×

Színész ajánlása a listára

Kezdje el begépelni a beküldeni kívánt film-sorozat-színész nevét és válasszon a listából.

Oscar díjas rendezők (Legjobb rendező)

Ebben a listában megtalálhatod az összes Oscar díjas rendezőt akik megkapták az Oscar díj legjobb rendező címét. A listában a rendezők nem a díjak megnyerése szerint vannak rendezve, hanem a mostani népszerűségük indexe alapján. Ha tetszik ez a lista akkor oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel is akik szeretik a filmes információkat, ha hibát találtál benne akkor írj nekem bátran.

Hozz létre te is egy hasonló listát, a listák létrehozásához nem kell mást tenned mint regisztrálni az oldalunkon, és máris létrehozhatsz film, sorozat vagy színész listákat, amit megmutathatsz ismerőseidnek és persze az oldal látogatóinak.

Hiányzik egy színész a listáról? Ezt a listát te magad is alakíthatod, mert a lista létrehozója engedélyezte a listára való ajánlást. Regisztráció után bárki küldhet be a listára elemeket amiről értesítést kap a lista létrehozója, és ha jónak találja az ajánlatot elfogadhatja.


avatarWakanda DC

72 elem a listán
Oscar díjas rendezők (Legjobb rendező)
Oscar díjas rendezők (Legjobb rendező)

Oscar díjas rendezők (Legjobb rendező) lista elemei

1

James Cameron

James Francis Cameron 1954. augusztus 16-án született az Ontario béli Kapuskasingban, Kanadában. 17 évesen került a Los Angeles melletti Orange Countyba, amikor villamosmérnök édesapja ott talált jövedelmezőbb munkára. Bár már tizenévesen sci-fi történeteket írt és álmodott vászonra, mégis fizikát tanult a California State Egyetemen, majd az egyetem befejeztével kamionsofőrként dolgozott, ezzel biztosítva megélhetését. Az első profi filmes munkája a Csata a csillagokon túl (1980); a forgatás során művészeti vezetőként dolgozott Roger Corman keze alatt. A következő évben pedig rendezőként debütált a Piranha 2. - Repülő gyilkosok (1982) című filmben. James számára a film forgatása szinte rémálom volt, elképzelései teljesen ellenkeztek a producer, Ovidio G. Assonitiséval. Lelkileg ez olyannyira megviselte, hogy gyakran magas lázzal küszködött, egy ilyen lázálmos éjszaka után írta meg a Terminátor - A halálosztó (1984) forgatókönyvének alapötletét. A futurisztikus akció-thriller Arnold Schwarzenegger, Micheal Biehn és Linda Hamilton főszereplésével hatalmas sikert hozott James számára. Ezt számos sikeres sci-fi követte: A bolygó neve: Halál (1986), A mélység titka (1989), majd Terminátor 2. - Az ítélet napja (1991). 1990-ben Lightstorm Entertainment néven megalapította saját produkciós irodáját. 1997-ben elsöprő sikert aratott a szintén általa írt és rendezett Titanic című filmjével. Ez lett minden idők legnagyobb bevételét hozó filmje, és emellett 11 Oscar-díjat is hozott a rendezőnek. Ettől kezdve lett James Cameron Hollywood egyik legkeresettebb rendezőjének számított. Ötször nősült, állítólag első feleségéről, Sharon Williamsről (1978-1984) mintázta Sarah Connor alakját a Terminátor - A halálosztóban. A film költségvetését egyébként második felesége, Gale Anne Hurd producer (1985-1989) biztosította. Később elvette Kathryn Bigelow-t (1989-1991), majd Linda Hamiltontól (1997-1999) született egy gyermeke. Jelenleg Suzy Amis-szel nevelik három gyermekük.

James Cameron adatlapja James Cameron összes filmje

2

Steven Spielberg

Steven Spileberg 1946. december 18-án született Cincinattiben, Ohióban. A Kaliforniai Egyetem rendező szakára járt, de tanulmányait nem fejezte be. 22 évesen televíziós rendezőként indult pályája, dolgozott többek közt a Columbo sorozat (1969-1973) néhány részén is. Karrierje kezdetén olyan rövidfilmeket készített, mint a The last gun (1959) vagy az Escape to Nowhere (1961), melyben a második világháború katonáit gyermekek jelenítettek meg. Ezt követte a Firelight (1964), majd a befejezetlen Slipstream (1967). Első nagyszabású egészestés filmje a Sugarlandi hajtóvadászat (1974) volt, melynek köszönhetően szélesebb körű ismertségre tett szert, de a nemzetközi hírnevet Cápa (1975) hozta meg számára. 1977-ben került a mozikba a kultikus Harmadik típusú találkozások (1977), majd producerként dolgozott a felejthető I Wanna Hold Your Hand (1978) és a Used cars (1980) című filmeken. A 80-as években már sikert sikerre halmozott. 1981-ben mutatta be az Az elveszett frigyláda fosztogatóit (1981) Harrison Forddal a főszerepben, melyet minden idők talán legismertebb filmje, az E.T. A földönkívüli (1982) követett. 1984-ben forgatta az Indiana Jones következő részét (Indiana Jones és a végzet temploma), amely szintén hatalmas kasszasiker lett, bár a kritikusok nem rajongtak érte. 1985-ben a Vissza a jövőbe (1985) produceri munkálatait látta el, majd ismét két sikerfilm, a Bíborszín (1985) és az Indiana Jones és az utolsó kereszteslovag (1987) következett. Az évtizedet újabb produceri és rendezői sikerekkel zárta, ilyen volt az Örökké (1989), az Indiana Jones és az utolsó kereszteslovag (1989) valamint a Vissza a jövőbe 2. (1989). A 90-es években olyan filmek produceri teendői látta el, mint a Men in Black - Sötét zsaruk (1997), a Deep Impact (1998) és Zorro álarca (1998). Karrierjének talán két legnagyobb mérföldköveit a Schindler listája (1993) és a Ryan közlegény megmentése (1998) jelentették, mindkét filmért a legjobb rendező kategóriájában nyerte el az Oscar-díjat. Pályafutása az ezredforduló után is töretlen maradt, olyan filmek köthetők a nevéhez, mint az A. I. Mesterséges értelem (2001), a Különvélemény (2002), a Kapj el, ha tudsz (2002), a Terminál (2004), a Tintin kalandjai (2001), a Hadak útján (2011) vagy a Lincoln (2012). Spielberg 12-szer jelölték Oscar-díjra, háromszor nyerte el az Akadémia aranyszobrát, de számtalan egyéb díjjal is kitüntették. Kétszer házasodott, összesen 7 gyermeke van, hármat fogadott örökbe. Jelenleg is Cate Capshaw-val él, aki 1991 óta a hitvese.

Steven Spielberg adatlapja Steven Spielberg összes filmje

4

Kevin Costner

Kevin Costner 1955. január 18-án született Kalifornában. A család az apa cége miatt sokszor költözött, ezért Kevinnek gyermekkorában nem sok barátja akadt. A középiskolában változott csak meg a helyzet, miután elkezdett baseballozni, melynek köszönhetően sportolóként hamar számottevő népszerűségre tett szert. A fullertoni Kaliforniai Állami Egyetemen marketinget tanult, tanulmányai befejezése után egy építőipari cég reklámosztályán dolgozott. Egyetemi évei alatt magánúton tanult színészmesterséget. Egy repülőúton találkozott az akkoriban hatalmas népszerűségnek örvendő Richard Burtonnel, aki azt tanácsolta neki, vágjon bele a filmezésbe. Ezt követően felmondott, és Hollywoodba költözött, hogy szerencsét próbáljon, de a sikerek nem jöttek könnyen. Dolgozott kamionsofőrként, mélytengeri halászhajón és hollywoodi sztárok hazaihoz szervezett buszos túrákat is vezetett. Eleinte kisebb, jelentéktelen szerepekben játszott másodrendű filmekben. A karrierje Lawrence Kasdan 1985-ös Silverado című filmje után indult csak be. Több olyan alkotásban is szerepelt, amelyek a középiskolai szenvedélyéhez, a baseballhoz kötődtek: Baseball bikák (1988), Baseball álmok (1989). 1989-ben terjedt el a hír, hogy Farkasokkal táncoló címen rendezői babérokra kíván törni. Az emberek eleinte szkeptikusan fogadták a készülő filmet, azonban debütálása után rögtön elnyerte a kritikusok elismerését és az év egyik legnagyobb bevételt hozó filmje lett. Az alkotás 1991-ben a film 7 Oscar-díjat nyert, köztük a legjobb rendező és a legjobb film kategóriákban. A sikerek után azonban nagy bukások következtek: Waterworld - Vízivilág (1995), A jövő hírnöke (1997). 2000-ben szerepelt a 13 nap - Az idegháború című filmben, és karrierje újra felfele kezdett ívelni. 2003-ban a Fegyvertársak című filmnek egy személyben volt producere, rendezője és főszereplője is. Az Apátlan anyátlanokban (2005) nyújtott alakításáért mellékszereplő kategóriában elnyerte a San Francisco-i Filmkritikusok díját. A Vállalati csalódások, melyben Ben Affleck és Tommy Lee Jones mellett játszott, jó kritikákat kapott és sokak szerint esélyes volt az Oscar-díjra, de végül még a jelöltek közé sem került be. 2013-ban Az acélember című filmben a főszereplő mostohaapját, Jonathan Kentet alakította. 2012-ben a Hatfields & McCoys című minisorozatban nyújtott alakításáért Emmy-díjat kapott. 2013-ban szintén a westernsorozat béli alakításáért Golden-Globe-díjjal jutalmazta a szakma.

Kevin Costner adatlapja Kevin Costner összes filmje

6

Mel Gibson

Mel Columcille Gerard Gibson (Peekskill, New York, 1956. január 3. –) amerikai születésű, kétszeres Oscar és Golden Globe díjas ausztrál színész, filmrendező és producer. Legemlékezetesebb szerepei: Max Rockatansky a Mad Max mozifilmsorozatban, és a Halálos fegyver (Lethal Weapon) sorozat főszerepei. Ő rendezte az Oscar-díjas A rettenthetetlen (Braveheart) című filmet, melynek főszerepét is eljátszotta, valamint ő rendezte a 2004-es A passió (The Passion of the Christ) és a 2006-os Apocalypto című filmet is. Még 1985 februárjában megkapta a People magazin „legszexibb élő férfija” címét. Gibson Peekskillben, New York államban született, Hutton Gibson és Anne Reilly Gibson tíz gyermeke közül a hatodikként. A család még örökbe fogadott egy gyermeket, így a gyermekek száma tizenegyre nőtt. Mel egyik öccse, Donal Gibson szintén színész lett. Noha Gibson hangoztatja amerikai állampolgárságát, tizenkét éves korától (1968) Ausztráliában él. A Jeopardy! című tévéműsorban 1968-ban aratott sikerét követően Gibson apja egész családját Sydneybe költöztette: egyrészt így tiltakozott a vietnámi háború ellen, amely miatt idősebb fiait a besorozás veszélye fenyegette, másrészt úgy gondolta, hogy az amerikai társadalomban történt változások erkölcstelenek. Gibson korai filmjeiben szembeötlő emlékezetes ausztrál akcentusa, pl. Tim, 1979. Karrierje felívelése ugyanebben az évben a Mad Max című akciófilmmel indult. Néhányan kritizálták Mel Gibsont és apját hagyományos katolikus hitük és politikai nézeteik miatt, ami az antiszemitizmus és a holokauszttagadás vádját is rájuk hozta. Miután megalapozta nevét és anyagi helyzetét a Mad Max és a Halálos fegyver sorozattal, Gibson megrendezte és főszereplője volt az Oscar-díjas A rettenthetetlen című filmnek. A film rendezőjeként ő lett a 6. Oscar-díjas színészből lett filmkészítő, megkapva a Legjobb rendezőnek járó szobrot. 2004-ben a nagy sikerű A passió rendezője és producere volt, amely filmben Jézus utolsó óráit vitte vászonra. Mel Gibsont Ausztrália tiszti fokozatú érdemrendjével tüntették ki. 2004-ben a Forbes magazin „a világ legbefolyásosabb sztárjai”-nak listáját is vezette. Karrierje kissé leszállóágba került azután, hogy 2006 júliusában rendőrök ittas vezetésen kapták és a színész részegen dühöngve antiszemita megjegyzéseket tett. (A két évvel korábban bemutatott A passió c. filmje kapcsán is már megfogalmazódtak ilyesfajta kritikák vele szemben.) Később azt mondta, hogy régóta alkoholproblémái vannak.[4] Ezt a botrányt tetézte azzal, hogy négy évvel később akkori orosz származású barátnőjét – akiért hét addigi gyermeke anyját hagyta ott 26 év házasság után – többször tettleg bántalmazta, közös gyermekük jelenlétében is. A színész végül egyéves próbaidőt kapott és kötelező indulatkezelési terápián kellett részt vennie. 2010-ben mutatták be a Sötétség határán című krimijét, amiben öt év után ismét kamera elé állt, de a film nem volt túl sikeres alkotás. A következő filmje a 2011-es A hódkóros, amiben egy plüss hóddal beszélgető menedzsert alakít. 2012-ben a Börtönregény című akciófilmben szerepelt, ezt követte a 2013-as Machete gyilkol és a 2014-es A feláldozhatók 3. . Majd 2016-ban Az utolsó emberig című akciófilmben az apát alakítja, aki a lányát védi.

Mel Gibson adatlapja Mel Gibson összes filmje