×

Film ajánlása a listára

Kezdje el begépelni a beküldeni kívánt film-sorozat-színész nevét és válasszon a listából.

Dokumentum filmek

Manapság a dokumentum filmek rendezése igazán divatossá vált, szinte arany korszakát éli a műfaj. Rengeteg az esemény, a kutatás és a kísérlet, amit fel lehet dolgozni, de az olyan egyszerűbb (és egyben nagyszerű) témákat is kiválóan taglalhatja, mint az emberi test, a környezetünk, az állatok vagy az űrkutatás. A kategória fellendülése a pandémia időszakára vezethető vissza, amikor megjelent a doku filmek paródiája, mégis sokak kedvence, a Tigris király. Ám a Netflix (és egyéb streaming szolgáltatók) műsora számos más, (nem csak) IMDb listákat vezető gyöngyszemeket tartogat nekünk. A dokumentumfilmek összekötnek minket, mivel a valós élet esszenciáját, a történelmi felvételeket, a különleges képeket egy teljesen hétköznapi szögből, mégis mélyen ismerhetjük meg, és közelebb kerülhetünk a valósághoz, illetve egymáshoz. A hitelességük tagadhatatlan még akkor is, ha valami bonyolulttal kell szembenéznünk. Az alábbiakban összeállítottunk egy listát, ami a legkiválóbb dokumentum-filmeket tartalmazza. Nézd meg az összeset és válaszd ki a kedvenced!

Hozz létre te is egy hasonló listát, a listák létrehozásához nem kell mást tenned mint regisztrálni az oldalunkon, és máris létrehozhatsz film, sorozat vagy színész listákat, amit megmutathatsz ismerőseidnek és persze az oldal látogatóinak.

Hiányzik egy film a listáról? Ezt a listát te magad is alakíthatod, mert a lista létrehozója engedélyezte a listára való ajánlást. Regisztráció után bárki küldhet be a listára elemeket amiről értesítést kap a lista létrehozója, és ha jónak találja az ajánlatot elfogadhatja.


avatarPankó Evelin

51 elem a listán
6.92 átlagos értékelés
88 óra 00 perc összes futási idő
$199.36M összes bevétel
Dokumentum filmek
Dokumentum filmek

Dokumentum filmek lista elemei

1

Amikor királyok voltunk
(1996.10.25) 52 / 0

Dokumentum /

A dokumentumfilm a box koronázatlan királyáról, Muhammad Aliról és fantasztikus pályafutásáról szól. A filmben szereplő híres bajnokról olyan nagyságok és sztárok beszélnek, mint a bluesgitáros B. B. King, a rendező Spike Lee, a popzenész James Brown vagy Zaire elnöke, Mobutu. A filmből megtudhatjuk, hogyan érte el legnagyobb sikereit és hogyan változott meg élete, amikor átértékelve addigi egész életét, Muhammad Ali az iszlám vallás fanatikus hívévé vált.

Tovább

2

Pingvinek vándorlása
(2005.01.26) 51 / 0

Dokumentum / Családi /

A császárpingvinek megközelítőleg száz évvel ezelőtt találkoztak először emberekkel, amikor az első felfedezők az Antarktisz jégsivatagában jártak. A rendkívüli hideg és zord körülmények miatt az ember még sosem volt tanúja a pingvinek vándorlásának. A film forgatása 13 hosszú hónapig tartott, de végül sikerrel járt a küldetés: a pingvinek életmódját természetes környezetükben örökítette meg a kitartó stáb. A film történetet mesél, ábrázolja az érzelmekben gazdag jellemek különös és látványos sorsát, megjegyzésekkel, humorral ötvözve. Misztikus és leplezetlen dráma, ez különbözteti meg a tudományos fejtegetés monotonságától.

Tovább

3

Minding the Gap
(2018.08.17) 50 / 0

Dokumentum /

Tovább

4

Lennél a szomszédom?
(2018.06.08) 49 / 0

Dokumentum /

Az ikonikus gyerekműsor-vezető Fred Rogers életének, tanításainak és hagyatékának felfedezését kínálja ez a dokumentumfilm.

Tovább

5

Free Solo - Mászókötél nélkül
(2018.09.28) 48 / 0

Dokumentum / Kaland /

Alex Honnold a világ első sziklamászója, aki kötél nélkül megmászta az El Capitant. Ez az ezer méteres függőleges sziklafal, biztosítással is rendkívül veszélyes, ezért a sikeres vállalkozás hatalmas elismerést hozott a fiatal mászónak.

Tovább

6

Az utolsó valcer
(1978.05.01) 47 / 0

Dokumentum / Zenei /

Volt egyszer egy zenekar. A "Band". Bob Dylan a névadó. 16 évig játszottak együtt. És volt egyszer egy hippikorszak. A rendező és a riporter nem kisebb név, mint Martin Scorsese. Az operatőri stáb 7 főjéből két magyar operatőr, Zsigmond Vilmos (Oscar-díjas Illés György-tanítvány) és Kovács László. A néző egy unikum koncertfilm részese lehet. Búcsúkoncert, "Az utolsó valcer". A helyszín a San Francisco-i Winterland, ahol először játszottak "Band" néven. Az utolsó valceren túl ez a koncert ünnepi esemény is egyúttal, hiszen egy letűnt korszak nagy zenészei lépnek fel a színpadon, páran közülük a hippikorszak meghatározó himnuszait szerezték és énekelték. Zenei műfajuk a rock and roll, melyben a country, blue grass, blues és a show-k zenei világa keveredik. Az illusztris névsorból álljon itt néhány név a sok közül: Eric Clapton, Neil Young, Neil Diamond, Joni Mitchell, Paul Butterfield, Muddy Waters, Bob Dylan, Ringo Starr, valamint Michael McClure és Lawrence Ferlinghetti (költők).

Tovább

7

Két nő - egy ház
(2009.06.21) 46 / 0

Dráma / Történelmi / TV film /

Csak úgy emlegették őket: a Nagy és a kis Edie. Edith Bouvier Beale az amerikai First Lady, Jacqueline Onassis Kennedy nagynénje volt, Edie pedig az unokatestvére. A két hölgy, a New York-i felső tízezer tagjaként a hetvenes évek elején vonul vissza a társasági élettől és a Long Island-i East Hamptonban lévő nyári rezidenciájukra, a Grey Gardensbe költöznek. A vagyonuk megcsappanásával egyenes arányban szűkül a külvilággal való kapcsolatuk. Ám újra a lapok címoldalára kerülnek, amikor az egészségügyi szolgálat járványveszély miatt ki akarja költöztetni őket a szellemházból.

Tovább

8

A Tinder-csaló
(2022.02.02) 45 / 0

Dokumentum / Bűnügyi /

Gazdag, világjáró gyémántmogulnak adta ki magát, és a neten szedett fel nőket, majd dollármilliókat csalt ki tőlük. Most viszont néhány áldozat bosszúra készül.

Tovább

9

The Sparks Brothers
(2021.06.18) 44 / 0

Dokumentum / Zenei /

Tovább

10

Gördülő Mennydörgés Revü: Bob Dylan története Martin Scorsese-től
(2019.06.11) 43 / 0

Dokumentum / Zenei /

A Martin Scorsese által készített dokumentumfilm azt tűzi ki célul, hogy megragadja 1975 varázslatos őszének szellemét, mikor Bob Dylan elkápráztatta rajongóit fantasztikus zenéjével.

Tovább

11

A vászon mögött – Hamis festmények igaz története
(2020.04.16) 42 / 0

Dokumentum /

Egy nő besétál egy New York-i galériába ezidáig ismeretlen remekművekkel, és kezdetét veszi egy történet a műkereskedelem kapzsi, rámenős és hamis világáról.

Tovább

12

The Bleeding Edge
(2018.07.27) 41 / 0

Dokumentum /

Tovább

13

Bob Ross: Vidám balesetek, árulás és kapzsiság
(2021.08.25) 40 / 0

Dokumentum /

Bob Ross a világ leghíresebb művészetoktatójaként emberek millióinak szerzett örömet, de üzleti birodalmáért folytatott harca árnyékot vetett boldog fáira.

Tovább

14

David Attenborough: Egy élet a bolygónkon
(2020.09.28) 39 / 0

Dokumentum /

A legendás műsorvezető elmeséli életének és a Föld evolúciójának a történetét, miközben gyászolja az elveszett vadont, és elmondja, hogyan képzeli el a jövőt.

Tovább

15

Misha és a farkasok
(2021.09.03) 38 / 0

Dokumentum /

Misha Massachusettsben élt már, amikor egy zsinagógában elmesélte, hogyan menekült el a nácik elől: négy éven át, hétéves korától, tizenegy éves koráig bujdokolt Európában, farkasokkal élt együtt, egyszer pedig egy őt megerőszakolni akaró náci katonát is meg kellett ölnie. A sztori felkeltette egy könyvkiadó, Jane Daniel figyelmét, aki ki akarta adni a történetet. Misha Defonseca egy szellemírót vett maga mellé, Vera Leet, a könyv pedig 1997-ben elkészült. 1998-ban azonban a három nő összekapott, Lee és Defonseca beperelték a kiadót. Jane Daniel azonban nem hagyta ennyiben a dolgott, és elutazott Európába nyomozni. Elég hamar kiderült, hogy a nő leánykori neve Monica Ernestine Josephine De Wael, és nem is zsidó. A náci uralom alatt egy brüsszeli iskolába járt...

Tovább

16

A Szakkara-sír titkai
(2020.10.28) 37 / 0

Dokumentum /

Egyiptomi régészek feltárnak egy több mint négyezer éve érintetlen sírhelyet, majd megpróbálják megfejteni az egyedülálló lelet történetét.

Tovább

17

Így készült: ROMA
(2020.02.11) 36 / 0

Dokumentum /

Az Oscar-díjas ROMA rendezője, Alfonso Cuarón a film hátterét alkotó korszakról, gyerekkori emlékekről és kreatív döntésekről mesél.

Tovább

18

Gaga: Five Foot Two
(2017.09.08) 35 / 0

Zenei / Dokumentum /

Nemcsak az énekesnő rajongóinak lehet érdekes ez a dokumentumfilm, ami olyan, mintha egy mobilkamerával vennék a 21. század egyik legnagyobb popsztárjának legprivátabb pillanatait. Mikor az extrém ruhákat már nem lehetett tovább fokozni, Lady Gaga újra merészet lépett. Ledobta a sok réteg külsőséget, és pusztán emberként és alkotóként mutatta meg magát. Miközben az élete teljesen más, mint egy hétköznapi emberé, és nem csak azért, mert minden egyes posztját milliók követik, ami amellett, hogy nagyon menő, rettentő félelmetes is. Egyik pillanatban fetreng a fájdalomtól, mivel egy gyógyíthatatlan betegségben szenved, majd nem sokkal később mosolyogva lép az utcára, ahol paparazzik és rajongók hada várja.

Tovább

19

Az első tornász
(2020.06.24) 34 / 0

Dokumentum /

Dokumentumfilm a tornászokról, akik túlélték Larry Nassar, az amerikai tornászválogatott orvosának zaklatását, és az újságírókról, akik feltárták a toxikus légkört.

Tovább

20

Amy: Az Amy Winehouse-sztori
(2015.07.03) 33 / 0

Dokumentum / Zenei /

Asif Kapadia dokumentumfilmje Amy Winehouse tragikus életét korábban nem látott, archív felvételeken keresztül mutatja be. A filmben házi videók, és mobilfelvételek sora mutatja be a kultikus énekesnőt, és kollégák, barátok, családtagok nyilatkoznak róla. Az Amy - Az Amy Winehouse-sztori nem mutat hagyományos interjúhelyzeteket, az archív felvételek mellett az énekesnő világhírű dalait, és fellépéseit mutatja meg a nézőknek koncert- és lemezfelvételeken keresztül. Egészen kivételes előadásban csendül fel többek között a Rehab, a Back to Black, a Love Is a Losing Game és a You Know I'm No Good is. Amy született zenei tehetség volt, aki hangjával teljesen elvarázsolta közönségét. Dalait saját maga írta és adta elő, ám karrierjének hamar véget vetett az állandó rivaldafény és médiafigyelem előtt zajlott botrányos kapcsolata és szenvedélybetegsége.

Tovább

21

Három egyforma idegen
(2018.06.29) 32 / 0

Dokumentum /

New York, 1980: három fiatal egészen véletlenül felfedezi, hogy ők valójában hármasikrek, akiket születésükkor választottak el egymástól. Örömteli egymásra találásuk világhírnevet szerez számukra – ám történetük olyan titkot fejt fel, amely messze túlmutat rajtuk, és amely örökre megváltoztathatja azt, amit az emberi természetről gondolunk eddig.

Tovább

22

The Central Park Five
(2012.05.24) 31 / 0

Dokumentum /

Tovább

23

Ember a magasban
(2008.07.25) 30 / 0

Dokumentum /

A film egy francia kötéltáncos, Philippe Petit elképesztő kis sétájáról szól a World Trade Center két tornya közé kifeszített drótkötélen 1974-ben. A film kevésbé magáról a mutatványról, inkább az előkészületekről mesél: a hat évig tartó tervezésről Párizsban és New Yorkban, valamint a végrehajtáshoz összeállt különös kompániáról, köztük értetlen amerikaiakkal, gyanakvó franciákkal és egy szál ausztrállal, akit csak Ausztrálnak neveznek. Petit vérbeli bűnöző elme, WTC-akcióját hosszas megfigyelés előzte meg, társaival együtt iratokat hamisított hozzá, üzletembernek és munkásnak álcázta magát.

Tovább

24

Tanítóm, a polip
(2020.09.04) 29 / 0

Dokumentum /

A filmkészítő furcsa barátságot köt egy dél-afrikai moszaterdőben élő polippal, és betekintést nyer az állat életének rejtelmeibe.

Tovább

25

Amerikai gyilkosság: A szomszéd
(2020.09.30) 28 / 0

Dokumentum / Rejtély / Bűnügyi /

A dokumentumfilm nyers, eredeti felvételek bemutatásával veszi górcső alá Shanann Watts és gyermekei eltűnését, illetve az azt követő rettenetes eseményeket.

Tovább

26

Life, Animated
(2016.03.03) 27 / 0

Dokumentum /

Tovább

27

A háború ködében
(2003.12.09) 26 / 0

Dokumentum /

McNamara 1995-ben megjelent emlékiratai inspirálták a filmet, melyben az egykori védelmi miniszter erkölcsi szempontból kérdőjelezi meg saját politikai pályafutását. Errol Morris riporter a közel húszórás interjú során nem csupán a Fehér Házban eltöltött éveiről, hanem a kormányon kívüli ténykedéséről is faggatta McNamarát. Például arról, milyen szerepet töltött be a II. világháborúban Japán bombázásában.

Tovább

28

Miss Americana - Taylor Swift
(2020.01.31) 25 / 0

Dokumentum / Zenei /

Az érdekfeszítő dokumentumfilmben Taylor Swift megmutatja mind dalszövegírói, mind énekesi énjét – megismerhetjük a nőt és a hangja mögött rejlő erőt.

Tovább

29

Az amerikai gyáregység
(2019.08.21) 24 / 0

Dokumentum /

Az iparosodás utáni Ohio-ban egy kínai milliárdos egy új gyárat nyit egy elhagyott General Motors gyárban és kétezer kékgalléros amerikait foglalkoztat. A reménység és az optimizmus korai napjai visszaélésekre adnak lehetőséget, amikor a kínai csúcstechnológia összecsap az amerikai munkásosztállyal.

Tovább

30

A nagy hack
(2019.01.26) 23 / 0

Dokumentum /

A film a Cambridge Analytica botrányát vizsgálja a történet szereplőinek perspektíváiból.

Tovább

31

Five Came Back
(2017.03.31) 22 / 0

Dokumentum / Háborús /

Tovább

32

How to Survive a Plague
(2012.09.20) 21 / 0

Dokumentum /

Tovább

33

Kosaras álmok
(1994.09.12) 20 / 0

Dokumentum /

Két fiatal kosárlabdázót (Arthur Agee és William Gates) mutat be a film, akik öt év kitartó munkájával, tehetségüknek és némi szerencsének köszönhetően megvalósítják maguknak az amerikai álmot.

Tovább

34

Ted Bundy: Mind of a Monster
(2019.08.18) 19 / 0

Bűnügyi / Dokumentum /

Tovább

35

A sport megváltoztatói
(2019.09.16) 18 / 0

Dokumentum /

Tudósokkal és elit sportolókkal beszélve egy ketrecharcos szembesül a húsfogyasztással és az erővel kapcsolatos tévhitekkel, megismerve a növényi alapú étrend előnyeit.

Tovább

36

Társadalmi dilemma
(2020.01.26) 17 / 0

Dokumentum / Dráma /

Ez a drámai dokumentumfilm a közösségi média veszélyeit járja körül, és maguk a fejlesztők kongatják meg a vészharangot saját találmányaik kapcsán.

Tovább

37

Rocco
(2016.11.30) 16 / 0

Dokumentum /

Rocco – a név már önmagában is beszédes. Sokan kapásból arra a pornósztárra gondolnak, aki hírnevét legendás anatómiai adottságának köszönheti, meg annak, hogy hosszú pályafutása során ügyesen menedzselte magát. A téma ördöginek tűnik, de nem az. A kamera is csak azért tolakszik, hogy minél érzékletesebben be tudja mutatni a sztár életútját. Kezdve a mamával – aki úgy képzelte, hogy pap lesz, ám a pornósztárkarriert sem ellenezte – egészen a Budapesten nyitott produkciós cégig, miközben megismerjük az általa felfedezett partnereit is, akik annyi idősek, hogy akár a lányai is lehetnének. Ám nemcsak Rocco életútját ismerhetjük meg, hanem kérdéseit, megszállottságát és függőségét is.

Tovább

38

TINA
(2021.03.02) 15 / 0

Dokumentum / Zenei /

A dokumentumfilm eddig sosem látott bepillantást enged a legendás énekesnő, Tina Turner életébe és munkásságába.

Tovább

39

14 hegycsúcs: Semmi sem lehetetlen
(2021.11.12) 14 / 0

Dokumentum /

Nimsdai Purja egy rettenthetetlen nepáli hegymászó, aki egy látszólag lehetetlen küldetésre indul - megmássza a világ 8000 méter feletti csúcsait hét hónap leforgása alatt.

Tovább

40

The Red Pill
(2016.10.14) 13 / 0

Dokumentum /

Tovább

41

A fenntartható halászat valódi arca
(2021.03.24) 12 / 0

Dokumentum /

Az óceánvédő filmrendező elhatározza, hogy filmre veszi, milyen károkat okoz az ember a tengerek élővilágának – és leleplez egy aggasztó globális korrupciót.

Tovább

42

A gombák lenyűgöző világa
(2019.08.30) 11 / 0

Dokumentum /

Izgalmas utazás a gombák titokzatos és gyógyító világába, amelyek képesek fenntartani, helyrehozni és hozzátenni a természet regenerálódásához a Földön már évek milliárdjai óta.

Tovább

43

The Alpinist
(2021.09.07) 10 / 0

Dokumentum /

Marc-André Leclerc a rivaldafénytől távol történelmi rekordot dönt a hegymászásban, a mindössze 23 éves alpinista minden idők legmerészebb vállalkozására készül.

Tovább

44

A feltaláló: Vérszomj a Szilícium-völgyben
(2019.01.24) 9 / 0

Dokumentum /

Egy varázslatos új találmánnyal, amiről azt ígérte, hogy forradalmasítja a vérvizsgálatot, Elizabeth Holmes önerőből lett a világ legfiatalabb milliárdosa, akit mint a következő Steve Jobs-ot emlegettek. Aztán egy éjszaka a 10 milliárd dolláros cége csődbe ment. A Theranos felemelkedése és bukása betekintés a csalás pszichológiájába.

Tovább

45

Zuhanás: A Boeing-ügy
(2022.02.09) 8 / 0

Dokumentum /

A tragédiák óta eltelt hónapok vizsgálata, amelyek 2019 márciusában globális pánikot keltettek, miután öt hónapon belül két újabb repülőgép zuhant le, ezzel 346 ember halálát okozva.

Tovább

46

Hot Girls Wanted
(2015.05.29) 7 / 0

Dokumentum /

Tovább

47

Július 22.
(2018.10.04) 5 / 0

Történelmi / Dráma / Thriller / Bűnügyi /

3 részből álló történet, amely Norvégia legszörnyűbb terrortámadását rekonstruálja, amelyben közel hetven ember vesztette életét.

Tovább

48

Blackfish
(2013.06.07) 4 / 0

Dokumentum /

A Blackfish című dokumentumfilm egy akváriumban dolgozó nő halálát járja körbe. A negyven éves nővel 2010-ben végzett egy gyilkos bálna, akinek az idomárja volt.

Tovább

49

Ikarusz
(2017.06.03) 3 / 0

Dokumentum /

Bryan Fogel arra vállalkozott, hogy utánajár az élsportolók doppingügyeinek. A dokumentumfilmnek induló projekt azonban hátborzongató fordulatot vesz, amikor egy orosz tudós kitálal. A modern élsport egyáltalán nem olyan tiszta, mint hinnénk. Szóba kerül egy megmagyarázatlanul maradt haláleset és a modern olimpiák történetének legnagyobb botránya is.

Tovább

50

Becsüld meg a földet
(2020.09.22) 2 / 0

Dokumentum /

Szakértők és celebaktivisták részletezik, miként válhat a talaj a klímaváltozás ellen, a bolygónk megmentéséért vívott harc kulcsfontosságú elemévé.

Tovább

51

89
(2017.11.10) 1 / 0

Dokumentum /

Tovább