfesztiválon debütált, 2010-ben kezdte el forgalmazni a Samuel Goldwyn Filmstúdió. Két széles körben ismert filmben is szerepelt, melyek az Egy hét Marilynnel (2011) és a A nyomorultak (2012), utóbbiban Hugh Jackman, Russell Crowe és Anne Hathaway mellett láthattuk. 2014-ben A mindenség elmélete című filmben ő alakította a zseniális fizikust, Stephen Hawkingot.

Eddie Redmayne adatlapja Eddie Redmayne összes filmje

24

Colin Firth

Colin Andrew Firth (1960. szeptember 10.) Oscar-díjas angol színész. A Büszkeség és balítélet (Pride and Prejudice, 1995) című filmmel lett ismert, ő játszotta Mr. Darcy szerepét. Ezt követte a Bridget Jones naplója (Bridget Jones's Diary, 2001), ahol szintén Darcy-t játssza. A 66. Velencei Filmfesztiválon elnyerte a Volpi serleget a legjobb színész kategóriában, Tom Ford megformálásáért az Egy egyedülálló férfiben. A filmben egy egyetemi professzort alakít, aki magánnyal küzd, miután életre szóló partnere. Tom Ford divattervező ezzel a filmmel debütált, mint rendező. A szerep Colinnak rengeteg jelölést hozott, többek között az Oscarra, az Arany Glóbuszra, de Screen Actors Guild-ra, BAFTA-ra, és BFCA-re is jelölték érte. Egy BAFTA-díjat nyert is legjobb mellékszereplő kategóriában 2010 februárjában. 2010-ben az A király beszédében megformálta Albert yorki herceget, azaz VI. György királyt. 2011. január 16-án Colin a „Legjobb előadás egy drámában” kategóriában elnyerte az Arany Glóbuszt az A király beszédéért. 2011. január 30-án a Screen Actors Guild is megjutalmazta a legjobb színésznek járó díjjal a szerepért. 2011 februárjában legjobb színész lett a 2011 BAFTA-díjátadón is. 2011. február 27-én pedig elnyerte az Oscar-díjat is, szintén a dadogós király megformálásáért.

Colin Firth adatlapja Colin Firth összes filmje

25

Paul Newman

Gyerekkorában több sportágban kimagaslóan teljesített. A középiskola után belépett a katonaságba azzal a reménnyel, hogy vadászpilóta legyen. De a sorozás során az orvosi vizsgálat alatt kiderült, hogy színvak, ezért nem lehetett pilóta. Apja halála után átvette annak üzletét, de hirtelen csődbe mentek. Színészetet a Yale-en tanult, később New Yorkba költözött, ahol a Broadwayen szerepelt. Miután belépett az Actors Studioba, egyre több filmszerepet kapott. Rögtön felhívta magára a figyelmet az olyan filmekket, mint a Valaki odafönt (1956) és a Hosszú, forró nyár (1958). Ez utóbbi forgatásán ismerkedett meg Joanne Woodwarddal, aki 1958-ban a második felesége lett. Legismertebb filmjei: Macska a forró bádogtetőn (1958) - jelöték Oscar-díjra, A svindler (1961) - Oscar-díj jelölés, Hud (1963) - Oscar-díj jelölés, Butch Cassidy és a Sundance kölyök (1969), A nagy balhé (1973), Pokoli torony (1974), A szenzáció áldozata (1981) - Oscar-díj jelölés, Az ítélet (1982) - Oscar-díj jelölés, Senki bolondja (1994) - Oscar-díj jelölés és A kárhozat útja (2002) - Oscar-díj jelölés. Martin Scorsese 1986-os A pénz színe című filmjéért Oscar-díjat kapott. Paul Newman nem csak színész, de elismert rendező is. A filmjeiben gyakran szerepel élete szerelme Joanne. Talán az egyik ilyen legismertebb filmje a Rachel, Rachel (1968). Sokat jótékonykodott és aktívan részt vett a fegyverek tömeggyártásának megállításában is. Nagyon szerette az autóversenyeket, 1979-ben a 24 órás Le Mans-i versenyen második lett. Egyetlen fia 1978-ban drogtúladagolásban meghalt. Pályafutása során többször hasonlították Marlon Brandóhoz..

Paul Newman adatlapja Paul Newman összes filmje

29

Forest Whitaker

Forest Steven Whitaker 1961. július 15-én született Texasban, Amerikában. 1965-ben a család a növekvő rasszizmus miatt Los Angelesbe költözött. A középiskolában és az egyetemen még sportolt, amerikai foci játékosnak készült, ám egy sérülés miatt abba kellett hagynia a sportot. A baleset után átiratkozott a Southern California Egyetemre, ahol operaénekesnek tanult. Első filmes szerepét 1982-ben kapta a Változó világ (1982) című filmben, ahol egy foci játékost alakított. Négy évvel később szerepelt A pénz színe (1986), A szakasz (1986), majd később a Jó reggelt, Vietnam! (1987) című filmekben. A 90-es évek elejétől rengeteg megkeresést kapott, sorra jöttek ki jobbnál jobb filmjei. 1995-ben szerepelt a Füst (1995), majd 1999-ben Jim Jarmusch Szellemkutya (1999) című filmjében. Legnagyobb sikerét Az utolsó skót király (2006) című filmmel aratta, amelyben az ugandai diktátort személyesítette meg. A szerep kedvéért Ugandába utazott, hogy felkeresse a diktátor barátait, hogy jobban megismerhesse karakterét. A kemény munkáért cserébe ebben az évben megkapta a legjobb színésznek járó Oscar-díjat és Golden Globe-díjat is. 2008-ban egy izgalmas krimiben, a Nyolc tanúban (2008) láthattuk. Fantasztikus karrierje azóta is felfelé ível, olyan filmekben vállalt szerepet, mint a Végrehajtók (2010), a Szabadúszók (2012), vagy a Zulu (2013). Példás családapa, Keisha Nash Whitaker színésznőt 2006-ban vette feleségül.

Forest Whitaker adatlapja Forest Whitaker összes filmje

31

Dustin Hoffman

Dustin Lee Hoffman klasszikus jazzt tanult. Eleinte zenész szeretett volna lenni, de később meggondolta magát, és a színészetet választotta, ez követően Los Angelesből New Yorkba költözött. Ötödik alkalomra vették fel Lee Strasberg híres színésziskolájába. Közben alkalmi munkákból tartotta el magát, volt ápoló egy pszichiátriai intézetben, pincér, mosogatófiú, portás és bárzongorista is. Barátjánál, Gene Hackmannél lakott, mindketten Marlon Brando nagy csodálói voltak. A színházi szereplései nyitották meg az utat előtte a filmipar felé. 1967-ben debütált a Diploma előtt című filmben, amiért Oscar-díjra is jelölték. Legsikeresebb filmjei: Éjféli cowboy (1969 – Oscar-díjra jelölték), Kis nagy ember (1970), Szalmakutyák (1971), Pillangó (1973), Lenny (1974 – Oscar-díjra jelölték), Az elnök emberei (1976), Maraton életre-halálra (1976), Aranyoskám (1982 – Oscar-díjra jelölték), Amikor a farok csóválja... (1997 – Oscar-díjra jelölték). 1980-ban kapott először Oscar-díjat az 1979-ben bemutatott Kramer kontra Kramer című filmben nyújtott emlékezetese alakításáért. Az 1985-ös Az ügynök halála című filmért elnyerte a Golden-Globe-díjat is. Második Oscar-díját az 1989-es Családi ügy című filmben nyújtott alakításáért kapta. Dustin Hoffmann híres arról, hogy a nagyon alaposan és a részletekre odafigyelve készül szerepeire, többek közt ennek is köszönhető, hogy generációjának egyik legjobb színészeként tartja számon a szakma.

Dustin Hoffman adatlapja Dustin Hoffman összes filmje

32

Sean Penn

Sean Justin Penn 1960. augusztus 17-én született a Kalifornia állam béli Santa Monicában, az Egyesült Államokban. Szülei – Leo Penn és Eilenn Ryan – mindketten színészek. Két testvére van, Chris Penn, aki szintén színész (2006-ban elhunyt) és Michael Penn zeneszerző. Már a középiskolában amatőr filmeket készítettek az osztálytársaival, többek között Charlie Sheennel. Bár ügyvédnek készült, mégis a színészi pálya mellett döntött. Karrierjét kisebb tévés szerepekkel kezdte, 1974-ben játszott A farm, ahol élünk című sorozatban, amit apja, Leo Penn rendezett. A mozivásznon az 1981-es Takarodóval debütált, színészi kvalitásainak köszönhetően a '80-as évek végére az egyik legtöbbet foglalkoztatott hollywoodi színész lett. A Ments meg, Uram! (1995) című filmben nyújtott alakításáért Oscar-díjra jelölték, és bár az aranyszobrot végül nem ő nyerte, a Berlini Filmfesztiválon átvehette a legjobb színésznek járó díjat. Ezt követően még kétszer jelölték Oscarra, 1999-ben A világ második legjobb gitárosa és a 2001-es Nevem Sam című filmekben nyújtott teljesítményéért, végül 2003-ban megkapta első Oscar-díját a Titokzatos folyóban nyújtott alakításáért, 2008-ban pedig a Milk főszerepéért másodszor is díjazta az Akadémia. Nem csak színészként, de rendezőként is kivívta a szakma elismerését. Olyan filmeket rendezett, mint az Indián vér (1991), a Menekülés az éjszakába (1995), Az ígéret megszállottja (2001), vagy az Út a vadonba (2007), melyek mindegyike kiváló kritikai fogadtatásban részesült. 1985-ben vette feleségül az énekesnő Madonnát, akivel négy évig alkotott egy párt. 1996 újranősül Robin Wright-tal, azonban házasságuk 2010-ben válással végződött. Sean Penn politikai aktivista, élesen bírálta a George W. Bush kormányt. A Katrina-hurrikán és a 2010-es Haiti földrengés után humanitárius munkát vállalt.

Sean Penn adatlapja Sean Penn összes filmje

33

William Hurt

William McChord Hurt 1950-ben született Washingtonban. Először a Tufts Egyetemen tanult teológiát, majd másképp határozott, és inkább a Julliard Egyetemen folytatta tanulmányait, ahol színészetet tanult, osztálytársa volt Christopher Reeve és Robin Williams is. A hetvenes években indult a színpadi karrierje. Hurt munkásságát megosztotta grandiózus színházi produkciók (V. Henrik, Hamlet, II. Richárd, Szentivánéji álom stb.) és filmszerepek között, de akadt számos narráció és rádiós felolvasás is a színészi feladatai között. A Hurlyburly című Broadway színdarabért Tony-díjat kapott. Négyszer jelölték Oscar-díjra: Erőszakos múlt (2005), Egy kisebb isten gyermekei (1986), A híradó sztárjai (1987), A pókasszony csókja (1985) – utóbbit meg is nyerte. Hatszor jelölték Golden Globe-ra, az imént említetteken kívül az Változó állapotok (1980), Válság a Wall Streeten (2011) és A hatalom hálójában (2007) című filmekben nyújtott alakításáért. A Nyolc tanú (2008) című thrillerben az Egyesült Államok elnökét játszotta. További emlékezetes filmjei: A. I. Mesterséges értelem (2001), A falu (2004), Út a vadonba (2007), A hihetetlen Hulk (2008), Moby Dick (2010). Hurtöt nemrégiben egy Stephen King-adaptációban, a Nightmares and Dreamscapes című minisorozatban láthattuk. Kétszer nősült, négy gyermeke van. Folyékonyan beszél franciául. Knorr Andor ÁVH-s tisztet alakította a Napfény íze című filmben, A grófnő (2009) című történelmi drámában pedig ő játszotta Thurzó Györgyöt. Magyar hangját is elismert magyar színészek kölcsönzik: Végvári Tamás, Szakácsi Sándor, Kőszegi Ákos, Haás Vander Péter és Dörner György.

William Hurt adatlapja William Hurt összes filmje

38

Jeremy Irons

Jeremy Irons a Wight-szigeteken született nem messze Anglia partjaitól. A fiatal Jeremy a színészi alapokat a Bristol Old Vicen sajátította el, ahol többnyire Shakespeare drámákban szerepelt.1972-ben Londonba költözött, hogy munkát találjon magának. Karrierjének egyik fordulópontját Keresztelő Jánost szerepe jelentette Godspell című zenei darabban. Első komoly filmes szerepét az 1980-as Nijinskyben kapta, melyben az orosz balett művész, Nizsinszkij szerepében láthatta őt a közönség. 1986-ban a kultikus történelmi drámában, A misszióban nyújtott alakításáért pedig már Golden Globe-díjra jelölték. Filmbéli partnere Robert de Niro volt. Jeremy Irons több alkalommal is együtt dolgozott a legendás rendezővel, David Cronenberggel. Szerepelt a rendező 1988-as Két test egy lélek, valamint az 1993-as Pillangó úrfi című filmjében is. 1990-ben A szerencse forgandóban Claus von Bülow alakításáért megkapta a jól megérdemelt Oscar-díjat is. A189 centiméter magas Jeremy Irons generációjának egyik legjobb és legtöbbet foglalkoztatott színésze. Olyan filmekben játszott, mint Kísértetház (1994), Die Hard - Az élet mindig drága (1995), a Lolita (1997), a Csodálatos Júlia (2004), a Mennyei királyság (2005) vagy a Inland Empire (2006). Irons a mozifilmek mellett olyan nagysikerű televíziós sorozatokban is feltűnt, mint az Elizabeth (2005-ben Emmy- és Golden Globe-díjat is nyert) valamint a Borgiák.

Jeremy Irons adatlapja Jeremy Irons összes filmje

39

Humphrey Bogart

Humphrey DeForest Bogart (New York, 1899. december 25. – Los Angeles, 1957. január 14.) Oscar-díjas amerikai színész. Védjegye volt a nyers, cinikus és szűkszavú stílus, modora és tehetsége Hollywood aranykorának legnépszerűbb férfisztárjává avatta. Legismertebb szerepe Rick Blaine volt a Casablanca című filmben, valamint legendás párost alkottak több filmen át majdani feleségével, Lauren Bacall-lal.

Humphrey Bogart adatlapja Humphrey Bogart összes filmje

42

Ben Kingsley

Sir Ben Kingsley Krishna Pandit Bhanji néven született 1943. december 31-én Yorkshire-ben, az Egyesült Királyság területén. Édesapja indiai származású orvos, míg édesanyja modell volt. Az apai hivatás folytatására készült, ám a Lear király színházi előadásának hatására a színészet felé fordult. Apai javaslatra változtatta meg nevét Ben Kingsley-re. Miután nem sikerült bekerülnie a RADA színész szakára, a The Children's Theatre társulatához szegődött; valójában ez jelentette a színészképzést karrierjében. 1967-ben a rangos Royal Shakespeare Company tagjai közé választotta, s számos neves előadásban kamatoztatta színészi tudását. Első filmszerepére 1972-ben került sor: A kulcsszó: Félelem (1972), majd történelmi filmdrámák következtek, melyek közül a legjelentősebb a Mahatma Gandhi életét bemutató Gandhi (1982) volt. A film címszerepéért számos elismerésben részesült, többek között Oscar-díjban is. The Secret of the Sahara (1988) című kalandfilmben #8306# partnere volt, míg a Bugsy (1991) című filmdrámában Warren Beatty oldalán szerepelt. Ez utóbbi alkotás Meyer Lansky szerepének megformálásáért egyebek mellett Golden Globe- és Oscar jelölést is kapott, a legjobb férfi mellékszereplő kategóriában. Pályája következő fontos állomása volt Steven Spielberg legendás alkotása, a Schindler listája (1993) című filmdráma Itzhak Stern szerepének elnyerése. A karakter kidolgozásáért ismét számos elismerésben részesült. Roman Polanskival dolgozott együtt Sigourney Weaver partnereként A halál és a lányka (1994) című filmdráma kapcsán, majd Joseph Sargent Dosztojevszkij-feldolgozásában, a Bűn és bűnhődésben (1998) Patrick Dempsey és Julie Delpy oldalán volt látható. Don Logan, a zavaros elméjű bűnöző megjelenítéséért, a Szexi dög (2000) című krimiben Európa Filmdíjjal jutalmazták, de emlékezetes alakításai közé tartozik Anna Frank édesapjának megformálása az Anne Frank igaz története (2001) című filmdrámában is. Az elmúlt évtizedben olyan kiváló alkotások színvonalát emelte játékával, mint a Ház a ködben (2003), a Twist Olivér (2005), az Alvilági játékok (2006), az Elégia (2008), vagy a Viharsziget (2010), de Martin Scorsese díjnyertes alkotásában, A leleményes Hugoban (2011) is közreműködött. Noah Gordon regényének filmfeldolgozásában, melyet Philipp Stölzl vitt vászonra szintén az élvonalban kapott lehetőséget - Stellan Skarsgård partnere volt Az orvosdoktorban (2013). Hangját kölcsönözte a Doboztrollok (2014) és a Knight of Cups (2015) című animációs alkotásokhoz, míg filmszínészi mivoltában az Önkívület (2015) és a Kötéltánc (2015) című drámákban jelent meg a közelmúltban. Többször nősült; jelenlegi kedvesével, Daniela Lavenderrel 2007 óta alkotnak egy párt. A művészt II. Erzsébet királynő 2001-ben ütötte lovaggá.

Ben Kingsley adatlapja Ben Kingsley összes filmje