×

Színész ajánlása a listára

Kezdje el begépelni a beküldeni kívánt film-sorozat-színész nevét és válasszon a listából.

Minden idők 100 legnagyszerűbb színésze

A listán szereplő színészek életük során elért sikereik (díjak és jelölések), valamint színészi készségeik, sokoldalúságuk és szerepátalakításuk szerint vannak rangsorolva. Számomra rendkívül fontos a pontosság a Top 100 minden idők listájának elkészítésekor. A listáim nem a saját személyes kedvenceimen alapulnak, a rangsorolt ​​személy, valódi nagyszerűségén és-vagy sikerén alapulnak. Más szóval, egy színész kereskedelmi sikere (Oscar & BAFTA Awards), valamint a színészi képességeik és a szerepek átalakulása révén befolyásos nagyszerűség az, amivel rangsoroltam a színészeket ezen a listán.

Hozz létre te is egy hasonló listát, a listák létrehozásához nem kell mást tenned mint regisztrálni az oldalunkon, és máris létrehozhatsz film, sorozat vagy színész listákat, amit megmutathatsz ismerőseidnek és persze az oldal látogatóinak.

Hiányzik egy színész a listáról? Ezt a listát te magad is alakíthatod, mert a lista létrehozója engedélyezte a listára való ajánlást. Regisztráció után bárki küldhet be a listára elemeket amiről értesítést kap a lista létrehozója, és ha jónak találja az ajánlatot elfogadhatja.


avatarWakanda DC

100 elem a listán
Minden idők 100 legnagyszerűbb színésze
Minden idők 100 legnagyszerűbb színésze

Minden idők 100 legnagyszerűbb színésze lista elemei

1

Jack Nicholson
104 / 0

John Joseph "Jack" Nicholson 1937-ben született, New Yorkban. (Anyai nagyszülei nevelték fel, és közel negyven éven át hitte azt, hogy ők a vér szerinti szülei, s anyját a nővérének gondolta, míg végül egy újságíró fedte fel az igazságot.) A család a New Yersey állam béli Neptune-ból Spring Lake-be költözött. Középiskolája a színész tiszteletére színházi- és dráma-díjat nevezett el róla. Középiskolai tanulmányai után a saját lábára állt, William Hanna és Joseph Barbera mellett dolgozott az MGM rajzfilmstúdiónál a képregényosztályon. Nem fogadta el az animációs rajzolói állást, ehelyett csatlakozott a Players Ring Theatre színi társulathoz, hogy megvalósítsa színészi ambícióit. Hamarosan megkapta első tévés szerepeit. A mozivásznon az 1958-as The Cry Baby Killer című filmmel debütált, ezt követően több egész estés alkotásban és sorozatban tűnt fel, de forgatókönyvíróként is kipróbálta magát (A Pokol Angyalai újra száguldanak – 1967). A Szelíd motorosokban (1969) nyújtott alakítása hozta meg első Oscar jelölést, rá egy évre hatalmas kritikai és közönségsikernek örvendő Öt könnyű darab (1970) című filmben tűnt fel, melyet 4 Oscarra jelölt az Akadémia. A ’70-es években egymást követték a sikerek. Faye Dunaway-jel közösen szerepeltek a Kínai negyed (1974) című, Roman Polanski rendezésében bemutatott drámai thrillerben, a Száll a kakukk fészkére (1975) című filmben nyújtott alakításáért a szakma Oscar-díjjal jutalmazta. 1978-ban az Irány délre! (1978) című filmmel rendezőként is debütált a filmvásznon. Ezt követte Stanley Kubrick kultikus Ragyogása (1980), melyben Nicholson zseniális érzékkel formálta meg az őrületbe forduló Jack Torrancet. A Becéző szavakban (1983) nyújtott alakítása ismét Oscar-díjat ért, majd olyan további sikerfilmek következtek, mint Az eastwicki boszorkányok (1987) és A híradó sztárjai (1987). A Tim Burton-féle Denevéremberben (1989) ő alakította Joker pszichotikus karakterét, és bár a közönség rajongott érte, ugyanebben az évben Arany Málna-díjra is jelölték legrosszabb alakításért. Burtonnel a Támad a Mars! (1996) című sci-fi komédiában újra együtt dolgozhatott. Egy évvel később Lesz ez még így se! (1997) című romantikus filmben Helen Hunt oldalán láthattuk, mindkettejük alakítása Oscar-díjat érdemlő alakítást hoztak össze. Jack Nicholson karrierje az ezredforduló után is töretlen maradt, 2001-ben életművéért ő kapta meg elsőként a Stanislavsky-díjat. Az utóbbi években olyan filmekben láthattuk, mint a Schmidt története (2002), a A tégla (2006), A bakancslista (2007), Honnan tudod? (2010) 1962 és 1968 között volt házas, Sarah Knighttól egy gyermeke született. Többé nem nősült meg, összesen négy gyermek édesapja. Nicholson a 20. századi művészeti alkotások lelkes gyűjtője. Memóriazavarai miatt egyre kevesebb filmszerepet vállal.

Jack Nicholson adatlapja Jack Nicholson összes filmje

2

Robert De Niro
102 / 0

Filmes karrierjét 1969-ben Brian De Palma "The Wedding Party" című alkotásában kezdte. 1973-ra már kétszer elnyerte a New York-i Filmkritikusok díját a legjobb mellékszereplő kategóriában a "Bang the Drum Slowly" és Martin Scorsese rendezésében bemutatott Aljas utcák (Mean Streets) című filmekben nyújtott alakításáért. A fiatal maffiózó, Vito Corleone ábrázolásáért a Francis Ford Coppola rendezte Keresztapa 2. (The Godfather Part II) című filmben az Akadémia a legjobb mellékszereplőnek járó szobrocskával tüntette ki, 1974-ben. Második Oscarját 1980-ban, a szintén Scorsese rendezte Dühöngő bika (Raging Bull) című filmben nyújtott alakításáért kapta. De Nirót következő munkáiért jelölték további Oscar-díjra: Taxisofőr, A rettegés foka (Cape Fear), A szarvasvadász (The Deer Hunter), Ébredések (Awekenings). 1988-ban Jane Rosenthallal együtt Tribeca Productions néven saját vállalatot hozott létre, mely számos film elkészítését tette már lehetővé, melyekben De Niro producerként, rendezőként és színészként is közreműködött. Néhány Tribeca-produkció, De Niro szereplésével: Viharszív (Thunderheart), A mecénás szeretője (Mistress), A hűtlenség ára (Faithful).

Robert De Niro adatlapja Robert De Niro összes filmje

4

Al Pacino
100 / 0

Al Pacino New York szegény, olaszok lakta negyedében, Bronxban nevelkedett, és bár művészeti középiskolába járt, 17 évesen otthagyta, hogy a színészetnek éljen. Miközben kézbesítőként és gondnokként dolgozott, Lee Strasberg világhírű Actors Studiójában próbálta elsajátítani a szakma fortélyait és Strasberg forradalmi Módszerét (Method acting), melyet előtte olyan nagy színészek is tanultak, mint James Dean vagy Marilyn Monroe. Már első filmszerepe, a Pánik a Tű parkban előtt Tony-díjat kapott egy Broadway darabban nyújtott alakításáért. Debütálása nyomán figyelt fel rá Francis Ford Coppola, aki 1972-ben ráosztotta a Corleone-családot irányító maffiavezér, Michael Corleone szerepét a Keresztapa című filmjében. Ez a szerep hozta egyébként Pacinónak az első Oscar-jelölést. A soron következő Serpicoban ismét a bűnözés volt a téma, de ezúttal Pacino a másik oldalon állt: megvesztegethetetlen nyomozót játszott, méghozzá olyan hitelesen, hogy alakításáért Arany Glóbusz-díjat kapott. Filmjei témájául azóta is gyakorta szolgál a szervezett bűnözés, a New York-i olasz maffia: főszerepet játszott A sebhelyesarcúban; a Dick Tracyben Warren Beatty-vel, majd a Szemtől szemben felügyelőjeként Robert DeNiro illetve a Fedőneve: Donnie Brascoban Johnny Depp partnereként. Az elmúlt évtizedek alatt Hollywood és a Broadway között folyamatosan ingázó Pacino olyan ajánlatokat utasított eddig vissza, mint a Kramer kontra Kramer, a Született július 4-én, az Apokalipszis most vagy Han Solo szerepe a Csillagok háborújaban. Ugyanakkor elfogadta a Carlito útja, Az ördög ügyvédje, valamint az Egy asszony illata főszerepeit, melyek az eddig említett alakításai mellett az egyik leginkább elismert színésszé tették.

Al Pacino adatlapja Al Pacino összes filmje

5

Tom Hanks
98 / 0

Thomas Jeffrey "Tom" Hanks népszerű és elismert színész, rendező, író és producer. Minden valószínűség szerint Hollywood legelismertebb és leggazdagabb színészeinek egyike, akinek neve szinte garantálja a kasszasikert. Pályája során Amerika legelismertebb rendezőivel forgatott már. Középiskolás évei alatt kóstolt bele a színészetbe, később az egyetemen tanult színjátszást. Valódi nagyközönség előtt elsőként a Nagy Tavak Fesztiválon lépett fel. Fellépései sűrűsödtek, ezért távolmaradása miatt kirúgták az egyetemről. Komikus színészként vált ismertté. Legismertebb filmjei ebből a korszakból: a Csobbanás (1984), a Segítség, felnőttem! (1988), az Egyik kopó, másik eb (1989), vagy a Joe és a vulkán (1990). Pályáján az első fordulatot a Hiúságok máglyája (1990) című film főszerepe jelentette, ahol az eddigiekhez képest kevésbé rokonszenves figurát alakított. Bár a film megbukott, számára mégis siker volt, hiszen ettől kezdve vették őt komolyan a szakmában. Következett a romantikus filmek időszaka. Ekkor forgatta A szerelem hullámhosszán (1993) című filmet. Az újabb kitörést a Philadelphia (1993) főszerepe jelentette. A film óriási siker lett, és ennek köszönhető a színész első Oscar-díja is. A másodikat a következő évben az azóta kultuszfilmmé vált Forrest Gump főszerepéért kapta. Hanks játéka valójában negyvenes évei elejére ért be. Zseniálisat alakít a Halálsoronban (1999), és az ő érdeme, hogy a Számkivetett (2000) igazi siker lett. Spielberg Ryan közlegény megmentése című filmjében kitűnő alakítást nyújtott. A Da Vinci-kódban (2006) Robert Langdon szimbólumkutatót játssza. A 2006 májusában a Cannes-i Filmfesztivál nyitófilmjeként levetített alkotás azonban nem nyerte el mindenki tetszését. A Charlie Wilson háborújában (2007) címszereplő és társproducer, partnere a vászonra visszatérő, szintén Oscar-díjas Julia Roberts.

Tom Hanks adatlapja Tom Hanks összes filmje

6

Dustin Hoffman
98 / 0

Dustin Lee Hoffman klasszikus jazzt tanult. Eleinte zenész szeretett volna lenni, de később meggondolta magát, és a színészetet választotta, ez követően Los Angelesből New Yorkba költözött. Ötödik alkalomra vették fel Lee Strasberg híres színésziskolájába. Közben alkalmi munkákból tartotta el magát, volt ápoló egy pszichiátriai intézetben, pincér, mosogatófiú, portás és bárzongorista is. Barátjánál, Gene Hackmannél lakott, mindketten Marlon Brando nagy csodálói voltak. A színházi szereplései nyitották meg az utat előtte a filmipar felé. 1967-ben debütált a Diploma előtt című filmben, amiért Oscar-díjra is jelölték. Legsikeresebb filmjei: Éjféli cowboy (1969 – Oscar-díjra jelölték), Kis nagy ember (1970), Szalmakutyák (1971), Pillangó (1973), Lenny (1974 – Oscar-díjra jelölték), Az elnök emberei (1976), Maraton életre-halálra (1976), Aranyoskám (1982 – Oscar-díjra jelölték), Amikor a farok csóválja... (1997 – Oscar-díjra jelölték). 1980-ban kapott először Oscar-díjat az 1979-ben bemutatott Kramer kontra Kramer című filmben nyújtott emlékezetese alakításáért. Az 1985-ös Az ügynök halála című filmért elnyerte a Golden-Globe-díjat is. Második Oscar-díját az 1989-es Családi ügy című filmben nyújtott alakításáért kapta. Dustin Hoffmann híres arról, hogy a nagyon alaposan és a részletekre odafigyelve készül szerepeire, többek közt ennek is köszönhető, hogy generációjának egyik legjobb színészeként tartja számon a szakma.

Dustin Hoffman adatlapja Dustin Hoffman összes filmje

8

Anthony Hopkins
96 / 0

Anthony Hopkins 1937-ben született Wales-ben. Saját bevallása szerint Richard Burton hatására kezdte kezdett színészkedni. Az internátusban hanyagolta a tanulmányait, jobban vonzotta a szabad alkotás öröme. 1957-ben szerezte meg színészi végzettségét a Királyi Színiakadémián, ezüst fokozattal. Két éves sorkatonai szolgálat után, 1965-ben Londonba költözött, és Laurence Olivier meghívására csatlakozott a Nemzeti Színház társulatához. 1967-ben Az oroszlán télen (1968) című kosztümös filmben jelent meg először a képernyőn, melyben Oroszlánszívű Richárdot alakította, ezt az 1969-es klasszikus, a %% követte. Hopkins számos irodalmi filmadaptációban kapott szerepet, emlékezetes alakítást nyújtott az Othello (1981) című filmben és a A Notre Dame-i toronyőr-ban (1982) is. Az 1977-es A híd túl messze van (1977) című már kultikussá vált háborús történelmi drámában olyan színészekkel dolgozott együtt, mint Sean Connery, Michael Caine, James Caan, Gene Hackman és Laurence Olivier. Egyik legemlékezetesebb alakítása ezekből az időkből %% (1980) című filmhez köthető. A viktoriánus korban játszódó alkotásban Hopkins lelkes fiatal orvost alakít, aki egy társadalom peremére sodródott, fogyatékkal élő embert igyekszik visszaintegrálni a társadalomba. A filmmel David Lynch berobbant a köztudatba, melyet az Amerikai Filmakadémia nyolc Oscarra jelölt, de végül nem kapott díjat. A ’90-es évek minden téren meghozta a sikert Hopkins számára. 1993-ban II. Erzsébet brit királyné lovaggá ütötte, és sorra jöttek az Oscar-jelölések, 1991-ben %% (1991) pedig meghozta neki az Oscar- és BAFTA-díjat is. A következő években már az Akadémia kitüntetett figyelmét élvezte, és több Oscar jelölést is begyűjtött (Napok romjai – 1993, %% – 1995). Még az ezredforduló előtt olyan kultikus filmekben szerepelt, mint az %% (1997), a %% (1994) vagy a Ha eljön Joe Black (1998). 1996-ban az %%tal (1996) rendezőként is debütált a filmvásznon. A Nagy Sándor, a hódító (2004) és a %% (2005) bukása után erős alakítással örvendezette meg rajongóit A leggyorsabb Indian (2005) című, a legendás sebességi rekordert, Burt Munro életét feldolgozó filmben. 2007-ben került mozikba harmadik saját filmje, a Tudathasadás (2007), mely sem a közönséget sem a kritikusokat nem győzte meg. 2012-ben a Sascha Gervasi rendezésében bemutatott rendkívül megosztó Hitchcock (2012) címszerepében láthattuk, de olyan hollywoodi szuperprodukciókban is feltűnt, mint a Thor (2011) és a Thor: Sötét világ (2013), melyekbe a villámisten apjának, Odin szerepében láthattuk. A közelmúltban André Rieu hegedűművész és szimfonikus zenekara a legendás színész több mint ötven évvel ezelőtt írt keringőjének szimfonikus változatával tisztelgett Hopkins előtt, aki maga is ott volt az előadáson. A színész könnyekig hatódott.

Anthony Hopkins adatlapja Anthony Hopkins összes filmje

9

Paul Newman
95 / 0

Gyerekkorában több sportágban kimagaslóan teljesített. A középiskola után belépett a katonaságba azzal a reménnyel, hogy vadászpilóta legyen. De a sorozás során az orvosi vizsgálat alatt kiderült, hogy színvak, ezért nem lehetett pilóta. Apja halála után átvette annak üzletét, de hirtelen csődbe mentek. Színészetet a Yale-en tanult, később New Yorkba költözött, ahol a Broadwayen szerepelt. Miután belépett az Actors Studioba, egyre több filmszerepet kapott. Rögtön felhívta magára a figyelmet az olyan filmekket, mint a Valaki odafönt (1956) és a Hosszú, forró nyár (1958). Ez utóbbi forgatásán ismerkedett meg Joanne Woodwarddal, aki 1958-ban a második felesége lett. Legismertebb filmjei: Macska a forró bádogtetőn (1958) - jelöték Oscar-díjra, A svindler (1961) - Oscar-díj jelölés, Hud (1963) - Oscar-díj jelölés, Butch Cassidy és a Sundance kölyök (1969), A nagy balhé (1973), Pokoli torony (1974), A szenzáció áldozata (1981) - Oscar-díj jelölés, Az ítélet (1982) - Oscar-díj jelölés, Senki bolondja (1994) - Oscar-díj jelölés és A kárhozat útja (2002) - Oscar-díj jelölés. Martin Scorsese 1986-os A pénz színe című filmjéért Oscar-díjat kapott. Paul Newman nem csak színész, de elismert rendező is. A filmjeiben gyakran szerepel élete szerelme Joanne. Talán az egyik ilyen legismertebb filmje a Rachel, Rachel (1968). Sokat jótékonykodott és aktívan részt vett a fegyverek tömeggyártásának megállításában is. Nagyon szerette az autóversenyeket, 1979-ben a 24 órás Le Mans-i versenyen második lett. Egyetlen fia 1978-ban drogtúladagolásban meghalt. Pályafutása során többször hasonlították Marlon Brandóhoz..

Paul Newman adatlapja Paul Newman összes filmje

10

Denzel Washington
94 / 0

Denzel Washington 1954-ben született Mount Vernonban, New York államban. Oscar-díjas amerikai színész, rendező, producer, Los Angelesben él. Az érettségi után újságírást tanult a Fordham Egyetemen, de a diploma megszerzése után San Franciscóba ment, ahol az Amerikai Színházi Konzervatóriumban folytatta tanulmányait. Egy évvel később megkapta első televíziós szerepeit, de a nyolcvanas években már a mozivásznon is feltűnt. Öt és fél éven át alakította Dr. Chandler szerepét az NBC sorozatában, a St. Elsewhereben. 1982. óta boldog házasok Pauletta Pearsonnal, akivel négy gyermeket nevelnek. Első Oscar-jelölését a Kiálts szabadságért (1987) című filmért kapta, 1989-ben pedig Golden Globe- és Oscar-díjjal is jutalmazták Az ötvennegyedik hadtest (1989) című háborús drámában nyújtott alakításáért. Emlékezetesen formálta meg az afroamerikaiak jogaiért küzdő aktivistát a Malcolm X (1992) című filmben (tiszteletből róla nevezte el fiát). 1993-ban szerepet kapott a Philadelphia - Az érinthetetlenben (1993), melyért Tom Hanks Oscar-díjat kapott, de a szakma Denzel Washington játékát sem győzte méltatni. A John Grisham adaptációban, A pelikán ügyiratban (1993) szintén ügyvédet játszott, filmbéli partnere Julia Roberts volt. A forgatást több hónapos közös munka előzte meg a Washington Post újságíróival. Az utolsó esélyben (1995) Gene Hackmannel játszott együtt, A bátrak igazsága (1996) című filmben pedig Meg Ryan oldalán láthattuk. Az 1999-es A csontembert (1999) nagyon negatív kritikai fogadtatásban részesült, annak ellenére Denzel Washington mellett Angelina Jolie és Queen Latifah is főszerepet játszott. A 2001-es Kiképzés (2001) végül meghozta az Oscar-díjat, de a következő években is számos remek alakítást láthattunk tőle (A mandzsúriai jelölt – 2004, A belső ember – 2006, Déjà vu – 2006). Rendezőként a 2002-es Antwone Fisher történeterel (2002) debütált a filmvásznon. Egészen új oldaláról főszerepben láthattuk az Éli könyve (2010) című filmben, melynek munkálataiban producerként is közreműködött. Legközelebb a A védelmezőben (2014) láthatjuk, ahol Chloe Grace Moretz lesz a partnere. Saját bevallása szerint szívesen dolgozna Robert de Niróval, Al Pacinóval és Martin Scorsese-vel. Denzel Washington az első olyan afro-amerikai színész, aki két Oscar-díjat is magáénak tudhat.

Denzel Washington adatlapja Denzel Washington összes filmje

13

Michael Caine
89 / 0

Sir Michael Caine Londonban született 1933-ban. Tizenöt évesen otthagyta az iskolát, és fizikai munkákból élt, majd beállt katonának. Eredeti nevét (Michael Joseph Micklewhite Jr.) a Zendülés a Caine hadihajón című film után változtatta meg. Több tucatnyi tévés sorozat után a Zulu (1964) című nagyjátékfilmben debütált a mozivásznon. Első főszerepét az Alfie - Szívtelen szívtipróban (1966) kapta, amiért rögtön Oscar-díjra is jelölték. Ebben az évben egy musicalben is szerepelt, ez volt a Gyalogáldozat (1966), melyben Shirley MacLaine-el játszott együtt, alakítását pedig Golden Globe-díjra jelölték. Az olasz meló (1969) című akcióvígjátékban ismét főszerepet kapott, de feltűnt Az angliai csatában (1969) is, melyben többek között Laurence Olivier, Christopher Plummer és Susannah York színészekkel játszott együtt. A The Last Valley (1971) című akciófilmmel (melynek producere is volt) már nevet szerzett magának, és a Máltát látni és meghalni (1972) meghozta számára a második Oscar-díj jelölését. 1975-ben mutatták be a mozik a Sean Connery nevével fémjelzett nagysikerű Aki király akart lennit (1975), melyet A sas leszállt (1977) és A híd túl messze van (1977) című kultikus alkotások követtek. Néhány kevésbé sikeres év után az 1983-as év fordulópontot jelentett a karrierjében, ekkor került bemutatásra az A hazárdőr (1983). Michael Cane a filmben nyújtott emlékezetes alakításáért BAFTA- és Golden Globe-díjat is nyert. Három évvel később szerepet kapott Woody Allen Hannah és nővérei (1986) című filmjében, teljesítményét pedig Oscar-díjjal jutalmazta a szakma. Karrierjének egyik legrosszabb döntése volt, amikor szerepet vállalt a A cápa bosszúja (1987) című horrorban, azonban az olyan filmeknek köszönhetően, mint a Hasfelmetsző Jack (1988) és Sherlock és én (1988) sikerült helyreállítani a renoméját. A Éjféli ügynökben (1996) játszotta el utoljára a karrierjét hosszú évekig meghatározó Henry Palmer ügynök szerepét. A második Oscar-díját az Árvák hercege (1999) című filmben nyújtott alakításáért kapta. Az ezredforduló után nyerte el Alfred Pennyworth szerepét Christipher Nolan Batman filmjeiben (Batman: Kezdődik! – 2005, A sötét lovag – 2008, A sötét lovag - Felemelkedés – 2012), ennek köszönhetően a fiatalabb korosztály körében is nagy népszerűségre tett szert. Ezt követően olyan filmekben láthattuk, mint A tökéletes trükk (2006), az Eredet (2010) és a Szemfényvesztők (2013). Művészi érdemeiért 2000-ben II. Erzsébet brit királynő lovaggá ütötte, míg aktuális filmjében, az Ifjúságban (2015) nyújtott alakításáért elnyerte az Európai Filmakadémia Speciális Életműdíját 2015-ben. Első felesége a színésznő Patricia Haines volt, akivel 1955-től 1962-ig élt házasságban. Egy kislányuk született, Dominique. Második feleségét, a színésznő és modell Shakira Baksh-t 1973-ban vette feleségül, akivel azóta is egy párt alkotnak. Egy közös lányuk született, Natasha.

Michael Caine adatlapja Michael Caine összes filmje

15

Robin Williams
88 / 0

Robin Williams 1997-ben kapott Oscar-díjat a Good Will Hunting mellékszerepéért. Az Egy úr az űrből (Mork and Mindy) sorozattal lett ismert, filmvásznon 1980-ban debütált Robert Altman Popeye című filmjében. Sok vígjátékban és családi filmben játszott, például a Mrs. Doubtfire - Apa csak egy vanban, a Patch Adamsben, a Flubber - Szórakozott professzorban, de emlékezetes alakítást nyújtott filmdrámákban is: Garp szerint a világ (The World According to Garp), Ébredések (Awakenings), A halászkirály legendája (The Fisher King).

Robin Williams adatlapja Robin Williams összes filmje

19

Morgan Freeman
85 / 0

Morgan Freeman 1937. június elsején született Tenesse-ben, és a Los Angeles-i tanulmányai után több évet szolgált az Amerikai Légierőnél gépészként, ahol azt tervezte, hogy vadászpilótaként épít karriert, de végül a színészet mellett döntött (emellett megszerezte a pilóta-engedélyét is). Saját bevallási szerint döntésére nagy befolyással voltak Gary Cooper filmjei. Első színpadi szereplése a Hello, Dolly című musicalban volt. A ’70-es években számos színdarabban tűnt fel, első Tony-jelölését (nívós színházi díj) a The Mighty Gentsben nyújtott 1978-as alakításához köthető. A híres Coriolanus-szerepe után pedig megnyerte a rangos Obie-díjat (2008-ban visszatért a Broadway-színpadára is.) Karrierjének kezdtenén többnyire sorozatokban tűnt fel, első főszerepét a Who Says I Can’t Ride a Rainbow című gyerekeknek szóló kalandfilmben kapta. Mára az amerikai filmgyártás egyik legelismertebb figurájává vált. A nyolcvanas évek végén kétszer is jelölték Oscar-díjra, először a Hamis riportban, másodszor (1987) a Miss Daisy sofőrje (1989) című filmben nyújtott alakításáért. Freeman 1989-ban évben szerepelt a kultikus Az ötvennegyedik hadtest (1989) című háborús drámában. A ’90-es években meredeken ívelt felfele a karrierje az olyan filmeknek köszönhetően, mint a Hiúságok máglyája (1990), a Robin Hood, a tolvajok fejedelme (1991) vagy a Nincs bocsánat (1992). Freeman 1993-ban rendezőként is bemutatkozott, első önálló filmje a Bopha (1993) volt, ezután indította el saját produkciós cégét, a Revelation’s Entertainment-et. A 3. Oscar-jelölését a kultikussá vált Remény rabjaiban (1994) nyújtott alakításáért kapta, de emlékezetes teljesítményt nyújtott a Hetedik (1995) és A gyűjtő (1997) című filmekben is, melyekben sorozatgyilkosokat alakított. Karrierje töretlen maradt az ezredforduló után is, szerepet többek között A rettegés arénája (2002) és a Millió dolláros bébi (2004) című filmekben is, utóbbiért Oscar-díjjal jutalmazta a Filmakadémia. Freeman narrálta Steven Spielberg a Világok harca (2005) filmjét, majd Christopher Nolan Batman-mozijaiban Lucios Fox szerepében tűnt fel (Batman: Kezdődik! – 2005, A sötét lovag – 2008, A sötét lovag: Felemelkedés – 2012). A 2000-es évek végén két megindító alkotásban kapott szerepet: A bakancslista (2007), Invictus - A legyőzhetetlen (2009). Utóbbiért számos rangos díjat nyert. Az elmúlt években a scifitől a vígjátékokon át az akcióthrillerig számos különböző műfajú filmen láthattuk: Red (2010), Feledés (2013), Transzcendens (2014), Lucy (2014). 2010-től ő a narrátora a Discovery Science nagysikerű tudományos ismeretterjesztő műsorának, mely a Morgan Freeman: A féreglyukon át címet viseli. A széria jelenleg az ötödik évadánál jár. Morgan Freemant nem afro-amerikai vonatkozású filmszerepei tették rangos művésszé, és hangsúlyozta is, hogy a rasszizmus felszámolásának egyetlen módja, ha nem tesszük állandóan beszédtémává azt, hanem túllépünk a bőrszín kérdésén. Karakteres hangja és finom modora rendkívül flexibilis színésszé tették. Kétszer volt házas: Jeanette Adair Bradshaw-val 1967-től 1979-ig, Myrna Colley-Lee-vel 1984-től 2010-ig. A Katrina hurrikán pusztítása után a katasztrófa károsultjainak egyik legfőbb támogatója volt.

Morgan Freeman adatlapja Morgan Freeman összes filmje

20

Sean Penn
83 / 0

Sean Justin Penn 1960. augusztus 17-én született a Kalifornia állam béli Santa Monicában, az Egyesült Államokban. Szülei – Leo Penn és Eilenn Ryan – mindketten színészek. Két testvére van, Chris Penn, aki szintén színész (2006-ban elhunyt) és Michael Penn zeneszerző. Már a középiskolában amatőr filmeket készítettek az osztálytársaival, többek között Charlie Sheennel. Bár ügyvédnek készült, mégis a színészi pálya mellett döntött. Karrierjét kisebb tévés szerepekkel kezdte, 1974-ben játszott A farm, ahol élünk című sorozatban, amit apja, Leo Penn rendezett. A mozivásznon az 1981-es Takarodóval debütált, színészi kvalitásainak köszönhetően a '80-as évek végére az egyik legtöbbet foglalkoztatott hollywoodi színész lett. A Ments meg, Uram! (1995) című filmben nyújtott alakításáért Oscar-díjra jelölték, és bár az aranyszobrot végül nem ő nyerte, a Berlini Filmfesztiválon átvehette a legjobb színésznek járó díjat. Ezt követően még kétszer jelölték Oscarra, 1999-ben A világ második legjobb gitárosa és a 2001-es Nevem Sam című filmekben nyújtott teljesítményéért, végül 2003-ban megkapta első Oscar-díját a Titokzatos folyóban nyújtott alakításáért, 2008-ban pedig a Milk főszerepéért másodszor is díjazta az Akadémia. Nem csak színészként, de rendezőként is kivívta a szakma elismerését. Olyan filmeket rendezett, mint az Indián vér (1991), a Menekülés az éjszakába (1995), Az ígéret megszállottja (2001), vagy az Út a vadonba (2007), melyek mindegyike kiváló kritikai fogadtatásban részesült. 1985-ben vette feleségül az énekesnő Madonnát, akivel négy évig alkotott egy párt. 1996 újranősül Robin Wright-tal, azonban házasságuk 2010-ben válással végződött. Sean Penn politikai aktivista, élesen bírálta a George W. Bush kormányt. A Katrina-hurrikán és a 2010-es Haiti földrengés után humanitárius munkát vállalt.

Sean Penn adatlapja Sean Penn összes filmje

21

Jeff Bridges
82 / 1

Jeffrey Leon Bridges Kaliforniában született. Színészcsaládban született, apja Lloyd Bridges, bátyja Beau Bridges. Gyerekként mindkét családtagjával alkalma volt együtt dolgozni a Sea Hunt (1958-61) című televíziós sorozatban. Később az Azok a csodálatos Baker fiúkban (1989) is együtt játszottak. Jeff Bridges a Herbert Berghof Studióban tanult színjátszást. 1975-ben feleségül vette Susan Gestont, akitől három lánya született. Több mint 50 éves pályája eredményeként több tucat filmben szerepelt. Már pályája elején Oscar-díjra jelölték a Az utolsó mozielőadás (1971) című filmben nyújtott teljesítményéért. Pár évvel később ismét jelölést kapott, ezúttal Clint Eastwood mellett mutatott meggyőző teljesítményt a Villám és Fürgelábban (1974). 1976-ban megkapta első főszerepét a King Kongban (1976), a klasszikus fekete-fehér 1933-as film remake-jében. Ekkoriban sokat cikkeztek róla és LSD-szenvedélyéről a bulvársajtóban. Harmadszor is jelölték Oscar-díjra, ezúttal a Csillagember (1984) című filmben nyújtott alakításáért. Emlékezetes filmjei ezek mellett a Tron, avagy a számítógép lázadása (1982), az Esélylesők (1984), a Tucker, az autóbolond (1988), az Azok a csodálatos Baker fiúk (1989) és A halászkirály legendája (1991). Olyan sztárokkal volt lehetősége együtt dolgozni, mint Terry Gilliam, Robin Williams és Michelle Pfeiffer. Jeff Bridges karrierje soha nem stagnált, a legnagyobb rendezők filmjeiben kapott szerepeket. A kilencvenes évek elejének legismertebb filmje a Félelem nélkül (1993) volt, amelyben Max szerepében láthattuk. Max repülőszerencsétlenséget szenved, amely során rájön, hogy a halhatatlanság hatalmával bír. Stephen Hopkins thrillerjében, az Időzített bombaban (1994) pedig Tommy Lee Jones mellet egy pszichopatát alakít. Feltűnt továbbá a kultikus A nagy Lebowskiban (1998) is. Újabb Oscar jelölést tudhatott magáénak a A manipulátor (2000) című drámában nyújtott alakításáért, de felejthetetlen volt K-PAX - A belső bolygó-ben (2001) is. Az ezredforduló után főleg érett férfiakat, tekintélyt parancsoló, karizmatikus, problémákat megoldó profikat alakított. Az utóbbi évek legemlékezetesebb filmjei a teljesség igénye nélkül: Vágta (2003), A vasember (2008), Kecskebűvölők (2009), Tron: Örökség (2010), Örült szív (2009). Utóbbiért élete első Oscar-díját vehette át. A filmezés mellett zenekarával Be Here Soon címen kiadott egy lemezt is, 2003-ban pedig fotóválogatást is megjelentetett, ugyanis a ’80-as évek óta készít felvételeket a forgatásokon.

Jeff Bridges adatlapja Jeff Bridges összes filmje

26

Ben Kingsley
76 / 0

Sir Ben Kingsley Krishna Pandit Bhanji néven született 1943. december 31-én Yorkshire-ben, az Egyesült Királyság területén. Édesapja indiai származású orvos, míg édesanyja modell volt. Az apai hivatás folytatására készült, ám a Lear király színházi előadásának hatására a színészet felé fordult. Apai javaslatra változtatta meg nevét Ben Kingsley-re. Miután nem sikerült bekerülnie a RADA színész szakára, a The Children's Theatre társulatához szegődött; valójában ez jelentette a színészképzést karrierjében. 1967-ben a rangos Royal Shakespeare Company tagjai közé választotta, s számos neves előadásban kamatoztatta színészi tudását. Első filmszerepére 1972-ben került sor: A kulcsszó: Félelem (1972), majd történelmi filmdrámák következtek, melyek közül a legjelentősebb a Mahatma Gandhi életét bemutató Gandhi (1982) volt. A film címszerepéért számos elismerésben részesült, többek között Oscar-díjban is. The Secret of the Sahara (1988) című kalandfilmben #8306# partnere volt, míg a Bugsy (1991) című filmdrámában Warren Beatty oldalán szerepelt. Ez utóbbi alkotás Meyer Lansky szerepének megformálásáért egyebek mellett Golden Globe- és Oscar jelölést is kapott, a legjobb férfi mellékszereplő kategóriában. Pályája következő fontos állomása volt Steven Spielberg legendás alkotása, a Schindler listája (1993) című filmdráma Itzhak Stern szerepének elnyerése. A karakter kidolgozásáért ismét számos elismerésben részesült. Roman Polanskival dolgozott együtt Sigourney Weaver partnereként A halál és a lányka (1994) című filmdráma kapcsán, majd Joseph Sargent Dosztojevszkij-feldolgozásában, a Bűn és bűnhődésben (1998) Patrick Dempsey és Julie Delpy oldalán volt látható. Don Logan, a zavaros elméjű bűnöző megjelenítéséért, a Szexi dög (2000) című krimiben Európa Filmdíjjal jutalmazták, de emlékezetes alakításai közé tartozik Anna Frank édesapjának megformálása az Anne Frank igaz története (2001) című filmdrámában is. Az elmúlt évtizedben olyan kiváló alkotások színvonalát emelte játékával, mint a Ház a ködben (2003), a Twist Olivér (2005), az Alvilági játékok (2006), az Elégia (2008), vagy a Viharsziget (2010), de Martin Scorsese díjnyertes alkotásában, A leleményes Hugoban (2011) is közreműködött. Noah Gordon regényének filmfeldolgozásában, melyet Philipp Stölzl vitt vászonra szintén az élvonalban kapott lehetőséget - Stellan Skarsgård partnere volt Az orvosdoktorban (2013). Hangját kölcsönözte a Doboztrollok (2014) és a Knight of Cups (2015) című animációs alkotásokhoz, míg filmszínészi mivoltában az Önkívület (2015) és a Kötéltánc (2015) című drámákban jelent meg a közelmúltban. Többször nősült; jelenlegi kedvesével, Daniela Lavenderrel 2007 óta alkotnak egy párt. A művészt II. Erzsébet királynő 2001-ben ütötte lovaggá.

Ben Kingsley adatlapja Ben Kingsley összes filmje

27

Leonardo DiCaprio
76 / 0

Leonardo Dicaprio 1974. november 11-én született Los Angeleben, Kalifornia államban. Apja George DiCaprio képregényrajzoló, anyja Irmelin Indenbirken korábbi jogi titkárnő. Nevének eredete, hogy anyja épp egy Leonardo da Vinci festmény előtt állt, amikor fia rúgott egyet. Szülei egyéves korában elváltak, de mindkét szülője gondoskodott róla. A Seeds általános iskolába járt. Gyerekként érdekelték a múzeumok, és a képregények. Később a John Marshall középiskoában tanult, majd Los Angeles Centre for Enriched Studies hallgatója lett. Ezután kezdte el érdekelni a színészet. 12 évesen már ügynökök után nézett, de kezdetben elutasították. Az egyik azt javasolta, angolosítsa a nevét Lenny Williams-ra, de DiCaprio hallani sem akart róla. 1989-ben indult be a karrierje, amikor megkapta Garry Buckman szerepét a Vásott szülök című sorozatban. Itt ismerkedett meg Tobey Maguire színészkollégájával, akivel szoros barátságot kötött. 1991-ig sorozatokban volt látható, majd megkapta a Rémecskék 3-ban Josh karakterét. 1993-ban jött a nagy áttörés, amikor az Ez a fiúk sorsa című filmben alakította a főhőst, Toby-t. 19 évesen kapta első Oscar-jelölését a Gilbert Grape-ben nyújtott alakításért. 1996-ban ismét főszerepet kapott a Rómeó és Júliában, majd elnyerte pályája egyik legemblematikusabb szerepét: 1997-ben ő lett Kate Winslet főszereplőtársa a Titanic című romantikus drámában. A film világsiker lett; máig az egyik legtöbb Oscart nyert alkotás. DiCaprio életében elérkezett az aranykorszak. Megkapta XIV. Lajos uralkodó karakterének kidolgozási jogát a Vasálarcos-ban 1998-ban. A színész úgy érezte, egyfajta sztereotipikus kép alakult ki róla, ezért először Steven Spielberg Kapj el, ha tudsz című filmjében, majd Martin Scorsese New York bandáiban vállalt szerepet. Mindkét film sikeres volt. Scorsese-vel folytatta a munkát: 2004-ben az Aviátorért megkapta második Oscar jelölését, majd ezt követte a szintén közös A tégla című akciófilm 2006-ban. A Véres gyémántokban ismét biznyított - begyűjtötte második Oscar-jelölését. 2008-ban került bemutatásra a Szabadság útai, mely kapcsán ismét Kate Winslettel dolgozott együtt, majd két évvel később főszerepet kapott Christopher Nolan Inception (Eredet) című filmjében, ami hatalmas siker lett. Ugyanebben az évben megint együtt dolgozott Scorsese-vel, a Viharszigeten. 2012-ben Quentin Tarantino filmjében, a Django elszabadul című drámában játszhatta a főgononszt. Következő filmjében, A nagy Gatsy-ben együtt játszhatott legjobb barátjával, Tobey Maguire-val, majd ismét Scorsese-vel dolgozott együtt - 2013-ban került bemutatásra a Wall Street farkasa. 2015-ben főszerepet kapott Alejandro Inárritu A visszatérő című produkciójában, mely kapcsán a filmakadémia a legjobb férfi színésznek járó Oscar-íjban részesítette DiCapriót.

Leonardo DiCaprio adatlapja Leonardo DiCaprio összes filmje

29

Russell Crowe
73 / 0

Russel Crowe 1964. április 7-én született Wellingtonban, Új-Zélandon, azonban a család nem sokkal születése után Ausztráliába költözött. Mivel szülei számos film stábjában munkát vállaltak, Russel már fiatalon megismerkedett a forgatások világával. A színészkedés kezdetben csak játék volt számára, azonban csakhamar Ausztrália legünnepeltebb gyerekszínésze lett belőle. Első jelentősebb szerepeire azonban a kilencvenes évek elejéig várnia kellett, ekkor került mozikba a Romper Stomper (1992) és a Mennyit érünk (1994). Előbbiért a Seattle-i Nemzetközi Filmfesztiválon elnyerte a legjobb színésznek járó díjat. Ekkoriban figyelt fel rá Hollywood, és 1995-ben már Sam Riami Gyorsabb a halálnál (1995) című westernjében játszotta az egyik főszerepet Sharon Stone oldalán. Szintén ebben az évben került a mozikba a SID 6.7 - A tökéletes gyilkos, melyben Denzel Washington oldalán tűnt fel. Ugyan a film nem volt nagy kasszasiker, de arra elegendő volt, hogy a Warner Bros.-nál felfigyeljenek Crowe-ra, akinek felajánlották a Szigorúan bizalmas (1997) egyik főszerepét. A filmet óriási kritikai- és közönségsikert övezte, melynek köszönhetően a színész végérvényesen beírta magát Hollywood nagyjai közé. Ezt csak tovább tetézte Ridley Scott Gladiátor című filmje, mellyel a színész 2001-ben a legjobb férfi alakítás Oscar-díját nyerte el. Egy évvel később ismét igen emlékezetes alakítást nyújtott Ron Howard az Egy csodálatos elme (2001) című filmjében, melyért újra Oscarra jelölték, azonban jelölést másodszorra már nem sikerült díjra váltania. Bár az aranyszobrocskát nem kapta meg, de Golden Globe- és BAFTA-díjjal jutalmazta a szakma. Az elmúlt években olyan sikerfilmekben szereplet, mint %% (2005), a Börtönvonat Yumába (2007), a %16995 (2009), a %82695% (2012), A lázadás (2013) vagy a (2014).

Russell Crowe adatlapja Russell Crowe összes filmje

31

Humphrey Bogart
71 / 0

Humphrey DeForest Bogart (New York, 1899. december 25. – Los Angeles, 1957. január 14.) Oscar-díjas amerikai színész. Védjegye volt a nyers, cinikus és szűkszavú stílus, modora és tehetsége Hollywood aranykorának legnépszerűbb férfisztárjává avatta. Legismertebb szerepe Rick Blaine volt a Casablanca című filmben, valamint legendás párost alkottak több filmen át majdani feleségével, Lauren Bacall-lal.

Humphrey Bogart adatlapja Humphrey Bogart összes filmje

51

Tommy Lee Jones
50 / 0

Tommy Lee Jones egy benzinkutas és egy rendőrnő gyermekekén született Texasban. Gyermekkorát beárnyékolta apja alkoholizmusa, és szülei válása is. A szomorú valóságtól menekülve focizni kezdett, és a középiskolától a Harvard csapatáig szép sikereket ért el. A színészettel középiskolás korában találkozott, ahol The Caine Mutiny Court Martial című iskolai színdarabban játszott főszerepet. A színpad nagy hatással volt rá, és miután a Harvard angol szakán diplomát szerzett, színészi álmokat dédelgetve New Yorkba költözött. Tíz nappal az érkezése után már megkapta első szerepét a Broadwayen. Számos színpadi szerep és televíziós sorozat után 1970-ben a Love Storyban mutatkozott be a filmvásznon. A film ugyan nem hozta meg számára a világhírnevet, de fontos állomása volt a karrierjének. 1975-ben úgy döntött, hogy Los Angelesben próbál szerencsét. Az áttörést Oliver Stone 1991-es JFK - A nyitott dosszié című filmje hozta meg számára, melyért Oscar-díjra is jelölték. Ekkor figyelt fel rá Andrew Davis, aki Harrison Ford oldalán ajánlott neki szerepet A szökevényben (1993), mely végül meghozta a hosszasan érlelt kritikai és közönségsikert. A filmben nyújtott alakításáért Tommy Lee Jones a Legjobb férfi mellékszereplő kategóriában Oscar- és Golden Globe-díjat nyert. Innentől már nem volt megállás, és nehéz családi körülmények között nevelkedett Jonest a tehetsége a legnevesebb filmcsillagok közé emelte. Karrierje további szakaszát olyan filmek szegélyezik, mint a Mindörökké Batman (1995), Men in Black - Sötét zsaruk (1997), Men in Black - Sötét zsaruk 2. (2002), a Nem vénnek való vidék (2007), a Men in Black - Sötét zsaruk 3. (2012) vagy a Lincoln (2012).

Tommy Lee Jones adatlapja Tommy Lee Jones összes filmje

52

Sean Connery
49 / 0

Sean Connery Oscar-díjas skót színész, James Bond egyik leghíresebb alakítója, a kilencvenes évek egyik legnagyobb sztárja. Emellett a magyar közönség olyan filmekből ismerheti, mint az A szikla, a Finding Forrester, Az első lovag, Medicine Man, a Robin Hood, a tolvajok fejedelme, vagy a Hegylakó-filmek.

Sean Connery adatlapja Sean Connery összes filmje

54

Christopher Walken
47 / 0

Walken 10 éves korában kezdte a színészkedést és 16 éves korában már a Broadwayn szerepelt. Első filmszerepét Az Anderson magnószalagok című filmben kapta. A hetvenes években nem sok sikeres filmben szerepelt, egészen az Annie Hall-ig. Az igazi áttörés 1978-ban jött el, amikor Robert De Niro és Meryl Streep oldalán szerepelt A szarvasvadász-ban. Alakításáért megkapta a legjobb mellékszereplőnek járó Oscar-díjat. Innentől kezdve nem volt megállás a csúcsig. Azazhogy 1981-ben egy csúnya eset csaknem teljesen tönkretette karrierjét: Natalie Wood színésznő rejtélyes vízbefúlását többen az ő számlájára írták, ugyanis Woods titkos viszonyt folytatott a színésszel, melyet férje Robert Wagner is megtudott. Egy, a jachtjukon történt veszekedés során fulladt vízbe a színésznő. Walken remek alakítást nyújtott a Stephen King regényből készült A holtsáv című thrillerben. Azóta számtalan remek alakítással jutalmazott meg minket, főleg gonosz szerepekben. Fontosabb filmjei: Ponyvaregény, Tiszta románc, Batman visszatér, Az utolsó emberig. Színházi alakításaiért Obie-, Clarence Derwent-, Theatre World és Tony-díjat is kapott.

Christopher Walken adatlapja Christopher Walken összes filmje

55

Joe Pesci
46 / 0

Joe Pesci olasz származású komikus, zenész, énekes 1943. február 9-én született a New Jersey állam béli Newmarkban. Átlagos családból származik: édesanyja, Mary, borbély, édesapja, Angelo, csapos és targoncavezető. Először 1964-ben nősült meg, de pár évvel később elvált feleségétől. 1988-ban feleségül vette Claudia Harot, de négy év után ez a házassága is válással végződött. A modellt egyébként egy néhány évvel későbbi eset kapcsán gyilkossági kísérlet vádjával 12 év börtönre ítélték. Joe Pesci 2008-ig Angie Everhart modellel élt együtt. Joe Pesci már fiatalon vonzódott a színpadhoz, tízéves korában pedig már a Star Time Kids című sorozatban szerepelt, így adott volt, hogy színészi karrierbe kezdjen. Először 1961-ben tűnt fel a filmvásznon a Hey Let’s Twist című musicalben, de az első komolyabb filmszerepére az 1976-os The Death Collector-ig kellett várnia. Ekkor figyelt fel rá Martin Scorsese, aki Robert De Niro (a két színész között szoros barátság alakult ki, mely meghatározónak bizonyult Pesci karrierjének szempontjából) mellett szerepet ajánlott neki a Dühöngő bika kultikus filmjében, melyért Pesci BAFTA-díjat nyert. Ezt követően számos kevéssé ismert filmben szerepet. Az igazán komoly hírnevet a Halálos fegyver 2. (1989) hozta meg számára. 1990-ben ismét lehetősége volt Scorsesevel forgatni, Nagymenőkben nyújtott alakításáért Oscar-díjjal jutalmazták. A következő években a Reszkessetek, betörők! (1990), a Reszkessetek, betörők! 2.: Elveszve New Yorkban (1992), a JFK - A nyitott dosszié (1991) valamint a Halálos fegyver 3. (1992) című filmekben láthatta a közönség. 1993-ban Robert De Niro rendezésében bemutatott Bronxi mese című filmben kapott szerepet, de együtt játszott a színésszel az 1995-ös Casinoban is. A film után Pesci úgy döntött, hogy befejezi színészi karrierjét, ám Norbert De Niro végül meggyőzte, hogy helyen van a szakmában. A Halálos fegyver 4 (1998) óta a színész csak néhány filmben játszott, melyek azonban már korántsem hozták a nevéhez méltó sikereket.

Joe Pesci adatlapja Joe Pesci összes filmje

56

Ian McKellen
46 / 0

Cambridge-ben tanult irodalmat, itt kezdett el egyetemi előadásokban játszani, majd 1961-ben minden előképzettség nélkül professzionális társulathoz szerződött, sőt 1964-ben már Laurence Olivier meghívta a National Theatre Companybe. A hatvanas években II. Richárd, II. Edward (Marlowe darabjában) és Hamlet szerepét játszotta el. 1974-től a Royal Shakespeare Company tagja lett, itt Rómeó, Macbeth és Jágó szerepében lépett színpadra. 1980-ban a Broadway-n aratott nagy sikert Peter Schaffer Amadeus című darabjában, ahol Salierit játszotta. Az egész világon vendégszerepelt mint III. Richárd, majd a Shakespare-darab modern filmváltozatában is eljátszotta a szerepet. 1991-ben lovaggá ütötték művészi érdemeinek elismeréseképpen, mint nemzedékének egyik legsikeresebb színészét. Több mint negyven díjból álló gyűjteményéből semmi sem hiányzik: Oscar-díj, Golden Globe Award, Screen Actors Guild Award, Golden Satellite Award, Tony Award, Emmy Award.

Ian McKellen adatlapja Ian McKellen összes filmje

57

Michael Douglas
44 / 0

Michael (Kirk) Douglas karrierje jó példa arra, hogyan lehetséges meghaladni a szülők hírnevét. Édesapja, Kirk Douglas ugyanis híres filmcsillag volt az ’50-es, ’60-as években. Diana Douglas, leánykori nevén Dill, pedig brit színésznő volt. Kettőjük házassága csak nyolc évig tartott, de Michael bevallása szerint ez nem viselte meg gyermekkorát, ugyanis szülei békében váltak el, és a nyarakat hosszú éveken át mindig apjával tölthette. Anyja később újraházasodott Connecticutban. Michael itt nőt fel, és itt végezte el a Choate Rosemary Hall Boy’s iskolát. Ezután Kaliforniába a Santa Barbarai Egyetemen tanult drámát, ahol Dany DeVito szobatársa volt. Kettejük közt szoros barátság alakult ki, és számos filmben dolgoztak együtt. Michael apja segített fiának kiépíteni a szükséges kapcsolatokat a filmes világban, mindezt annak ellenére, hogy korábban nem támogatta őt a filmes pályán. Néhány jelentéktelen mellékszerep után első említésre méltő alakítását a Hail, Hero! (1969) című filmben nyújtotta. Az itt nyújtott teljesítményéért Golden Globe díjra jelölték. A szintén háborúellenes, hippi közegben játszódó Lepergetett élet (1971) című filmben apjával dolgozott együtt. Ez után is sikerült szerepet kapnia olyan filmekben, mint a Napoleon és Samantha (1972), When Michael Calls (1972). A színészkedés mellett Michael kipróbálta magát producerként is. Apja volt Ken Kasey Száll a kakukk fészkére című regényének jogutódja. Michael hosszas kérlelés után végül lehetőséget kapott egy nagyobb projekt realizálásához, és egy örök klasszikust vitt a vászonra nem kisebb színészekkel, mint Dany Devito, Christopher Lloyd vagy Jack Nicholson. Michael Douglas a Száll a kakukk fészkére (1975) című film producereként Oscar-díjat kapott. Michael Douglas viszont jobban érezte magát a kamerák előtt, és vissza is tért a vászonra olyan filmekben, mint a Kóma (1978) vagy a Kína szindróma (1979). A nyolcvanas évektől aztán több filmben is DeVito oldalán tűnt fel: A smaragd románca (1984), A Nílus gyöngye (1985), A rózsák háborúja (1989). Ez idő tájt sikerült bezsebelnie egy újabb Oscar-díjat és egy Golden Globe-díjat is a Tőzsdecápák (1987) című klasszikusban nyújtott alakításáért. A nyolcvanas évek végére ő volt az egyik legjobban fizetett hollywoodi filmcsillag. Emellett nem hagyott fel a filmgyártási karrierjével sem, 1988-ban megalapította a Stonebridge Entertrainment Inc. stúdiót, mellyel több filmet is készített. Michael Douglasről a bulvársajtó azt híresztelte, hogy óriási szexuális étvággyal rendelkezik, melyre Diana Douglastől való válása adott okot, ugyanis 23 év házas élet után a hölgy arra hivatkozott, hogy Michael mániákusan követeli az együttléteket. Ezt a képet több híres filmje is alátámaszthatja: Végzetes vonzerő (1987), Elemi ösztön (1992) , a Zaklatás (1994). A válása után Catherine Zeta-Jonest, a tőle 25 évvel fiatalabb brit színésznőt vette feleségül. Douglas komoly, tekintélyt sugárzó szerepekben is megállta a helyét olyan filmekben, mint a Szerelem a Fehér Házban (1995), a Traffic (2000) vagy a Tőzsdecápák: A pénz nem alszik (2010). Emellett könnyedebb vígjátékokban is feltűnt: Ne szólj száj! (2001), Apósok akcióban (2003), Én, a nő és plusz egy fő (2006).Michael Douglas két Oscar-, és három Golden Globe-díj, valamint számos további filmes díj tulajdonosa.

Michael Douglas adatlapja Michael Douglas összes filmje

61

Jeremy Irons
40 / 0

Jeremy Irons a Wight-szigeteken született nem messze Anglia partjaitól. A fiatal Jeremy a színészi alapokat a Bristol Old Vicen sajátította el, ahol többnyire Shakespeare drámákban szerepelt.1972-ben Londonba költözött, hogy munkát találjon magának. Karrierjének egyik fordulópontját Keresztelő Jánost szerepe jelentette Godspell című zenei darabban. Első komoly filmes szerepét az 1980-as Nijinskyben kapta, melyben az orosz balett művész, Nizsinszkij szerepében láthatta őt a közönség. 1986-ban a kultikus történelmi drámában, A misszióban nyújtott alakításáért pedig már Golden Globe-díjra jelölték. Filmbéli partnere Robert de Niro volt. Jeremy Irons több alkalommal is együtt dolgozott a legendás rendezővel, David Cronenberggel. Szerepelt a rendező 1988-as Két test egy lélek, valamint az 1993-as Pillangó úrfi című filmjében is. 1990-ben A szerencse forgandóban Claus von Bülow alakításáért megkapta a jól megérdemelt Oscar-díjat is. A189 centiméter magas Jeremy Irons generációjának egyik legjobb és legtöbbet foglalkoztatott színésze. Olyan filmekben játszott, mint Kísértetház (1994), Die Hard - Az élet mindig drága (1995), a Lolita (1997), a Csodálatos Júlia (2004), a Mennyei királyság (2005) vagy a Inland Empire (2006). Irons a mozifilmek mellett olyan nagysikerű televíziós sorozatokban is feltűnt, mint az Elizabeth (2005-ben Emmy- és Golden Globe-díjat is nyert) valamint a Borgiák.

Jeremy Irons adatlapja Jeremy Irons összes filmje

63

Heath Ledger
40 / 0

Heathcliff Andrew Ledger 1979. április 4-én született Perthben, Ausztráliában. Nevét Emily Bronte egyik karakteréről, az Üvöltő szelekben szereplő Heathcliffől kapta. A színésznek egy nővére és két féltestvére van. 10 éves volt, amikor szülei elváltak. Heath már a középiskolában megpróbálkozott a színjátszással, játszott a Hamletben és a Pán Péterben is, majd 17 éves korában úgy döntött, kinőtte szülővárosát, és Sydneybe költözött. 1997-ben kisebb szerepet kapott a Blackrock (1997) című filmben, mely hozzásegítette ahhoz, hogy játszhasson a rövid életű Sweat című, olimpikonokról szóló sorozatban. Ezt követően olyan szériákban tűnt fel, mint az Otthonunk és a Paws, majd főszerepet kapott az ausztrál rendező, Gregor Jordan Kéz és ököl (Kéz és ököl – 1999) című filmjében. A szép sikereket elkönyvelő alkotásnak köszönhetően fellendülni látszott a karrierje, melyet követően olyan produkciókban kapott szerepet, mint a 10 dolog, amit utálok benned (1999), a 3 Oscar-díjra jelölt, Mel Gibson nevével fémjlezett A hazafi (2000) és a Lovagregény (2001). A könnyed vígjátékokról Heath fokozatosan és tudatosan tért át a komolyabb színészi teljesítményt igénylő szerepekre. Egy rövid rész erejéig feltűnt a Szörnyek keringője (2001) című drámában és A gyávaság tollaiban (2002) is. A Ned Kelly - A törvényen kívüli (2003) viszont hatalmas bukásnak bizonyult, és a nemzetközi premiert sem érte meg. A kétezres évek elején játszott a A bűn rendje (2003), a Víz és föld urai (2005) és a Grimm (2005) című filmben, majd Jake Gyllenhaal mellett megkapta élete szerepét Ang Lee 3 Oscar-díjas Túl a barátságon című alkotásában. Ledgert alakításáért számos nívós szakmai díjjal jutalmazták, de jelölték Golden Globe- és Oscar-díjra is. Ledger következő szerepeit már nagyon tudatosan választotta, láthattuk a Casanova (2005), a Candy (2006) és a Bob Dylan életén alapuló I'm not there - Bob Dylan életei (2007) című filmekben is. Heath nagy kihívás elé nézett, amikor megkapta Joker szerepét Christopher Nolan A sötét lovag című filmjében. Az ikonikus gonosztevőt korábban Jack Nicholson formálta meg, aki emlékezetes alakításával igen magasra tette a lécet. Heath Ledger azonban felnőtt a feladathoz, és kiváló teljesítményéért több mint harminc poszthumusz díjat kapott, köztük Golden Globe-, BAFTA- és Oscar-díjat is. Heath a Túl a barátságon forgatásán ismerte meg későbbi feleségét, Michelle Williamst, akitől 2005-ben született egy lánya, Matilda. A színész 2008. január 22-én hunyt el a Doctor Parnassus és a képzelet birodalma (2009) című film forgatása közben New Yorkban. Halálát gyógyszer-túladagolás okozta.

Heath Ledger adatlapja Heath Ledger összes filmje

65

Ralph Fiennes
36 / 0

Ralph Nathaniel Twisleton Wykeham Fiennes 1962-ben született, édesapja, Mark farmer és fotós, édesanyja, Jennifer "Jini" író. 5 testvére van. Fiennes Károly walesi hercegnyolcadik unokatestvére. Az egyházi fiúiskola után a Chelsea-i Művészeti és Formatervezési Főiskola és a Royal Academy of Dramatic Arts falai között végezte tanulmányait. 1987-ben lett a Royal National Theater tagja, egy évvel később pedig a Royal Shakespeare Company társulatához szerződött. Filmes karrierjében az áttörést a Steven Spielberg rendezésében bemutatott Schindler listája (1993) hozta meg, alakításáért Oscar-díjra jelölték. A filmben egy koncentrációs tábor náci parancsnokát alakította Liam Neeson oldalán. Ezt olyan sikerfilmek követték, mint Az angol beteg (1996), A napfény íze (1999 – a rendező Szabó István) és A vörös sárkány (2002). 2005-től a Harry Potter franchsie mindegyik filmjében Voldemortot alakította, melynek köszönhetően a fiatalabb korosztály körében is nagy népszerűségre tett szert. 2010-ben újra együtt játszott Liam Neesonnal A titánok harca című filmben. A A Grand Budapest Hotel (2014) főszerepét eredetileg Johnny Depp játszotta volna, végül M. Gustave karakterét mégis Fiennes kapta meg, aki kiváló alakítást nyújtott. Rendezőként 2012-ben a nagysikerű Coriolanus című filmmel mutatkozott be, melynek ő volt főszereplője és producere is. Ezt követte 2013-ban a A titokzatos szerető, mellyel ismét kivívta a szakma elismerését.

Ralph Fiennes adatlapja Ralph Fiennes összes filmje

66

Johnny Depp
36 / 0

Johnny Depp (Kentucky, Owensboro, 1963. június 9. –) Golden Globe-díjas amerikai színész. John Christopher Depp II, 1963. június 9-én, vasárnap látta meg a napvilágot Owensboróban. Anyja, Betty Sue Palmer pincérnőként, apja, John mérnökként dolgozott. Két lánytestvére van (Christie és Debbie), és egy fiútestvére (Danny, aki író lett). Legjobb gyerekkori barátja a nagyapja volt, ám ő nem sokkal a család Floridába költözése után elhunyt. Floridában nőtt fel. Tizenkét éves korában az anyja vett neki egy elektromos gitárt, és Johnny különféle garázsbandákban kezdett játszani. Tizenöt évesen a szülei elváltak, és Depp az alkoholba és a drogba menekült, otthagyta a középiskolát, hogy rockzenésszé váljon. Egyszer elmesélte az „Inside the Actors Studio”-nak, hogy két héttel az iskolából való eljövetele után megpróbált visszamenni, de az igazgató azt mondta neki, hogy kövesse az álmát, és legyen zenész. A „The Kids”-ben játszott. Karrierjének indulása Nicolas Cage nevéhez fűződik, akivel Los Angelesben ismerkedett meg a 80-as évek elején. Az akkor még szintén ismeretlen színész ajánlotta be a Rémálom az Elm utcában című, ma már klasszikus horrorfilmbe. Kisebb szerepet kapott a A szakasz című filmben. Ügynöke rábeszélésére nehezen ugyan, de elfogadta a 21 Jump Street című sorozat egyik főszerepét. A bűnügyi sorozatban 3 évig szerepelt, pedig nem tervezte tovább egy évnél a tévés karrierjét. A filmes áttörést azonban az 1990-es Tim Burton rendezésében készült Ollókezű Edward hozta meg számára. Burtonnel azóta további közös filmjük is volt: az Ed Wood, Az Álmosvölgy legendája, a Charlie és a csokigyár és A halott menyasszony (ebben Depp az egyik bábszereplő hangját kölcsönözte), valamint a Sweeney Todd, a Fleet Street démoni borbélya és Alice Csodaországban és a 2012-es Éjsötét árnyék. Ez utóbbiban rendezte nyolcadszorra Tim Burton Johnny Deppet. A filmben Depp női partnerei Michelle Pfeiffer, - és immár ötödik alkalommal - Helena Bonham Carter. A Monty Pythonos Terry Gilliammel is dolgozott együtt a Félelem és reszketés Las Vegasban című filmben. A közönség kedvencévé Jack Sparrow kapitány szerepe avatta A Karib-tenger kalózai-filmekben. Ezért 2004-ben Oscar-díjra jelölték. Továbbá kapott egy jelölést az Én, Pán Péter című drámában alakított szerepéért. Jelölték a Brit Filmakadémia díjára (BAFTA-díj) is ugyanezért a két filmért. 2004-ben megkapta a Screen Actors Guild Awardot A Karib-tenger kalózai: A Fekete Gyöngy átka című filmért. A francia filmszakma elismeréseképpen César-díjat kapott 1999-ben. 2008-ban megkapta a Golden Globe-díjat a Sweeney Todd, a Fleet Street démoni borbélya című Tim Burton rendezte musicalért. Ugyanezért a szerepért jelölték Oscar-díjra is. 2009 augusztusában megjelent a Közellenségek című filmje, és még ebben az évben egy kisebb szerepet játszott a Doctor Parnassus és a képzelet birodalma című filmben (eredetileg nem tervezte, hogy játszani fog a filmben, de mivel az alkotás főszereplője, Heath Ledger meghalt, így mégis elvállalta a szerepet). 2010 februárjában Keith Richardsról, a The Rolling Stones gitárosáról forgatott egy dokumentumfilmet, saját maga rendezésében.[1] 2010 márciusában megjelent az Alice Csodaországban háromdimenziós Disney filmje. 2011. május 20-ra tervezték a negyedik A Karib-tenger kalózai film (Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides) bemutatóját, háromdimenziós változatban.

Johnny Depp adatlapja Johnny Depp összes filmje

69

Joaquin Phoenix
32 / 0

Joaquin Rafael Bottom 1974. október 28-án született született Puerto Ricóban. Négy testvére van, River (elhunyt 1993-ban), Summer, Liberty, Rain, mindegyikük színész. Szülei tagjai voltak a Children of God nevű szektának és Joaquin gyermekkorában beutazták egész Dél-Amerikát, közben azoban a gyerekek nem kaptak megfelelő oktatást. Miután szülei otthagyták a szektát, Los Angelesben telepedtek el. A mozivásznon az Űrtábor (1986) című filmmel debütált volt, majd szerepet kapott az elsöprő kritikai sikereket arató, Steve Martin főszerelésével bemutatott Vásott szülőkben (1989). Ezt követően egy időre felhagyott a színészkedéssel, és apjával beutazta Dél-Mexikót. 1993-ban került ismét a figyelem középpontjába, amikor bátyja, River, a karjaiban halt meg drogtúladagolásban. A tragédia után egy évre teljesen elvonult a nyilvánosság elől. 1994-ben kezdett újra forgatni, olyan filmekben kapott szerepet, mint a Majd\' megdöglik érte (1995), a 8 milliméter (1999) vagy az 5 Oscar-díjas Gladiátor (2000). Az ezredfordulót követően Hollywood egyik legsokoldalúbb drámai színészeként tartották számon, láthattuk a Jelek (2002), A falu (2004) és Hotel Ruanda (2004) című produkciókban is. 2005-ben Johnny Casht alakította A nyughatatlan című filmben, amelynek kedvéért énekelni és gitározni is megtanult. Emlékezetes alakításáért Golden Globe-díjat kapott, énekhangja pedig Grammy-díjat ért. Legutóbbi filmjei a Philip Seymour Hoffman nevével fémjelzett The Master (2012) és az Oscar-díjas A nő (2013), mindkét alkotás remek kritikai fogadtatásban részesült. A '90-es évek elején 3 évig járt Liv Tylerrel, azóta több rövidebb kapcsolata is volt. Vegetariánus és sokat jótékonykodik, illetve önkéntes munkát is vállal különböző humanitárius szervezeteknél.

Joaquin Phoenix adatlapja Joaquin Phoenix összes filmje

70

Colin Firth
32 / 0

Colin Andrew Firth (1960. szeptember 10.) Oscar-díjas angol színész. A Büszkeség és balítélet (Pride and Prejudice, 1995) című filmmel lett ismert, ő játszotta Mr. Darcy szerepét. Ezt követte a Bridget Jones naplója (Bridget Jones's Diary, 2001), ahol szintén Darcy-t játssza. A 66. Velencei Filmfesztiválon elnyerte a Volpi serleget a legjobb színész kategóriában, Tom Ford megformálásáért az Egy egyedülálló férfiben. A filmben egy egyetemi professzort alakít, aki magánnyal küzd, miután életre szóló partnere. Tom Ford divattervező ezzel a filmmel debütált, mint rendező. A szerep Colinnak rengeteg jelölést hozott, többek között az Oscarra, az Arany Glóbuszra, de Screen Actors Guild-ra, BAFTA-ra, és BFCA-re is jelölték érte. Egy BAFTA-díjat nyert is legjobb mellékszereplő kategóriában 2010 februárjában. 2010-ben az A király beszédében megformálta Albert yorki herceget, azaz VI. György királyt. 2011. január 16-án Colin a „Legjobb előadás egy drámában” kategóriában elnyerte az Arany Glóbuszt az A király beszédéért. 2011. január 30-án a Screen Actors Guild is megjutalmazta a legjobb színésznek járó díjjal a szerepért. 2011 februárjában legjobb színész lett a 2011 BAFTA-díjátadón is. 2011. február 27-én pedig elnyerte az Oscar-díjat is, szintén a dadogós király megformálásáért.

Colin Firth adatlapja Colin Firth összes filmje

72

Christian Bale
29 / 0

Christina Bale 1974. január 30-án született Pembrokeshire-ben, az Egyesült Királyságban egy cirkuszi táncosnő és egy pilóta gyermekeként. Egész fiatalon vonzódott a színjátszás iránt, és tizenhárom évesen már szerepet kapott Steven Spielberg 1987-es A Nap birodalma című filmjében. A főszerepre mintegy 4000 gyerek jelentkezett, de Bale bizonyult a legjobbnak. Ugyan a film nem tett szert olyan szintű sikerekre, mint az E.T. A földönkívüli (1982), de a szerep óriási lépésnek bizonyul a fiatal színész karrierjében, aki alakításáért a National Board of Review és a Young Artist Award díját is elnyerte. Ezt követően karrierje egy csapásra emelkedő pályára állt. Néhány évvel később már olyan színészek mellett volt lehetősége játszani, mint Nicole Kidman (Egy hölgy arcképe – 1996) vagy Ewan McGregor (Bálványrock - Velvet Goldmine – 1998). 1999-ben Jézus szerepében láthatta őt a közönség a Mária, Jézus anyja című filmben Karrierjének fordulópontját az Amerikai pszichó (2000) jelentette, melyben igen emlékezetes alakítással formálta meg a pszichopata Parick Bateman. A filmben Leonardo DiCaprio, Brad Pitt és Edward Norton voltak a partnerei. Ugyan a kritikusok már korábban is méltatták tehetségét, azonban csak ekkor tett szert széleskörű népszerűségre. Néhány felejthetőbb film után szerepet kapott a 2004-es A gépészben, melynek kedvéért 30 kilóra fogyott, alakítását pedig nem győzte méltatni a szakma. A világhírnévre azonban 2004-ig kellet várnia, ekkor mutatták be a Mementó (2000) és az Álmatlanság (2002) rendezőjének, Christopher Nolan Batman: Kezdődik! című filmjét, melyben Bale alakította az ikonikus képregényhőst. A film meghódította a világot, és az elképezetően népszerű két folytatásnak köszönhetően (A sötét lovag – 2008, A sötét lovag: Felemelkedés – 2012) Bale bebiztosította helyét a legnagyobb hollywoodi filmcsillagok között. A 2000-es évek második felétől a Batman-filmeken kívül olyan sikeres alkotásokban láthattuk, mint A tökéletes trükk (2006), az I'm not there - Bob Dylan életei (2007), Börtönvonat Yumába (2007), Terminátor - Megváltás (2009), a Közellenségek (2009), The Fighter - A harcos (2010) vagy az Amerikai botrány (2013). Christian Bale The Fighter - A harcosban (2010) nyújtott alakításával Golden Globe- és Oscar-díjat nyert. 2014-ben az Amerikai botrányért ismét jelölték, a jelölést azonban végül nem sikerült díjra váltania. Legközelebb Ridley Scott bibliai ihletettségű Exodus: Istenek és királyok (2014) láthatjuk, melyben Mózest fogja alakítani. A színész 2000. január 29-én vette feleségül Sibi Blazic színésznőt, akitől 2005-ben született meg kislánya, Emmeline. Christian Bale számos jótékonysági szervezet és alapítvány tagja.

Christian Bale adatlapja Christian Bale összes filmje

73

Edward Norton
29 / 0

Edward Harrison Norton 1969. augusztus 18-án született a Columbia állambeli Boston-an. Apja, Edward Mower Norton Jr. Vietnamban szolgált, anyja Lydia Robinson angoltanár volt. Két kisebb testvére van, Molly és Jim. A Yale egyetemen szerzett diplomát történelem szakon. Egyetemista korában is szerepelt több színházi darabban, ezután döntött úgy, hogy színész lesz. 1996-ban debütált a legbelső félelem című filmben, melyben Richard Gere mellett láthattuk. A játékáról pozitívan nyilatkoztak a kritikusok, és rögtön megnyerte a Golden Globe-díjat a legjobb férfi epizódszereplő kategóriában. 1998-ban az Amerikai História X-ben játszott, majd 1999-ben Brad Pitt és Helena Bonham Carter oldalán csillogtatta meg tehetségét a Harcosok Klubjában. Hogy felkészüljön a forgatásra, a film előtt bokszolni tanult. 2000-ben rendezte első filmjét, a Keeping the faith-et, avagy az Ég velünk!-öt. Ezután pár évig eltűnt a reflektorfényből, de 2002-ben főszerepet kapott a Hannibal-trilógia befejező részében, a Vörös Sárkányban Ralph Fiennes, Anthony Hopkins és Harvey Keitel mellett. Ugyanebben az évben szerepelt az Utolsó éjjel-ben. Előbbi megosztotta a közönséget, de a sikere így is megkérdőjelezhetetlen. A 2000-es években rendkívül sok filmben szerepelt: 2003 - Olasz meló, 2005 - Mennyei királyság, 2005 - San Fernando völgye, 2006 - A mágus, 2006 - Színes fátyol. 2008-ban lehetőséget kapott egy újabb főszerepre, ezúttal egy Marvel-filmben tűnt fel Bruce Bannert/Hulk szerepében. Átírta a forgatókönyvet, ám a filmet vegyesen fogadták. Habár arra számított, hogy ismét ő játszhatja a karaktert a Bosszúállókban, Mark Ruffalo-val leváltották. Később már nem is bánta a döntést, mondván, ha a szerephez lett volna kötve, nem játszhatott volna olyan filmekben, mint a Holdfény Királyság, vagy a Grand Budapest Hotel (mindkét sikerfilmet Wes Anderson rendezte), illetve a szintén '14-es Oscar-díjas Birdman. 2016-ban egy drámában, a Váratlan szépségben számos A-listás hollywoodi sztár mellett láthattuk. Több filmes is azon az állásponton van, hogy Nortonnal nem könnyű együtt dolgozni, mert túlságosan komolyan kezel mindent. Több emberrel is összeveszett emiatt. Öt éve házas, a felesége Shauna Robertson, kanadai producer. Egy gyerekük van. Norton a Baltimore Orioles baseballcsapat rajongója. Van pilóta engedélye, szenvedett már légibalesetet. 2012-ben James McAvoy és Woody Harrelson társaságában részt vett egy jótékonysági focimeccsen.

Edward Norton adatlapja Edward Norton összes filmje

74

Gary Oldman
28 / 0

Gary Oldman ikonikus gazemberek, gyilkosok, elmebetegek megformálójaként tett szert széleskörű ismertsége, idővel azonban sikerült kitörnie a negatív hős skatulyájából. Hamar világossá vált, hogy fantasztikus karakterszínész, aki bármilyen műfajban képes emlékezeteset alkotni. London egyik nyomornegyedébe született, apja nem sokkal ezután elhagyta a családját. Egy ilyen környezetből bekerülni a brit színészi elit körébe szinte emberfeletti teljesítményt követelt. Gary Oldmannak viszont sikerült, és mint számos kollégája, ő is színpadi színészként kezdte pályafutását, ahol hamar elismerést vívott ki magának a nézőktől és a kritikusoktól egyaránt. Nem is kellett sokáig várnia a filmes szerepekre. Pályafutása elején olyan filmekben szerepelt, mint a Időközben (1984), a Sid és Nancy (1986) és a Hegyezd a füled! (1987). Kiemelkedő színészi kvalitásai gyorsan elrepítette őt az Egyesült Államokba, ahol 1990-ben már Sean Pennel játszott együtt a A pokol konyhája című filmben, amelyben továbbra is rosszfiút alakított. A '90-es években számos filmben szerepelt, és szinte mindegyikben negatív figurát alakított: JFK - A nyitott dosszié (1991), Drakula (1992), Léon, a profi (1994), Az ötödik elem (1997), Az elnök különgépe (1997), Lost in Space - Elveszve az űrben (1998). Az ezredforduló tájékán számos kritikailag elismert alkotásban tűnt fel (Hannibal - 2001, Úttalan út - 2002), azonban néhány gyengébb film is belekerült az életművébe (Bűn - 2003). 2004-ben szerepet kapott a Harry Potter és az azkabani fogolyban, melynek köszönhetően a fiatalabb generáció körében is széleskörű népszerűségre tett szert. 2005-ben Christopher Nolan pozitív szereppel bízta meg a Batman: Kezdődik!ben, amelyben Jim Gordont alakította. Később még kétszer volt alkalma eljátszani Gotham rendőrfőnökét A sötét lovag (2008) és A sötét lovag: Felemelkedés (2012) című filmekben. A 2010-es évek végén ismét többnyire negatív karaktereket formált meg: Éli könyve (2010), Paranoia (2013). Meglepő módon a 2011-es a Suszter, szabó, baka, kém filmben nyújtott alakításáért jelölték először Oscar-díjra. Legutóbb olyan filmekben láthattuk, mint a Robotzsaru (2014) és A majmok bolygója: Forradalom (2014). A színészkedés mellett a Éhkoppon (1997) és a Jack White: Unstaged (2012) című filmekkel rendezőként is kipróbálta magát a filmvásznon.

Gary Oldman adatlapja Gary Oldman összes filmje

75

Brad Pitt
27 / 0

Brad Pitt Oklahomában született, de a Missouri állam béli Springfieldben nőtt fel. Középiskolás éveiben főleg sporttal foglalkozott, az iskolai tanács tagja volt és érdeklődéssel fordult az iskolai musicalek felé. A Missouri Egyetemen újságírást tanult (főleg reklám szakirányban), de ezen kívül különféle iskolai szórakoztató műsorokban is szerepet vállalt. Tanulmányai befejeztével Kaliforniába költözött, ahol számos munkát vállalt. Kipróbálta a limuzin-sofőrködést, de szállított hűtőket is. Az el Pollo Loco nevű cégnél dolgozva még csirkekosztümben is feltűnt az utcán. Ridley Scott felfigyelt a fiatal srácra, és szerepet ajánlott neki a Thelma és Louise (1991) című filmjében, aki ezután lassan, de biztosan elindult a filmcsillagok útján. A 12 majom (1995) című, posztapokaliptikus alkotás miatt elutasított egy filmszerepet Tom Hanks-szel, végül azonban Terrry Gilliam filmje meghozta számára az első Oscar-jelölést. Érdekesség, hogy 1997-ben készült filmje, a %% (1997) óta Brad Pitt nem teheti be a lábát Kínába. Karrierjének fordulópontját a Trója (2004) jelentette, melynek köszönhetően elfoglalhatta helyét az akciósztárok között. Ezt követte 2005-ben a Mr. és Mrs. Smith (2005), melynek forgatása során megismerkedett Angelina Jolieval, aki miatt elvált korábbi feleségétől. Karrierje során számos különböző műfajú filmben játszott, melybe éppúgy beletartoznak a hollywoodi szuperprodukciók (Megaagy – 2010), és a komoly színészi kavlitásokat igánylő alkotások (Becstelen brigantyk – 2009, Az élet fája – 2011). Két jelölést gyűjtött be az évek során: egyet a Benjamin Button különös élete (2008) című filmben nyújtott alakításáért, a másikat a Pénzcsináló (2011) című drámáért. 1996-ban kezdődött kapcsolata Gwyneth Paltrowval, akivel 1997-ben szakítottak, majd 1999-ben feleségül vette Jennifer Anistont, akitől 2005-ben vált el. Jelenleg Angelina Jolie férje. Hat gyermekük van, két fiút és egy lányt fogadtak örökbe.

Brad Pitt adatlapja Brad Pitt összes filmje

76

Hugh Jackman
25 / 0

Színházi alakításaiért számos díjat kapott Ausztráliában, és filmfőszerepeket is játszott, például: "Paperback Hero", "Erskineville Kings". A londoni West Enden, az "Oklahoma!" című musicalben nyújtott alakításáért elnyerte a legjobb musicalszínésznek járó Olivier-díjat. Jackman első amerikai filmszerepét az X-Men - A kívülállókban kapta.

Hugh Jackman adatlapja Hugh Jackman összes filmje

77

Matt Damon
25 / 0

Matthew Paige "Matt" Damon amerikai színész, filmproducer és forgatókönyvíró 1970. október 8-án született Bostonban. Cambridge-ben nőtt fel, Massachusetts államban. Színészi karrierjét középiskolásként kezdte; kisebb színházi produkciókban vett részt, majd hivatásos színésznek állt. Debütálására a Mystic Pizza (1988) című filmben került sor. Az igazi áttörésre és szakmai hírnévre a 1997-ben bemutatott Good Will Hunting című filmdrámával sikerült szert tennie, ahol Ben Affleck mellett volt lehetősége játszani. Alakítása Golden Globe-díjat eredményezett és jelölték az Oscar-díjra is a legjobb színész kategóriában. Ezt követően olyan kíváló szerepekkel erősítette meg helyét a legkiválóbb hollywoodi színészek sorában, mint a névadó karakter a Ryan közlegény megmentése (1998), az antihős az A tehetséges Mr. Ripley (1999), a bukott angyal Dogma (1999), a brilliáns elemző a Sziriana (2005 ) és egy ír-amerikai bűnöző A tégla (2006) című alkotásokban. Damon igazán Jason Bourne-ként vált ismertté a Bourne-filmekből (2002-2016), de sokan emlékeznek rá az Ocean's trilógiából (2001-07) is. Legutóbbi sikeres filmjei közé tartozik az Elysium - Zárt világ (2013), a Műkincsvadászok (2014) és a Christopher Nolan rendezte Csillagok között (2014). Ismét Oscar-jelölésben részesült a legjobb mellékszereplő és a legjobb színész kategóriában is a Marson rekedt űrhajós megformálásáért a Mentőexpedícióban (2015) nyújtott alakítása kapcsán. A színész amellett, hogy filmekben játszik és rendez, hangmérnöki teendőket is ellát úgy animációs-, mint dokumentumfilmekben. Aktívan részt vesz jótékonysági munkákban, beleértve a ONE kampány-t, a H2O Africa Foundationt, és Water.org-ot. Matt Damon nős, feleségével, Luciana Bozan Barrosoval három lány boldog szülei.

Matt Damon adatlapja Matt Damon összes filmje

78

Tom Cruise
25 / 0

Thomas Cruise Mapother 1962. július 3-án született a New York állam béli Syracuse-ban. Egy testvére van, Lee Ann. Gyerekkorában sokat költöztek, ezért többször kellett iskolát váltania, és nehezen ment neki a tanulás is. 1974-ben szülei elváltak, Tom és testvére anyjánál maradt. A legtöbb színészhez hasonlóan karrierjét színházakban, de kisebb filmszerepeket is kapott (Végtelen szerelem – 1981, A kívülállók – 1983). 1983-ban a Kockázatos üzlet című filmben nyújtott alakításával hívta fel magára a figyelmet, melyet olyan alkotások követtek, mint a Tökéletes mozdulatok (1983) és a Legenda (1985). 1986-ban főszerepet játszott a Top Gunban, melynek köszönhetően világhírnévre tett szert. 1988-ban a Koktél és az Esőember című filmekben láthattuk., 1989-ben pedig karrierje egyik mérföldkövéhez érkezett, amikor a Született július negyedikén (1989) című filmben nyújtott alakításáért Oscar-díjra jelölték. Legismertebb filmjei a '90-es évekből az Egy becsületbeli ügy (1992), A cég (1993), az Interjú a vámpírral (1994), a Jerry Maguire - A nagy hátraarc (1996), valamint a Magnólia (1999). Bár már 1996-ban is ismert színésznek számított, karrierjében az áttörést a Mission: Impossible példátlan sikere hozta meg, mely több film több folytatást is kapott. Az ezredforduló után a Mission Impossible franchise részein kívül olyan hollywoodi szerprodukcióban tűnt fel, mint a Vanília égbolt (2001), a Különvélemény (2002), a Collateral - A halál záloga (2004), a Világok harca (2005), a Trópusi vihar (2008), a Valkűr (2008), a Mindörökké rock (2012), a Jack Reacher (2012), a Feledés (2013) vagy A holnap határa (2014). 1987 és 1990 között Mimi Rogers volt a felesége. Még a válás évében, 1990-ben elvette Nicole Kidman színésznőt. A '90-es évek hollywoodi álompárjának nem született gyermeke, Isabella Jane-t és Connor Antony-t örökbe fogadták. 2001-ben elváltak, ezután követően három évig Penélope Cruzzal alkotott egy párt. 2006-ban feleségül vette Katie Holmest, és még ugyanebben az évben megszületett kislányuk, Suri. Kapcsolatuk 2012-ben válással végződött.

Tom Cruise adatlapja Tom Cruise összes filmje

79

Robert Downey Jr.
23 / 0

Robert John Downey Jr. 1965-ben született a New York-i Greenwich Village-ben, az underground filmes Robert Downey Sr. és Elsie Downey fiaként. Nővére az író, színésznő Allyson Downey. 20 éves korában egy szezon erejéig csatlakozott a híres Saturday Night Live stábjához erejéig, ezt követően színészi ambíciókat dédelgetve Hollywoodba költözött. Első komolyabb szerepét a James Toback rendezésében bemutatott A nővadász (1987) című filmben kapta, de ugyanebben az évben Bret Easton Ellis könyvének filmadaptációjában, a Nullánál is kevesebb-ban (1987) láthattuk. Karrierjében az áttörést Richard Attenborough filmje, a Chaplin (1992) hozta meg, melyben ő alakította az ikonikus komikust. A film kedvéért megtanult hegedülni, balkézzel teniszezni, de Chaplin jellegzetes testtartását is remekül utánozta. 1996 és 2001 között igen nehéz időszakon ment keresztül, kábítószerrel való visszaélés és egyéb incidensek miatt többször tartóztatták le. Egy ideig börtönben is volt, rehabilitációra járt és többször rúgták ki filmforgatásokról is. Ennek ellenére az Ally McBeal című sorozatban nyújtott alakításáért megkapta az első Golden Globe-díját, ezt követően azonban ismét visszacsúszott. Kitartásának és Mel Gibson közbenjárásának köszönhetően a kétezres évek második felében karrierje ismét felfele kezdett ívelni. Olyan filmekben kapott szerepet, mint a Durr, durr és csók (2005), a Kamera által homályosan (2006) és Zodiákus (2007). A Trópusi vihar (2008) című óriási sikereket elért komédiában Kirk Lazarus szerepében igen emlékezetes alakítást nyújtott Ben Stiller és Jack Black oldalán. Karrierjének csúcsára a 2008-as képregény adaptációval, A vasemberrel ért fel, melynek mindhárom folytatásában ő játszotta Tony Starkot (Vasember 2 – 2010, Vasember 3 – 2013), de az ikonikus hős karakterében olyan filmekben is feltűnt, mint A hihetetlen Hulk (2008), a A tanácsadó (2011) és a Bosszúállók (2012). Hírnevét tovább növelte, mikor Guy Richie filmjeiben (Sherlock Holmes – 2009), Sherlock Holmes: Árnyjáték – 2011) megkapta a népszerű mesterdetektív, Sherlock Holmes szerepét. Filmbéli partnerét, Dr. Watsont Jude Law játszotta. Több évig alkotott egy párt Sarah Jessica Parkerrel volt, de drogproblémái miatt végül szakítottak. Első felesége Deborah Falconer volt, azonban házasságuk válással végződött. 2005-ben vette el Susan Levin, akivel megalapították a Team Downey produkciós cégüket. Két fia született. Énektudását már többször megcsillogtatta, Joni Mitchell River és Chances Are című dalait Vonda Sheparddal énekelte duettben, de a közelmúltban Stinggel is fellépett. 2005-ben saját lemezt adott ki The Futurist címmel.

Robert Downey Jr. adatlapja Robert Downey Jr. összes filmje

80

Liam Neeson
21 / 0

William John "Liam" Neeson OBE (Ballymena, Észak-Írország, 1952. június 7. –) Oscar-díjra jelölt északír színész. A nagy áttörés 1990-ben következett be Neeson számára, amikor is Sam Raimi rendező Darkman című mozijának főszerepét alakította és az alkotás szakmai és közönségsikert aratott. Ennek ellenére Liam mégis inkább a színpadot választotta és a Broadwayn debütált Eugene O’Neill Anna Christie című darabjában. A másik nagy változás Liam pályafutásában Steven Spielberg nevéhez fűződik, akinek felesége közbenjárásával megkapta Oskar Schindler szerepét, a Schindler listája (1993) című filmeposzban. Spielberg a szerep érdekében ugyan kezdetben sikertelen hízókúrára fogta Neesont, azonban végül a színész karcsún is nagyszerű alakítást nyújtott és a filmre Oscar-díjak záporoztak. Liam tehát egy csapásra sztár lett és következhetett egy romantikus film, méghozzá Walter Scott klasszikus regényéből, a Rob Roy, természetesen Liammal a címszerepben. Majd megint egy nevezetes ír hazafi következett, Michael Collins aki az ír köztársasági hadsereg vezetője volt. Amikor 1999-ben Hollywoodban terjedni kezdtek a pletykák, hogy George Lucas szereplőket keres új Csillagok háborúja-filmjéhez, Neeson azonnal belelkesedett és erőfeszítéseit siker koronázta, hiszen ő kapta meg Qui-Gon Jinn szerepét Ewan McGregor partnereként. A Baljós árnyak azonban vegyes visszhangokat váltott ki, viszont a közönség és a kritika is egyaránt elismerte Neeson kiváló játékát. 2004-ben Bill Condon rendezővel találta meg a közös hangot és Neeson Alfred Kinsey szexológus bőrébe bújt. Neeson habozás nélkül elfogadta Christopher Nolan felkérését a Batman: Kezdődik! című képregényfilmbe, melyben Henry Ducard szerepét kapta meg. Újabban ismét Spielberggel készül forgatni az Abraham Lincoln életéről készülő film kapcsán.

Liam Neeson adatlapja Liam Neeson összes filmje

81

Mel Gibson
20 / 0

Mel Columcille Gerard Gibson (Peekskill, New York, 1956. január 3. –) amerikai születésű, kétszeres Oscar és Golden Globe díjas ausztrál színész, filmrendező és producer. Legemlékezetesebb szerepei: Max Rockatansky a Mad Max mozifilmsorozatban, és a Halálos fegyver (Lethal Weapon) sorozat főszerepei. Ő rendezte az Oscar-díjas A rettenthetetlen (Braveheart) című filmet, melynek főszerepét is eljátszotta, valamint ő rendezte a 2004-es A passió (The Passion of the Christ) és a 2006-os Apocalypto című filmet is. Még 1985 februárjában megkapta a People magazin „legszexibb élő férfija” címét. Gibson Peekskillben, New York államban született, Hutton Gibson és Anne Reilly Gibson tíz gyermeke közül a hatodikként. A család még örökbe fogadott egy gyermeket, így a gyermekek száma tizenegyre nőtt. Mel egyik öccse, Donal Gibson szintén színész lett. Noha Gibson hangoztatja amerikai állampolgárságát, tizenkét éves korától (1968) Ausztráliában él. A Jeopardy! című tévéműsorban 1968-ban aratott sikerét követően Gibson apja egész családját Sydneybe költöztette: egyrészt így tiltakozott a vietnámi háború ellen, amely miatt idősebb fiait a besorozás veszélye fenyegette, másrészt úgy gondolta, hogy az amerikai társadalomban történt változások erkölcstelenek. Gibson korai filmjeiben szembeötlő emlékezetes ausztrál akcentusa, pl. Tim, 1979. Karrierje felívelése ugyanebben az évben a Mad Max című akciófilmmel indult. Néhányan kritizálták Mel Gibsont és apját hagyományos katolikus hitük és politikai nézeteik miatt, ami az antiszemitizmus és a holokauszttagadás vádját is rájuk hozta. Miután megalapozta nevét és anyagi helyzetét a Mad Max és a Halálos fegyver sorozattal, Gibson megrendezte és főszereplője volt az Oscar-díjas A rettenthetetlen című filmnek. A film rendezőjeként ő lett a 6. Oscar-díjas színészből lett filmkészítő, megkapva a Legjobb rendezőnek járó szobrot. 2004-ben a nagy sikerű A passió rendezője és producere volt, amely filmben Jézus utolsó óráit vitte vászonra. Mel Gibsont Ausztrália tiszti fokozatú érdemrendjével tüntették ki. 2004-ben a Forbes magazin „a világ legbefolyásosabb sztárjai”-nak listáját is vezette. Karrierje kissé leszállóágba került azután, hogy 2006 júliusában rendőrök ittas vezetésen kapták és a színész részegen dühöngve antiszemita megjegyzéseket tett. (A két évvel korábban bemutatott A passió c. filmje kapcsán is már megfogalmazódtak ilyesfajta kritikák vele szemben.) Később azt mondta, hogy régóta alkoholproblémái vannak.[4] Ezt a botrányt tetézte azzal, hogy négy évvel később akkori orosz származású barátnőjét – akiért hét addigi gyermeke anyját hagyta ott 26 év házasság után – többször tettleg bántalmazta, közös gyermekük jelenlétében is. A színész végül egyéves próbaidőt kapott és kötelező indulatkezelési terápián kellett részt vennie. 2010-ben mutatták be a Sötétség határán című krimijét, amiben öt év után ismét kamera elé állt, de a film nem volt túl sikeres alkotás. A következő filmje a 2011-es A hódkóros, amiben egy plüss hóddal beszélgető menedzsert alakít. 2012-ben a Börtönregény című akciófilmben szerepelt, ezt követte a 2013-as Machete gyilkol és a 2014-es A feláldozhatók 3. . Majd 2016-ban Az utolsó emberig című akciófilmben az apát alakítja, aki a lányát védi.

Mel Gibson adatlapja Mel Gibson összes filmje

82

Harrison Ford
19 / 0

Harrison Ford 1942. július 13-án-ben született Chicagóban, az Amerikai Egyesült Államokban. Harrison magának való, félénk gyerek volt, aki erdésznek készült. Eleinte kisebb színdarabokban lépett fel, ennek köszönhetõen a Columbia stúdió egy tehetségkutató program keretében szerződést ajánlott neki. Az első filmjében mindössze két soros szövege volt, és az egyik producer már ez alapján lehúzta őt, és kijelentette, hogy Fordnak nincs jövõje a filmiparban. A hetvenes évek elején úgy döntött, hogy egy időre félreteszi színészi ambícióit. Autodidakta módon kitanulta az ácsmesterséget, és ezzel a munkával már biztos bevételhez jutott. A színészettel sem hagyott fel teljesen, tévéfilmekben, sorozatokban szerepelt, és 1973-ban bekerült George Lucas American Graffitijébe. Az ácsmunka juttatta be további filmekbe: Frances Ford Coppola irodájának barkácsolása után szerepet kapott a Magánbeszélgetés című filmben, és nem sokkal késõbb Lucas megbízta azzal, hogy készítsen neki pár szekrényt. Lucas, aki épp egy sci-fin dolgozott, megkérte a nála serénykedõ ácsot, hogy segítsen be az olvasópróbán. Eleinte eszébe sem jutott, hogy Fordot is szerepeltesse a filmjében, de hamarosan rájött, hogy Han Solo szerepére megfelelõbb színész keresve sem találhat. A Star Wars első részét 1977-ben mutatták be. Hatalmas siker lett, és Lucasék leszerződtették a színészeket további két folytatásra (1980 - A Birodalom visszavág, 1983 – A Jedi visszatér). Később George Lucas és Steven Spielberg közös kalandfilmjében vállalt szerepet. A készítők első választása Tom Selleck volt, aki azonban visszadobta az ajánlatot az épp készülőfélben lévő sorozata miatt, így Indiana Jones régészprofesszor szerepe Fordnál landolt. 1981-ben bemutatták az Elveszett frigyláda fosztogatóit, majd a harmadik Star Wars-filmet még két Indiana Jones-folytatás követte (a Végzet Temploma 1984-ben és az Utolsó kereszteslovag 1989-ben – ez utóbbiban Sean Connery is csatlakozott a stábhoz, és Forddal feledhetetlen párost alkottak), és 1982-ben mozikba került egy újabb kultfilm, a Ridley Scott által rendezett Szárnyas fejvadász. A kis szemtanú főszerepéért Oscarra és Golden Globe-ra jelölték, majd jött Peter Weir Moszkító partja, Roman Polanski Őrülete és Pakula Ártatlanságra ítélve című thrillere. 1988-ban látogatást tett a romantikus komédiák világába, ennek eredménye a tüneményes Dolgozó lány. A kilencvenes évek elején felajánlották neki Jack Ryan szerepét a Tom Clancy-regény alapján készült Férfias játékokban. 1993-ban jött Harrison pályafutásának újabb emlékezetes állomása, A szökevény, amelyben űzött vadként bujkált Tommy Lee Jones rendőrbírója elől. 1994-ben ismét belebújt Jack Ryan bőrébe a Végveszélyben című film kedvéért. 1995-ben újabb romantikus film következett: bemutatták a Sabrina remake-jét. 2010-ben az Ébredj velünkben tűnt fel, legutóbb pedig a Cowboyok és űrlényekben láthattuk. 2013-ban olyan alkotásokban láthattuk, mint A 42-es, a Paranoia, a Végjáték vagy a Ron Burgundy: A legenda folytatódik. 2014-ben csatlakozott a The Expendables - A feláldozhatók 3. stábjához. 2015 elején a Blake Lively főszereplésével készült Adaline varázslatos élete című filmben láthattuk, majd ugyanezen év végén a Star Wars: Az Ébredő Erőben Han Soloként tért vissza.

Harrison Ford adatlapja Harrison Ford összes filmje

92

Samuel L. Jackson
9 / 0

Az atlantai Morehouse College dráma szakán végzett, ezt követően számos színpadi produkcióban vett részt. Még főiskolai hallgatóként kapta első filmszerepét a "Together for Days"-ben. Spike Lee Dzsungelláz (Jungle Fever) című filmjének narkós szerepéért a Cannes-i Filmfesztiválon a szokásoktól eltérően mellékszereplő kategóriában adományoztak neki díjat, továbbá elnyerte vele a New York-i Filmkritikusok díját is. Jackson rendkívül aktív fekete polgárjogi harcos. A '70-es években csatlakozott a Negro Ensemble Company társulatához, ahol Morgan Freeman is színészkedett. A Ponyvaregény (Pulp Fiction) filozófikus bérgyilkosának megformálásával nevét örökre beírta az amerikai filmtörténetbe. Az alakításért Oscar- és Golden Globe-jelölést kapott, a Brit Akadémia díját pedig el is nyerte a legjobb mellékszereplő kategóriában.

Samuel L. Jackson adatlapja Samuel L. Jackson összes filmje

93

Jim Carrey
9 / 0

James Eugene Carrey 1962. január 17-én született a kanadai Ontario állam béli Newmarketben, Percy és Kathleen Carrey gyermekeként. Három idősebb testvére van: John, Patricia és Rita. Mikor 13 éves volt, a család válságos időszakon mentek keresztül. Apja elvesztette munkahelyét, ezért Toronto egyik negyedébe, Scarboroughba költöztek. Jim, hogy segítsen szüleinek, a tanítási órák után munkát vállalt. 1979-ben, tizenhét éves korában Los Angelesbe ment, ekkoriban már a filmes karrier felé is kacsingatott. Jelentkezett egy meghallgatásra, ahol az NBC egyik késő esti szórakoztató műsorába, a Saturday Night Live-ba kerestek színészeket az 1980-1981-es évadra. Carreyt ekkor még választották be a műsor szereplői közé, de 1996-ban ő lett az est házigazdája. Filmes karrierje 1983-ban indult, azonban az átütő sikerekre1994-ig várnia kellett, ekkor mutatták be a főszereplésével forgatott Ace Ventura - Állati nyomozó (1994) című vígjátékot, alakítása azonban megosztotta a szakmát. Ennek ellenére az Ace Ventura - Állati nyomozó és a szintén ebben az évben bemutatott Dumb és Dumber - Dilibogyók (1994), illetve A maszk (1994) című filmek hatalmas sikerre tettek szert, és Jim Carrey egy csapásra világhírnévre tett szert. Ennek köszönhetően a rendezők és a producerek elhalmozták ajánlatokkal, és olyan sztárok mellett kapott lehetőséget, mint Val Kilmer, Tommy Lee Jones, Nicole Kidman. 1995-ben a Mindörökké Batman (1995) egyik főgonoszaként láthattuk, majd az Ace Ventura: Hív a természet (1995) című vígjátékban játszotta el újfent az állatbolond nyomozó szerepét. Ezt követően további sikereket ért el az olyan filmjeinek köszönhetően, mint a Truman Show (1998) a Ember a Holdon (1999, alakításáért Golden Globe-díjat kapott) vagy A Grincs (2000). Karrierje az ezredforduló után is töretlen maradt, szerepet kapott az Egy makulátlan elme örök ragyogása (2004) , Dick és Jane trükkjei (2005) és Az igenember (2008) című filmekben is. Az utóbbi éveken is számos sikerfilmben tűnt fel, köztük a Ha/Ver 2-vel (2013) és Ron Burgundy: A legenda folytatódik (2013) című filmmel. Legközelebb a Dumb és Dumber - Dilibogyók folytatásában, a Dumb és Dumber kettyó (2014) láthatjuk. Carrey 1995-ig volt Melissa Carrey férje, akitől egy lánya született, majd elvette Lauren Hollyt, de házasságuk egy évig sem tartott.

Jim Carrey adatlapja Jim Carrey összes filmje

94

Don Cheadle
7 / 0

Donald Frank Cheadle, Jr. 1964. november 29-én született Kansas városában. Édesapja klinikai pszichológus, édesanyja bankigazgató. Van egy öccse, Colin és egy húga, Cindy. 1982-ben érettségizett a denveri East High School falain belül, majd felvételt nyert a California Institute of the Arts drámatagozatára. Első jelentősebb filmszerepét Washburn közlegényként kapta a Hamburger Hill (1987) című alkotásban, majd a The Golden Palace (1992) című sorozatban tűnt fel. Ezt követte a Leszámolás Denverben (1995) című akciófilm, melyben Andy Garcia, Christopher Lloyd, Steve Buscemi, Treat Williams és Christopher Walken oldalán játszott. A Rat Pack - Sztárok egy csapatban (1998) című tévéfilmben nyújtott alakításáért Golden Globe-díjban részesült. Ezt követően lendült fel karrierje és jobbnál jobb szerepek találták meg: A Mars-mentőakció (2000), Kardhal (2001), majd a Brad Pitt és George Clooney által sikerre vitt Ocean’s-filmekben kapott a főszereplők között helyet (Ocean’s Eleven – Tripla vagy semmi, 2001; Ocean's Twelve – Eggyel nő a tét, 2004; Ocean’s Thirteen – A játszma folytatódik, 2007). Graham Waters nyomozót formálta meg Sean Penn oldalán az Ütközésekben (2004), mely alakítás két BAFTA-díjat hozott számára. Ezt követően Paul Rusesabagina megelevenítéséért a Hotel Ruanda (2004) című alkotás kapcsán Oscar- és Golden Globe-jelölésben részesült. Az elmúlt években James "Rhodey" Rhodes ezredesként találkozhattunk vele a Vasember 2. (2010) és a Vasember 3. (2013) című képregény-feldolgozásokban, majd lehetőséget kapott a Bosszúállók: Ultron kora (2015), míg a jövőben a főszerepben lesz látható a népszerű zenész és dalszerző, Miles Davis életét feldolgozó Miles Ahead (2015) című alkotásban. A színésznő Bridgid Coulterrel fenntartott kapcsolatából két gyermeke született.

Don Cheadle adatlapja Don Cheadle összes filmje

98

Will Smith
3 / 0

Willard Christopher Smith Jr. 1968. szeptember 25- én született a pennsylvaniai Philadelphia városában. Édesanyja, Caroline Bright iskolaigazgató volt, apja, id. Willard Carroll Smith pedig mérnök. Megnyerő és ravasz viselkedésével nyerte el a "Prince" becenevet - ebből lett később a Fresh Prince művésznév, Smith ugyanis gyerekkorába kezdett rappelni, majd egyik barátjával, Jeff Townesszal (D.J. Jazzy Jeff) 1985-ben megalakították a D.J. Jazzy Jeff & The Fresh Prince nevű formációt, amelyben Will a szövegekért volt felelős, Jeff pedig a zenéért. Will színészként 1990-ben robbant be a köztudatba, amikor is leszerződött az NBC televíziós társasággal egy, a személyére épülő sitcomra, mely hazánkban Kaliforniába jöttem címmel vált ismertté. Hat évadon és 147 epizódon át játszott a sorozatban, alakítását kétszer (1993 és 1994-ben) Golden Globe-díjra is jelölték. Karrierjében az igazi áttörést a Bad boys - Mire jók a rosszfiúk? (1995) című akciófilm hozta meg, amelyben partnerével, Martin Lawrence-szel egy nagydumás miami rendőrpárost alakítottak. A következő évben véget ért a Kaliforniába jöttem, Smith pedig főszerepet kapott a Roland Emmerich rendezésében bemutatott A függetlenség napja (1996) című nagysikerű sci-fiben. 1997-ben Tommy Lee Jones oldalán megkapta James Edwards, vagyis J. ügynök szerepét a hatalmas népszerűségnek örvendő Barry Sonnenfeld Men in Black - Sötét zsarukban (1997). 1999-ben visszautasította Neo szerepét a Mátrix című filmben, hogy a Wild Wild West - Vadiúj vadnyugat (1999) western-komédiára tudjon koncentrálni. 2001-ben karrierje legnagyobb kihívása elé nézett, amikor is egy valós személyt, Cassius Clayt, vagyis Muhammad Alit alakította az Ali (2001) című életrajzi drámában. 2002-ben és 2003-ban két korábbi sikerfilmjének folytatásán dolgozott. Ismét J ügynököt alakította a Men in Black - Sötét zsaruk 2.-ben (2002), valamint Johnny Tapia drogbáró után nyomozott a Bad Boys 2. - Már megint a rosszfiúkban (2003). Két évvel később főszerepet vállalt az Én, a robot (2005) című sci-fiben, de még ugyanebben az évben A randiguruban (2005) is láthattuk, melyben egy randi-tanácsadót alakított. 2007-ben ismét egy sci-fi főszerepében, a Legenda vagyokban (2007) láthattuk, Dr. Robert Neville-t, egy pusztító járvány egyetlen emberi túlélőjét játszotta. Egy évvel később főszerepet kapott a Hancockban (2008), melyben egy lecsúszott szuperhőst alakított. 2009-től három évig nem forgatott, majd 2012-ben tért vissza mozik világába a Men in Black - Sötét zsaruk 3.-mal (2012).

Will Smith adatlapja Will Smith összes filmje